Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy lehet egy falát tanítan?

Gabi86 kérdése:

Hogy lehet egy falát tanítan?

Figyelt kérdés
5 kutyám van és eddig abban hittem hogy szabad szellemben kell nevelni az állatokat vagyis egyáltalán nem kell nevelni.Most már tudom hogy ez hülyeség, és most iszom a levét mert állandóan veszekszenek és utána olvastam ez azért van mert nem fogtam őket szigorúan.És nem tekintenek falkavezérnek és ezért is rivalizálnak.mit tegyek?olyan kommentek nem érdekelnek aki azt írják minek neked kutya és nem vagyok felelős kutyatartó meg ilyen hülyeségek.meg hogy egyem megy amit főztem.Segítség kell és tanácsok!!!!!!!!!!!!!csak ilyen emberek írjanak akik tudnak tanácsot,ötletet adni.
2011. nov. 21. 01:15
 1/2 anonim ***** válasza:

rengeteg információt találsz a neten arról, hogy hogyan legyél a falkavezér, ezek egyikét (vagy inkább mindegyiket) javaslom végigolvasásra, majd disztingválj.

ha elérted, hogy újra nyeregben legyél, akkor az már egy lépés előre, de még nem a megoldás!

a kutyákkal egyenként kell foglalkozni. ha valamit el akarsz érni velük, akkor érezniük kell, hogy mind fontosak, és csak rájuk figyelsz, ehhez viszont az egyes egyedeket ki kell emelni a falkából. nálunk is több kutya van, aktívan dolgozunk, sportolunk velük, de nem tartjuk ömlesztve őket, csak szabadfoglalkozás során vannak együtt, egyébként külön-külön elzárva. viszont mindenkivel ideális a viszony, és örömmel, lelkesen dolgozik.

tudom, ez a főállású kedvencet tartóknak nem szájíze szerint való, de mivel nálunk bevált, megosztottam ezt a gondolatot is.

szóval tanulni, tanulni, tanulni...

Jan Fennel összes könyvei ajánlottak erősen!

2011. nov. 21. 07:36
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

A helyedben egyesével kezdeném. Sokkal nehezebb 5 kutyának fenntartani a figyelmét, főleg ha kezdő vagy, mint egynek. Előbb szokják meg, mi az az engedelmesség. Hiába vagy falkavezér, ha nem tudják a kutyáid, mi az a "gyere ide", ugye. :)

Elhívsz a többitől egyet, 10-15 percig tanítgatod neki az alap parancsokat (ül, fekszik, lábhoz, marad...) aztán jöhet a következő. A helyedben olyan helyen csinálnám, ahonnan a többi kutyát ki tudod zárni, hogy ne zavarjanak. Magának a tanításnak a menetéről 1000+1 írás van akár a neten, akár könyvekben, tobzódj! :)

Amikor már az összes tisztában van az alap dolgokkal, akkor etetésnél ne csak eléjük borítsd a kaját, hanem merd ki tányérba, egyesével hívd magadhoz őket, lehetőleg először azt, amelyik legkevésbé ugrál és őrjöng. Ültesd le, mondd, hogy marad, tedd le elé a tányért, ha rámozdul, újra emeld fel. Ha nyugton ülve marad, akkor mondd, hogy "tiéd" vagy ilyesmi. Tudni fogj, mit jelent. :) Aztán a következő. De 1) kelljen csinálniuk valamit a kajáért, 2) csak akkor kapják meg, amikor te jónak ítéled. Ne engedd, hogy a többi rávesse magát az ételre, amíg az első várakozik. Állj közéjük meg a kaja közé és határozott hangon parancsolj rájuk, hogy vissza, vagy ami még jobb, ül. Majd ha odáig fejlesztetted, hogy 5 kutya ül nyugodtan a teli tányérja felett és csillogó szemmel várja a parancsodat, örülhetsz. :) Az etetésnél sok minden dől el, de nem minden, szóval ez önmagában nem elég.

Továbbá: légy következetes a fegyelmezésben. Ne csak etetésnél ne hagyd, hogy mondjuk felugráljanak rád, hanem MINDIG tilos. Ne legyen olyan, hogy "Buksi, Buksi, gyere ide... áh, mindegy, elrohant szimatolni."

Ne engedd, hogy rád másszanak, ne is érjenek hozzád, ha nem te hívtad őket. Lökd el magadtól, nem kell ráförmedni, csak told el határozottan. Szívtelenségnek hangzik, de nem az, egy kutyának nem az a funkciója és feladata, hogy lépten-nyomon betörjön a személyes terembe. Majd ha hívod, akkor odajöhet simogatásra, de csak az az egy, akit hívtál!

Gondolom, tudod, ki a falkádban a jelenlegi falkavezér. Na én őt venném elő először, de párhuzamosan a többivel, mert ugye annak semmi értelme, hogy a falkavezéred felfogta, hogy jó, többé nem én vagyok a falkavezér, meghunyászkodik, mire a többi kis tudatlan ráugrik és jól megruházzák.

Dióhéjban ennyi, biztos egy csomó mindent kihagytam, de ez úgyis csak iránymutatás.

Egy csomót lehet tanulni Jan Fennell könyveiből, ahogy előttem írták, de nekem a Cesar Millan-féle módszer is szimpatikus volt, és youtube-on egy csomó rész fenn van magyarul a Victoria Stillwell-féle "A póráz két végén" sorozatból. Más-más módszerekkel dolgoznak, de ha jól megnézed, az alap lényegük ugyanaz. Szerintem egy átlag, kétségbeesett kutyásnak, akinek egymást marják a kutyái, a leggyorsabb eredményt Victoria Stillwell módszerei hozhatják, hosszú távon viszont a másik kettő talán kifizetődőbb.

Szóval csak ügyesen. :)

2011. nov. 21. 08:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!