Kutyakiállításon milyen kutyával van esélyem győzni?
Sziasztok!
Nem ez az elsődleges cél a kutyaválasztásnál,csak felteszem.
Egy ritkább fajtával,mint pl bouvier des flandres ,briard vagy egy ismertebb kutyával mondjuk német juhász,rottweiler,dobermann lenne esélyem győzni?
Magyarországon mondjuk melyik fajta kutyából van a legjobb állomány európa-világszinten magyarországon?
a fenti 5 kutya az csak példa ezen kívül is lehet mondani.
ugye magyarfajtákon kívül,mert az egyértelműen itt a legjobbak.......
A komondor állomány nagyon jó az angoloknál és az amerikaiaknál is. Magyar vizsla az angoloknál és az ausztráloknál, pumi a finneknél.
Tényleg vannak eredmények amiket borítékolni lehet előre.DE mindig történhetnek meglepetések. De itthon is volt már, hogy egy nagynevű handler és egy bíró között álltam a fajtagyőztes címért a körben és az én kutyám kapta magyar bírótól (olyantól ráadásul aki nagyon jóban volt azzal a bíróval/tenyésztővel aki hozzá nevezett)én lepődtem meg legjobban a dolgon az is igaz...:)Mondjuk magyar bírókhoz én már nem nevezek és főleg külföldi CACIB okra járok (ott is inkább nyugatra mint keletre) az én kutyáimat már sokszor helyezték fajtacsoportba és BIS ben pedig csak 5 éve tenyésztek és 7 éve állítok ki (még a kezdők közé sorolom magam), első kutyámmal első kiállításon BOG 2 címet értünk el... Nem a fajta számít hanem az adott kutya minősége..
Ezt nem tudom ki írta, hogy a komondor állomány jó az USA-ban. Pont, hogy nagyon nem jó. Eleve jóval kisebb méretűek, mint az itthoni komondorok, ráadásul tele vannak foghiányos kutyákkal. Nem hiába próbálják megkerülni a Hungária Komondor Klubot, mint fajtagondozó szervezetet és bevezetni, hogy náluk, az USA-ban kivegyék a standardból, hogy a foghiány kizáró ok...
Ráadásul külföldön a komondorra úgy próbálnak gondolni, mint egy óriás termetű plüsskutyára, elfelejtik hogy ez egy kemény pásztorkutya. Sajnos a "tenyésztésüknek" köszönhetően külföldön egyre inkább plüsskutyák lettek a komondorokból, itthon még találni keményeket közöttük.
A magyar agár hazai állománya pedig azért heterogén, mert 3 szervezet van (MEOE, MATOE, OAE). MEOE-n belül 2 vonal (verseny, küllem), a MATOE és az OAE pedig vadászatra szelektál. A vadászagarak között is több vonal létezik (bácskai, kocsordi, ecsedi, dél-dunántúli, erdélyi, stb.), az adott tájegységben a legjobb vadászatra képes egyedek vannak. Persze ezek a mai kevés egyedszám mellett már keveredtek, de azért vannak kisebb-nagyobb eltérések mind méretben, mind alkatban.
Külföldön inkább csak verseny és küllem magyar agarak vannak. Azoknál a népeknél, ahol valaha vagy még ma is dívik az agarászat, mindegyiknek megvan a saját agara és azt preferálják inkább.
Még annyi, hogy a magyar fajtáknak pont a küllemtenyésztés teszi be igazán a kaput. Mind a 9 magyar fajta MUNKAKUTYA, ezt sokan elfelejtik és elkezdik őket küllemre és/vagy tőlük életidegen területre "tenyészteni", ezzel gyakorlatilag szép lassan elérik, hogy ezek a fajták azt veszítik el, amire eredetileg ki lettek tenyésztve. Az ösztönkészletük leromlik vagy átalakul valami mássá és akkor már nem komondor a komondor, ha nem őrzi a házat, nem agár az agár, ha áll, ha egy macska elszalad előtte, nem puli a puli, ha nem próbálja terelni az életében először látott birkacsordát, hanem megijed tőlük.
A magyar kutyafajtákra a legszebb példa, a 10., még hivatalosan el nem ismert kutyafajta, a sinka. Munka alapján lett szelektálva, tenyésztve és szép lassan lett belőle valami, ami jelenleg úgy néz ki jobb, mint bármi más. Nem hiába őket használják már a hortobágyon.
Itt kiállítás volt a téma nem a használhatóság. szerintem kiállítási szempontból az amerikai állomány jó, nagyon látványos, hosszú nyakuk van és erős szögelléseik (az hogy ez funkció szempontjából mit jelent az más kérdés)de ugyanez igaz pl a magyar vizslára is ami az ausztráloknál van, sokkal látványosabb kutya de nem az a vizsla amit mi preferálunk. Egy erős szögelésű macis kutya sokkal látványosabb példának tudom mondani a halála nyeretett golden kant (gondolom mindenki tudja kiről beszélek és nevet nem kell írnom), nagyon látványos kutya de munkára konkrétan teljesen alkalmatlan... az én véleményem szerint a használhatóságnak és a shownak együtt kellene járnia de nem ez történik az esetek nagy részében.
Én se a munka se a show szelektálásnak nem vagyok híve, valahol a kettő között kell keresni az igazságot de ha az a téma, hogy show szempontjából hol vannak a jó kutyák akkor el kell ismerni, hogy az amerikaik nagyon értenek ehhez...
Az amerikai komondor állomány látványos??? Mitől? Állíts már mellé egy magyar komondort. Az amerikai 65-70cm, épphogy a minimális mérethatáron mozognak. Sőt...
Nyak? A standard leírja, hogy középhosszú, inkább rövid. Erre azt mondod, azért jó az amerikai, mert az hosszú????
Az amerikaiak pont azért próbálnak saját standardot kiállítani, mert nem felelnek meg a kutyáik a mostaninak. Sajnos mivel gazdagok, megtehetik, csak akkor az már nem lesz komondor. A magyar fajtagondozó szervezet pedig sajnos szokás szerint nem csinál semmit, hagyják. Próbálj meg módosítani egy angol vagy egy német fajta kutyát, az angolok és a németek úgy üvöltenék le a hajad, mint a huzat.
Az amerikai komondor állomány nem rúgna labdába a magyar állomány mellett. Nem hiába folyamatosan próbálnak importálni innen komondorokat. Ha olyan jók lennének a kutyáik, nem innen vinnék ki őket, hanem fordítva lenne. Nem gondolod? :-)
És látod, mennyire küllem szemmel nézed? "erős szögelléseik (az hogy ez funkció szempontjából mit jelent az más kérdés)"
Hát ez a legnagyobb gond. Munkakutyánál másodlagos az, hogy funkció szempontjából milyen? :-D
Hidd el, a magyar komondor állomány sokkal impozánsabb, látványosabb, anatómiailag jobb és erősebb, mint az amerikai. Keress rá csupán youtube-on a magyar és a külföldi állományra. Ha pedig pusztán látványról beszélünk: Ne mondd nekem azt, hogy egy 65-70centis, tömzsi kutya látványosabb, mint egy 75-85cm közötti robusztus, tekintélyt parancsoló jóval nagyobb méretű kutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!