Mit gondoltok erről a videóról? CM lágy részeken rugdossa a kutyákat, az emberek meg odavannak a "módszeréért"?
Szerény véleményem, hogy CM nem rúgja fel a kutyát! Érzékeny pontján érinti meg az állatot, nyilván nem a kezével fogja, hiszen le kéne hajolnia, és az veszélyes lenne (a kutya megharaphatja az arcát/kezét/stb). Az, hogy a sarkát odaérinti, akármilyen lágy rész is az, nem okoz fájdalmat a kutyának, csak elvonja a figyelmét, és jelzi, hogy amit csinál, az rossz.
Én lovas vagyok, a lovaknál Monti Roberts az, aki a lovak testbeszédét megfigyelte, és annak segítségével kommunikál a lovakkal. Szerintem CM is eleget tanulmányozta a kutyák viselkedését, testbeszédét ahhoz, hogy tudja, mit mikor kell tennie.
Te nem hallod ahogy puffan? Lehet érintésnek nevezni, de valójában egy érintés aztán nem zökkent ki egy kutyát a támadó szándékából. Az én kutyámat az ÖV-n püfölheti is a segéd, akkor is fog, esze ágában nincs ereszteni ilyen ingerektől, csak akkor ereszt ha rászólok, hogy eresszen.
Persze lehet finomkodni, mondhatjuk, hogy a fojtónyakörv csak figyelmezteti, meg a szögesnyakörv csak megböki, de mindannyian tudjuk, hogy ez szépítése a dolgoknak. A csittegés böködés azért működik, mert be van kondícionálva egy kellemetlen inger (hasonrúgás, elektromosnyakörv rázás) elé. Nem varázslás, nekem is van olyan tiltószavam, amire a kutya hasra vágja magát, de azért mert előtte volt rá példa, hogy a tiltószó elhangzása után másfél két órás büntetést kapott. Nyilván ezt nem akarja átélni mégegyszer, ezért hagyja abba amit csinál. Ráadásul elég 2-3 keményet odarúgnia a lágy részre, mert a büntetést a kutya sokkal könnyebben beáltalánosítja, mint a jutalmazást. Valószínű az a néhány durvább még a forgatás előtt megtörténik, utána persze, hogy észbekap a kutya az érintéstől is.
Monty Robertset meg nem hasonlítanám CM-hez semmiképpen, akkor már sokkal inkább Jan Fennelhez, aki az ő módszerei alapján, vele egyeztetve kezdett kutyázni.
Nem kell elhinni, hogy CM a kutya nyelvén beszél, és azt sem, hogy erőszak nélkül működik a módszere. Semmi bajom nem lenne vele, ha ezeket nem állítaná.
Egy ÖV-t ne hasonlítsunk már egy házi engedelmességi tanításhoz.
Jó segéd meg nem üti meg a kutyát, hanem csak MELLETTE üt és esetleg hozzáér.
Ennyit a nagy ÖV-dről
Ember, te képtelen vagy felfogni, h nem csak a bökés számít?
Tegyük fel van egy néninek egy pittje, aki domináns. Ha beindul, akkor a néni aggodalmaskodik h Jajj Buksika, ne csináld, jajj istenem mi lesz, jajajajajajajaj.
Egy NORMÁLIS ember meg azt sugározza magából, h hagyd békén, majd én elintézem, én vagyok a főnök, te utánam jössz, én döntök, nem te ÉS plusz a bökés.
Te is tudod (remélem) h egy normálisan nevelt kutya simán érzi h a gazdija milyen állapotban van és milyen állapotot vár el a kutyától. Pl ha én épp felkelek és a kutyám rámveti magát, de épp nem tetszik, akkor érzi rajtam h hoppá, abba kéne hagyni, mert "anya" mérges lesz és az sose jó, mert akkor bünti van. Így megnyugszik, nem erőszakos, szépen ad puszikat és lekuporodik mellém, ahelyett, h a mellkasomon táncolna :)
én csak annyit mondok, ha olyan kutyád van akit szívlapáttal is üthetnél akkor miért sajnálkozol egy ilyen rúgástól?
fura nem?
Pár esetben azért ettől a "kis odabökéstől" megemelkedett a kutya hátulja...
Más. Ha valaki a karon lógó kutyámat ágyékoncsípné, a következő mozdulata az lenne, hogy letépné az illető karját...
Le little red, neked életedbe nem volt pited.
Egy pitet ha támadni akar, te rugdoshatod, illetve böködheted lábbal, nem fogja érdekelni.
Amúgy meg gyanítom hogy akik itt a cézárt védik, ha más csinálná ugyanezt, akkor menne az acsargás hogy hogy neveli a kutyát meg nem ért hozzá meg kínozza meg minek neki.
De ha cézár csinálja, az más, meg az jó...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!