Melyik az okosabb, a dobermann vagy a rottweiler?
Szerintem ez egyén függő.
Amúgy azért kattannak be a dobermannok mert nincs egy határozott, erélyes gazdája, mert ennek a kutyafajtának ez kell. És legtöbbször indoktalanul áll agresszív kutya hírében. Egyébként okos, bátor, barátságos, azt nem mondanám hogy család centrikus de gazdájához nagyon hűséges.
A rottweiler teljesen más. Azért szeretik jobban, mert nem kell hozzá sok határozottság. Családi kutya a gyerekeket is szereti.
Alapjába véve szerintem a dobermann magasan felül múlja a rottweilert.
Hát én ezt nem jelenteném így ki, hogy a rottweilerhez nem kell határozottság. Nekem is van egy másfél éves kan rotim, és bizony eléggé megküzdök a nevelésével. Nagyon domináns, ami nem is velem szemben nyilvánul meg, hanem más idegen kutyákkal szemben. Nem olyan könnyű "leharcolni" vele, hogy ki a főnök, és komoly munka megértetni vele azt is, hogy nem kell mindenkinek nekimenni, aki csúnyán néz rá, vagy rámorog.Általában nem ő kezdi a konfliktust, de egyből ugrik minden kis támadásnak vélt jelre. Amúgy könnyen tanul, de későn érő típus, kutyasuliban is mikor kisebb volt 6-8 hónapos ő még nem bírta 1 órás képzéseket, elfárad 40 perc után, és onnantól kezdve nem volt hajlandó csinálni a feladatokat.
Talán a dobi kicsit makacsabb, de olyan nagy különbség nincs köztük jellemileg. Minden csak a gazdán múlik, következetes, határozott nevelés kell nekik, és akkor mindkettő csodálatos kutya lesz.
A rottweiler nagyon okos, a dobermann meg már túl okos. Egyik sem buta. Egy rotival könnyű együttműködni, ő a gazdáért él, egy dobival viszont nehezebb ezt elérni, mert ők a saját érdekükben gondolkodnak. Ez benne a kihívás :)
És ezt nem magamtól találtam ki, a legnagyobb rotis-dobis kiképzők is ezt mondják.
Meg én is így tapasztaltam a dobimmal, meg a többi dobival és rotival a kutyasuliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!