Szerintetek rosszul gondolkozok?
Egyik álmom egy komolyabb őrző-védő kutya, és remélem hamarosan teljesülni is fog. Azonban amikor nézelődök, akkor észreveszem, hogy a vélemények egy jelentős hányada eltér az enyémtől. Én úgy gondolom, hogy egy kutya nézzen ki, viselkedjen a feladataihoz és a jelleméhez megfelelően és ne akarják átalakítani. Én igenis élvezni akarom, hogy "kemény" kutyám van. Nem fogok felháborodni, ha az anyukák átviszik a gyereket túloldalra, vagy a kiskutyás felkapja az ebét. Nem fogok rá rózsaszín kendőt rakni, sőt az is lehet hogy még egy (dísz)szegecses nyakörvet is veszek neki. Biztos nem én leszek az aki majd a kutyaiskolájával népszerűsítő bemutatókra megy a közeli oviba meg ilyenek, és örülni fogok neki ha tisztelik a kutyám, tartanak tőle és nem mászik rá minden ember ha kilépünk az utcára.
Igazából nem gondolom hogy valami rosszat tennék, hisz nem arról van szó hogy keménykednék vele vagy uszítanám, veszélyeztetnék másokat, iskolába fogok vele járni, sportolni és versenyezni. Most akkor ezzel én rontani fogom a fajta hírnevét tovább?
értem - megértem - a nézeteidet, én sem vagyok híve annak, hogy minden fajtát leegyszerűsítsünk egy labrador szintjére, csak azt nem értem, hogy miért számít mások véleménye? :D
amíg biztonságosan, felelősen tartod a kutyádat, addig totál mindegy, hogy amúgy mennyire kemény, vagy barátságtalan. legyen rendes kerítés, az utcán legyen szoros kontroll alatt, és ennyi.
nekünk is kemény kutyáink vannak itthon, igaz nem szoktuk hangsúlyozni, hogy azok (a szegecses nyakörv nekem már túlzás). tömeges kutyázásokon nem, vagy csak ritkán veszünk részt, kutyafuttatókon csak tiszta terepen vannak elengedve, és inkább csak közös tréningekre járunk más kutyásokkal, mint közös sétákra. de nekünk így jó.
Ha felelősséget vállalsz érte, akkor szíved joga "kemény" kutyát tartani, márpedig a soraidból úgy veszem ki, hogy nem vagy kezdő a témában. Bizonyos fajtáknál igenis van létjogosultsága az ilyen gondolkodásnak, amennyiben nem esünk túlzásokba.
Szerintem azzal, ha pl. egy láthatóan fegyelmezett, de nem tündibündi rottweilerrel vagy hasonlóval sétálsz, nem hogy rontanád, de javítod a fajta hírnevét.
Sose felejtem el, pedig egész kicsi voltam még: a metróra felszállt egy fiatal srác, oldalán két csupa izom dobermannal. Egy kan és egy szuka, vékony, szinte elegáns láncnyakörvvel, könnyű fém szájkosárral, és mint két gyönyörű fekete szobor, parancsszó nélkül leültek a gazdájuk két oldalán, rá se néztek senkire. Nem keltettek félelmet, mégse hiszem, hogy bárki nekiállt volna kötözködni a gazdájukkal.
Na így kéne kutyát tartani, azt hiszem, főleg, ha "veszélyes" megítélésű fajtáról van szó.
Nem baj, ha tekintélyt parancsol a kutya jelenléte. Neked is önbizalmat ad, és ezzel nem arra akarok célozni, mikor az utcai gangek "vezérei" f***hosszabbítás céljából tartanak pitbullt. 55 kilós fiatal lány vagyok, és egész más élmény egy fegyelmezett, nagy testű kutyával sétálni, mint egy kistestűvel. Nagyobb biztonságban érzem magam, pedig nem lakom rossz környéken, és még soha nem kellett a kutyának megvédenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!