Csak klikkerrel lehet kutyát tanítani?
Valószínűleg nem vagyok teljesen tisztában a klikkeres tanítás lényegével, de én eddig klikker nélkül tanítottam a kutyusom és nem érzem szükségesnek, hogy áttérjünk rá... Vagy szerintetek át kéne? Ha igen, miért?
Én jutifalattal és dícséréssel tanítom. Eddig bevált.
A klikker egy pontosabb, egyértelműbb megerősítés a kutyának. Persze lehet máshogy is tanítani a feladatokat. Viszont vannak olyan komplex, összetett feladatok, amiket enélkül -legalábbis számomra- szinte lehetetlen lenne megtanítani a kutyának. A klikker tanításának 6 fajtája van: az elkapás, a megvezetés, a modellezés, célkövetés és és a formálás. Azt hiszem, és talán mindenki egyetért velem, hogy az utolsó a legizgalmasabb mind közül. Ezt viszont csak klikkerrel lehet csinálni, de általánosságban az így megtanult feladatok rögzülnek leginkább a kutyákban.
A klikker a kutya-ember közti kommunikációs problémákat hidalja át. Sokkal gyorsabban tanulja meg a kutya a feladatokat így, de persze csak ha jól használják. Főleg azonban kreativitást és figyelmet tanít a kutyáknak. Olvasgasd ezt: [link] Ebben minden benne van és szerintem megérné kipróbálnod. :)
Hát akkor meg is válaszoltad magadnak a kérdésedet. Neked is megy klikker nélkül, nyilván nem vagy csodabogár, vagy hiba a mátrixban. A klikker egy módszer, azzal is lehet tanítani, vagy lehet használni a hagyományos tanítás mellett, vagy buliból, de lehet tudomást sem venni róla, hiszen a klikker előtt is tanultak valahogy a kutyák. Ha nem akarsz semmi extrát (dog dancing világbajnokság, trükkbemutatók), akkor úgy tanítsd a kutyát, ahogy neked kényelmes.
Ettől függetlenül ha kedvet érzel hozzá, kipróbálhatod (mert amúgy jó dolog), nem olyan ez, hogy áttérsz a klikkerre és onnantól halálodig klikkerezel. Kipróbálod, ha megy és tetszik, akkor csinálhatod, állandóan vagy csak néha buliból, vagy a hagyományosan megtanított dolgok kiegészítésére, vagy ahogy akarod. Aztán ha megunod, leteszed.
Mondjuk én nem úgy használom a klikkert, ahogy előírják, csak pontosításra meg lelkesítésre, nincs türelmem hozzá, meg a kutya is hagyományosan képzett, több hátránnyal járna átszoktatni magunkat, mint előnnyel :P És szerintem nem is fogom úgy használni, ahogy a "nagy" klikkeresek, nincs rá igényem... De hát ez majd a jövő zenéje, a következő kutyámmal lehet hogy megpróbálom, aztán ha megy, megy.
Ezzel csak azt akarom mondani igazából, hogy ne riasszon el a kipróbálástól, ha nem megy "előírásszerűen", használd úgy, ahogy neked tetszik, ha szeretnéd kipróbálni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!