Kutyámnak szeretném megcsináltatni a törzskönyvet! 7 hónapos Ó. Schnauzer az anyjának van törzskönyve de az alom nem volt bejelentve. Az apja argentínában lakik de meg tudom szerezni a törzskönyvét. Körülbelül menyibe lehet megcsináltatni?
Te nem tudod kiváltani, kizárólag a tenyésztő, de ennyi idő után valószínűleg már ő sem.
És a tk ára 5500 forint, ennyivel kellett volna többet fizetned a kutyáért.
Ha a szülőknek van tk-e (feltételezzük, hogy van) akkor 6 hónapos korig kérheti le a tenyésztő a tk-eket. 6 hónapos kor után már csak DNS vizsgálattal lehet igazolni, hogy az adott kutya valóban azoktól a szülőktől való, ez tényleg több 10 ezer forintos költség, de ezt is csak a tenyésztő kezdeményezheti.
+ ami még fontos, egy alomra csak egyszer kérhető tk. Tehát ha arra az alomra, amelyikből a te kutyád is származik, a tenyésztő már kért tk-et, akkor a te kutyádat utólag nem lehet törzskönyvezni.
Vedd fel a kapcsolatot a tenyésztővel...ha valóban tk-es szülőktől való a kutyád, és tudatos fedeztetés eredménye az alom, akkor kétlem, hogy nem kért volna tk-et.
Egy felelős tenyésztő nem gondolkozik rajta, hogy kérjen-e, és ha igen, akkor hány kutyára tk.-et. Ha hobbi célra veszed a kutyát, vagy rendelkezik valami tenyésztésből kizáró tulajdonsággal, akkor is köteles odaadni a tk-et, ivartalanítási kötelezettséggel. Ha valami oknál fogva, azért nem kért tk-et a te kutyádra, mert ilyen, tenyésztésből kizáró hibával született, akkor felesleges letörzskönyveztetni.
Azért egy próbát megér, keresd fel a tenyésztőt...ha nemleges a válasz, akkor nincs mit tenni.
Én elhiszem, hogy szép a kutyád, és szereted, de ebbe bele kell törődnöd, és ilyenkor az ivartalanítás a legjobb, amit csinálhatsz.
Akinél a törzskönyv csak opció, az nem tenyésztő.
Az argentin apa meg úgy igaz, ahogy az én atomfizikusi doktorátusom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!