Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Pozitív megerősítés minden...

Pozitív megerősítés minden esetben működik kutyáknál?

Figyelt kérdés
5 hónapos kan labradorunkat pici korától fogva klikker módszerrel neveltük. Klikkert már elhagytuk,de a jutalmazás megmaradt. Viszont: mostanában meggondolja hogy végrehajtja-e az utasítást, akkor is ha tudja, utána megjutalmazzuk. Sokszor nem fogad szót, alapvető dolgokban sem. Tud valaki tanácsot adni mi a teendő? Illetve büntetési módszerekre is kíváncsi vagyok, mert erről valahogy sehol sem igazán olvasni. De lehet már arra lenne szükség....
2011. dec. 2. 12:03
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

egy kutya a viselkedését a negatív és pozitív visszajelzések és utánzás alapján alakítja,,,így a humánpszichológiából ismert fogalmak közül csak egy a 'pozitív megerősítés', a negatív megerősítés, a pozitív büntetés és a negatívbüntetés is alkalmas a viselkedés, magatartás formálására és kiképzésre, tanításra is..nagyjából a természetben is egy ragadozó tipusú állat így alakítja a viselkedését, így fejlődik válik egyre életképesebbé

tehát ezek az alapvető eszközei vannak a trénereknek és a kutyatartóknak is...önmagában csak egyik, vagy másik módszer nem működik,ezek megfelelő arányú kombinációja ami hatékony érdemes azonban arra törekedni, hogy túlnyomó részt a pozitív megerősítés nagyobb arányban legyen jelen a képzés során így a kutya nem veszít "munkakedvéből"

tanácsadásért fel lehet keresni kiképzőket, trénereket vagy olyan kutyaiskolákat amelyek felkészültek minden módszertant illetően

könyveket lehetne ideírni...

másik dolog...különbséget kell tenni mindig, hogy a magatartás formálása és az éppen új feladat tanítása között, és az adott cselekedet mely ösztönöket mozgatja meg, illetve mely ösztönök motiválják a kutyát éppen

ha ez nincs meg akkor sem képezni sem nevelni nem lehet hatékonyan a kutyát-ehhez bizony tanulni kell:)

2011. dec. 2. 22:01
 12/13 anonim ***** válasza:

"leültetem kb.1 m-re a táljától, várok kb.10 másodpercet"

Na ezt mondom, hogy ez nem kaja szabály. A kaja szabály az nálunk úgy néz ki, hogy kiteszem a kaját, és nyugodtan elmehetek zuhanyozni, akkor sem nyúl hozzá egyik kutya sem, ha nem vagyok jelen. Szóval ennél a kaja dolognál is tudsz még néhány "dominancia pontot" szerezni. Építsd fel legalább odáig, hogy kijöhetsz nyugodtan a konyhából, a kutya akkor sem megy rá a kajára. Az, hogy ül, vár 10 mp-et, majd azt mondod tied, az egy ültetés helybenmaradással, extra nagy jutalomfalattal. NEm ez a cél. A cél az, hogy a tekintélyed építésére használd fel ezt a mindennapi rutint.

2011. dec. 2. 22:10
 13/13 A kérdező kommentje:
Hűha! Ez igen! Komolyan, minden elismerésem, biztos nagyon sokat foglalkozol a kutyáiddal, hogy sikerült idáig eljutnotok, vagy nagyon karizmatikus egyéniség lehetsz, mondjuk egy született vezető és megérezték rajtad. Bevallom, nekem egy "sima", alapvetően szófogadó kutya is elég lenne (nem szeretnék zuhanyozni menni,amíg a tálja felé kacsingat:-)). A célom nem ez. De számodra komolyan minden elismerésem. Azt is értem, hogyha a célt el szeretném érni,akkor bizony tenni is kell valamit, sokat érte. Viszont rengeteg kutyás ismerősöm van, akiknek szófogadó, helyét tudó kutyájuk van, és biztosan tudom, hogy nem csináltak/csinálnak velük hasonló engedelmességi, dominancia tisztázási gyakorlatokat. A kutya "csak úgy" él a családdal. Ha érted mire gondolok. Nyilván nálunk tisztázni kell valamiért a dominanciát, ezért tenni is fogunk. Köszönöm eddigi válaszaidat. Sokat segítettél.
2011. dec. 3. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!