Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 11 éves kutyánál késő az...

11 éves kutyánál késő az ivartalanítás?

Figyelt kérdés
Azt hallottam az altatás rövidíti az életét. Az utcán találtuk, az állatorvos 11-nek tippelte.
2011. nov. 27. 16:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Cony, befogáskor az utcán:

[link]

2011. nov. 27. 18:18
 12/20 A kérdező kommentje:
Köszi :) Szép kutya volt :)
2011. nov. 27. 18:25
 13/20 anonim ***** válasza:
Egy ilyen idős kutyust miért kell kitenni egy ilyen műtétnek? Az utcán találtátok, a jóég tudja miért dobták ki szegénykét. inkább a kis lelkét ápolgassátok.
2011. nov. 27. 19:04
 14/20 anonim ***** válasza:
Azért, mert adni akartunk neki még pár szép hónapot. Majd ha neked lesz nem gyógyuló fülgyulladásod, vagy hasonló problémád, akkor megérted. Talán.
2011. nov. 27. 21:32
 15/20 anonim ***** válasza:
Mi köze a fülgyulladásnak az ivartalanitáshoz? Azért azon is el kéne gondolkodni, hogy ilyen idős korban egy műtét kockázta mindig nagyobb, és a felépülés is hosszabb időt vesz igénybe. De hát ma már ez az általános bevett szokás. Ha kell ha nem ivartalanitani. 1 évvel lett meghosszabbitva az élete, és valószinű műtét nélkül is ennyit élt volna. De azért ebből a rövid egy évből, még lábadozott 1 hónapot.
2011. nov. 28. 07:00
 16/20 anonim ***** válasza:

Hát, Anyukám elég sok olyan esetet mesél (állatorvosi rendelőben dolgozik) ahol behozzák az alig lézengő, gyenge öreg kutyákat, hogy altassák el őket, megállapítja az állatorvos, hogy méhgyulladása van, rábeszéli a gazdákat a műtétre, a kutyából kitermelnek másfél kiló gennyet, és utána ki van cserélve, éveket fiatalodik a jószág.

Szukáknál szerintem a legtöbb esetben indokolt az ivartalanítás (kanoknál talán kevésbé), és nem hiszem, hogy megrövidítené az életét. Minden műtétnek van kockázata, de ez fiatal kutyákra és emberekre is ugyanúgy igaz. Mindig megvan a rizikó, hogy egyszer csak minden látható ok nélkül leáll a szívverés, és nem tudják újraindítani. Egy ismerősöm lova egy helyi érzéstelenítéssel zajló pici műtét során pusztult el, mert anafilaxiás sokkot váltott ki nála az érzéstelenítő.

De azért nem ebből kell kiindulni.

Ha választanom kéne, hogy inkább éljen a kutyám még 2 évig, és nézzem végig, ahogy egy áttétes rákba nagy szenvedéssel belepusztul, vagy egy műtét során sikerüljön valami félre és ne ébredjen fel az altatásból - én egyértelműen utóbbira szavaznék.

Erre kéne a megbízható állatorvos, hogy megmondja, indokolt-e a műtét.

2011. nov. 28. 07:34
 17/20 anonim ***** válasza:
De ha a kutya egészséges, akkor minek a műtét ebben a korban. Én ezt nem értem. ha beteg lenne, akkor nyilván indokolt. De igy?
2011. nov. 28. 13:21
 18/20 anonim ***** válasza:
Az, hogy az a probléma okozott makacs, nem gyógyuló fülgyulladást. Egyébként a bűzmirigy-problémának is lehet tünete a fülgyulladás. Sokszor okoznak betegségek máshol is problémát.
2011. nov. 28. 18:47
 19/20 anonim ***** válasza:
Még neki is adhat a műtét pár szép plusz évet. Tudod az én 12 éves ivartalan kutyám ivarosan hagyott testvérei nem élnek már, de hallottam más ismerőstől is, hogy már csak az ő kutyája él az alomból. A különbség meg köztük gyakorlatilag az volt, hogy ők ivartalaníttatták a kutyájukat, a többiek nem. De én is látom, nap mint nap, hogy mennyivel előbb öregednek az ivaros állatok.
2011. nov. 28. 18:52
 20/20 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, de én ezt nem fogadom el.
2011. nov. 28. 19:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!