Most akkor hogy is van ez? Ha elüt valaki véletlenül egy kutyát, akkor most ki a felelős?
Olvastam egyszer itt egy hasonló kérdést,fele azt állította,hogy a sofőr és hogy fizesse ki a kutya ápolási költségeit,a másik fele azt,hogy a kutya gazdájának kéne megtérítettni a kocsiban keletkezett kárt.
Voltak olyan számomra lehetetlen válaszok,hogyha nem viszem orvoshoz,még én leszek feljelelntve állatkínzásért meh hogy a tulaj nem fizetne,ha megítélnék akkor sem.Ilyen alapon akkor holnaptól én sem fizetek adót.
A KRESZ szabályai szerint elvileg ebet is csak pórázon lehet vinni út mellett.Akkor nem tudom miért papolnak arról,hogy elszakad a póráz és úgy szalad el a kutya,akkor nem a gazda a hibás.
Szerintetek mikor ki a hibás?
Természetesen nem az autós a hibás, ha nem tudta elkerülni az elütést.
Az viszont igaz, hogy nincs joga otthagyni az elütött állatot.
Szerintem is-is. Neked kötelességed olyan sebességgel haladni, amilyen sebességnél meg tudsz állni, ha hirtelen eléd kerül valaki. A biztosító nem téríti meg a kárt akkor se, ha vadat ütsz el.
De persze a kutya gazdája is hibás, ha elő keríthető (nem hinném).
Azt tudom, hogy engem egyszer elütöttek és nem a zebrán mentem (póráz se volt rajtam hehe) és nekem kellett kifizetnem a szélvédőt.
Hát most érted, ha teszem azt én megyek előtted, elém kiugrik egy kutya (kisgyerek/gyalogos) és fékezek egy hirtelent, te meg belémdurransz, akkor te vagy a hibás, és te téríted meg az én káromat, nem a gyalogos a tiédet.
Ezért van az, hogy koccanásoknál mindig a hátsó a hibás. Ha nem tudsz megállni hirtelen, akkor túl gyorsan mentél.
Szerintem ez egyszerűen attól függ, hogy az adott balesetben ki viselkedett felelőtlenül, figyelmetlenül. Ha szabályosan vezetsz, és eléd repül egy kutya, akkor a legnagyobb jóindulattal és rutinnal sem tudsz mit tenni, nyilván nem te leszel a hibás. Viszont ha gyorsan hajtasz, nem nézel körbe, nem a vezetésre koncentrálsz, vagy bármilyen más hibát követsz el, akkor valószínűleg az eljárás során téged fognak elővenni, mert neked van "fegyvered" az autó formájában, és nem kezelted kellő óvatossággal. A kutyák gazdáinak - ha van neki - persze van erkölcsi felelőssége, de sjnos kis hazánkban őket ritkán szokták felelősségre vonni, pedig kellene. De mondjuk tényleg előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére elszalad a kutya, szóval a gazda sem mindig hibás, csak elég sok esetben.
Plusz ugye nem minden kutyának van gazdája, rájuk ugye nem vonatkozik semmiféle pórázkötelezettség, de ettől még nem ütheted el, ahogy a szabálytalanul közlekedő gyalogoson sem hajthatsz át csak azért, mert neked zöld a lámpa. Szóval elsősorban az autós a felelős, HA hibát követett el. Ha nem, akkor nyilván nem.
Ha a kutya kiszökött és az autós nem tudta lekerülni az ütközést akkor a gazda a hibás.
Ha ugyan ez a helyzet csak most a gazda póráz nélkül sétáltatja a kutyáját akkor szintén a gazda. (szerintem arra nagyon csekély az esély hogy egy póráz elszakadjon előfordulhat de nagyon véletlenül)
De ha pl. elszakadt a póráz és a autós el tudta volna volna kerülni akkor viszont az autós a hibás.
De ha elüti a kutyát azért meg kéne állni és nem ott hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!