Melyik a kedvenc kutyafajtád/fajtáid, fajtacsoportod és miért? (top3)
Fajtacsoportok(h vki nem tudná :))
I.Juhász és pásztorkutyák
II.Pinscherek és schnauzerek
III.Terrierek
IV.Tacskók
V.Spitzek és ősi típusú kutyák
VI.Kopók és rokon fajták
VII.Vizslák
VIII.Retrieverek,hajtókutyák,vizi vadászkutyák
IX.Társasági kutyák
X.Agarak
Melyik a kedvenc kutyafajtád/fajtáid, fajtacsoportod és miért?:D
I. Juhász és pásztor kutyák, azon belül is a pásztorok, azon belül pedig a közép-ázsiai juhász.:)
és azért, mert már volt ilyen fajta kutyám, és most van megint egy 8 hónapos kölyköm.:)
az első káj 2 évesen került hozzám (törzskönyves, az ősei az első Magyarországra hozott egyedek voltak), csak ilyen fajtám volt fajtatiszta kutya, a többi kutyám mind keverék, vagy fajtajellegű keverék. (menhelyi holland juhász utánzat.)
A kutyasulikban elég sok fajtát látok, nekem nem tetszik a goldenek izgága szeleburdisága, a borderek malac visítása, a turcsi orrú kutyák, az agyontenyésztett társasági kutyák,... ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem őket!!! csak ha nem arról lenne szó, hogy vagy befogadom, vagy altatják őket, akkor direktbe nem választanék ilyen kutyát...
a káj kölyköm meg egy vicc...:D
már kezd pasisodni, és mivel épp a védőösztönös érése közepén jár, egy falevélnek is képes egyik pillanatról a másikra nekimenni, de ahogy behívom, olyan kis kajlán fordul meg, és lobogó füllel (azt meghagytuk) vágtat felém, lógó nyelvvel... mint egy nyálas reklámfilmben.:D
Elég vicces egy 8 hónaposan 73 centi marmagasságú, 50 kilós kutyát látni, ahogy a legkomolyabb támadásból hirtelen ilyen kis szeleburdi plüssgombóccá válik:D
Ha beér, nagyon megdicsérem, ő meg (még éppen befér) bújik át a lábam közt és kéri a jutalom farmasszázsát...:D:D
De az összes többi pásztorkutya gyönyörű szerintem...:)
A Cseh farkas a másik nagy szerelmem, eddig egyszer láttam élőben, szó szerint leesett az állam a látványtól...:)
Az I. Juhász és pásztorkutyák
Ezen belül a magyar fajták (kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, magyar vizsla), de főleg a KUVASZ és a PULI, de csak a saját nevelésű, tehát minimum 2 hónapos korától nálam legyen.
Hogy miért? Gyerekkorom óta olyanok vannak. Mindig volt 6-8 kutyánk, azok közt nőttem fel, azokkal játszottam, és azok is a kedvenceim.
Kuvaszom van, mert nagyon értelmes, intelligensek, és szépek. Régen a csikósok mellett őrző-védő szerepet töltöttek be. Van akit zavar a hosszú bundája, és a telet jobban is szereti, mint a nyári kánikulát. A viselkedése nagyban függ a nevelésétől. Hozzánk nagyon barátságos, játékos, és hízelgős, és azokkal is, akik velünk jönnek be a kapun. Viszont ha az idegen egyedül jönne be, akkor sanszos, hogy átszabná a gatyáját, főleg este. Egyáltalán nem gyáva kutyák, nem lehet csak úgy rájuk ijeszteni. Az viszont tény, hogy nem mindenkinek való ez a fajta, se más őrző-védő fajta. Az én kuvaszom az én nevelésem. Durván olyan, mint én. Kutya gazdája. XD
A puli is a kedvenc, de szintén csak a saját nevelésű. Nagyon ugatós kutya, be nem áll a szája. Nálunk a szomszédok már megszokták, ahogyan mi is. Akinek ez problémát jelent, az ne tartson pulit, hacsak nem akar nap mint nap nyugtatókon élni és füldugót használni, mert csak akkor hallgat el, ha lelövik. Nekem már szinte az a szokatlan, ha otthon csend van. Egy hónapot voltam kutya nélkül. Hogy az valami milyen nyomasztó volt. Életemben először féltem otthon éjszaka. Mintha megszakadt volna a kapcsolatom a világgal. A kutya ugatásból mindig tudtam, hogy mi történik kinn, hogy most jött valaki, vagy másik kutya, vagy csak játszanak, vagy akármi.
Gyerekkorom kedvencei, és kutyái java részt a pumik és mudik, és pulik voltak. A lehető leghűségesebb kutyák, akit valaha is ismertem. Kislányként agyra főre húztam, nyúztam őket, játszottam velük, és egyszer sem haraptak meg. Mindig ott lebzseltek körülöttem, és úgy vigyáztak rám, mintha nem is tudom ki lennék. Amikor a kapunk előtt összeverekedtem egy másik gyerekkel, akkor a kutyáim majd szétszedték a kerítést, csak, hogy jöhessenek megvédeni. Az egyik kutyám, a fő fő kedvencem pedig az ajtó előtt nyüszített és jött volna be hozzám, amikor sírtam, mert elvesztettem a gyűrűm. Ők segítettek át engem a gyerekkoromon. Olyan élményeket kapta tőlük, annyi hűséget, amit nem felejtek el soha. Ők már nincsenek meg, de soha nem fogom őket elfelejteni.
Ha kutyát választasz, akkor olyant nézel ki, ami hozzáillik az életstílusodhoz, a körülményeidhez. Egy vári ember egy panel lakásban mégsem tarthat kuvaszt. Jómagam viszont nagy kertes házban élek, és jól elfér nálunk a kutya. Ha nem is direkt a kutyával foglalkozom otthon, de kinn vagyok az udvarban, a kutyák és macskák pedig körülöttem. Figyelik, hogy mit csinálok, odajönnek, szóval igénylik a társaságom.
I.Juhász és pásztorkutyák
Azon belül is a Puli
Beleszerettem a Pulikba. Okos, értelmes kutyák és kivállóan jeleznek de nem ugatnak feleslegesen. Könnyen kezelhetők imádják a jegyereket. Lakásban is könnyen tarthatók.
juhász és pásztor kutyák : személyes kedvencem a komondor van is az udvaron egy :D
de a többihez is jó élmények fűznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!