Nem tudom hogy a drótszörű magyar vizslát válasszam vagy a mudit. Melyik fajtát választanátok?
Mudi! Különlegesebb, szerintem (nekem) csinosabb is. Sok színben létezik. Ha nem akarsz kifejezetten vadászni akkor is jó, mert nem fogja magában vadászgatni a szomszéd csirkéit. Közepes méretű, hatalmas a mozgásigénye de ha azt akarod, akkor napokig fekszik melletted. Megvéd ha kell, nem mutatja meg a betörőnek, hogy hol a kulcs. FELTÉTLENÜL engedelmes, kemény (egészségileg, szellemileg) kis kuyuska, bizonyítottan gyorsabban tanul mint pl a német juhász. Sok érdekes dolgot csinálhatsz vele: agility, terelés, munkaverseny, obedience, szimpla kutyaiskola, flyball, mentőkutyázás stb. Sőt még vaddisznó hajtásakor is használják.
Legendákat mesélhetnék róluk. :D Állatokat imádják, a gazdit imádják, nem fognak elmenni egy idegennel... Igénytelenek, a szőrükkel nincs gond noha hosszú, rettentően egészségesek, nincs is a fajtájukra jellemző betegség. Egyszóval csodáltaos kiskutyák...
Arra figyelj, hogy nem való mindenkinek mudi és nézd meg hogy honnan veszel, ha veszel, mert sokra rámondják, hogy ideges, amikor nem a mudi ideges, hanem vagy öröklötten ilyen vagy a gazda miatt... Csak a mudi pont idegességgel reagál a rossz nevelésre, míg más kuty agresszióval, rossz magatartással stb-vel, azokra a fajtákra mégsem mondják, hogy agresszívak vagy akármi... Illetve, egy más kutyához szokott szemnek, embernek furcsa lehet ha élénksége ( a futásban felveszi a versenyt az agárral), és emiatt is gondolhatják idegesnek pedig nem is. Nagyon érzékeny- a gazdájának a hangulatára, a történesekre- jó értelemben...
Nekem magyar vizslám van, nem cserélném le semmi pénzért más kutyura.
Imádom, egyszerűen egy egyéniség!!! Vizsla kutyut tartani egy külön életforma. A világ lebarátságosabb kutyája, hihetetlen jó fej. 1,5 éves, 8 hetes kora óta van velünk. Szint hozott az életünkbe... :) Egy örök mókamester! Nagyon nagyon ember barát, nagyon ajánlják gyeremekes családba is. Nálunk van kisgyerek a családban, iszonyatosan gyerekbarát. Ha elesik a gyerek rögtön ott van és ugat, hogyha valami bajt érez. Ugyanakkor jó házörző is.
Attól függ mire kellene a kutya (hiszen két teljesen eltérő fajtáról van szó). Amit írtál arra szerintem is inkább a mudi a megfelelő, a vizsla inkább a vadászat/ futás, hosszú túrázáshoz való. Na, persze nem mindegy hol laksz (belvárosi lakás/ panel -vagy kertes ház). Hiszen a vizsla nagyon nagy mozgásigényű, valószínűleg nem érezné jól magát bezárva egy lakásba (főleg ha elmész dolgozni), a mudi el van a kertben is de legkedvesebb időtöltése (ha nem munkakutya) a gazdi szemmel tartása. :-)
Összességében szerintem a mudi "szinte" mindenre jó amire a vizsla, de fordítva nem így van. Családi kutyának minkettő egyformán tökéletes, de lakásba (ha sokat kell egyedül lennie) és viszonylag keveset tudsz futni/ biciklizni vele akkor inkább mudi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!