Hogy szoktathatnám le a kutyámat a szökdösésről?
Tanítsd meg neki, hogy csak parancsszóra mehet ki a kapun! Ültesd le és csak akkor indulhasson el, ha hívod.
Amúgy beagle-kről olvastam, hogy sajnos ők kifejezetten szökősek...
Szerintem gyakorold a behívást...:)
nekem is az egyik kutyám ilyen volt...
elvittem egy kutyasuliba, ahol idióták voltak, és fojtóval kellett rángatnom, hogy a kutya megértse, hogy én vagyok a falkavezér.
elég gyorsan ott is hagytam a kutyasulit.
aztán itt ajánlották a tükörmódszeres sulikat, na azóta angyal a kutyám.:D
én így csináltam:
vettem egy klikkert (állatos boltokban kapható), és előre begyártottam egy marék körömnyire felkockázott párizsit, amit kis tasakban az oldalamra kötve tároltam.
3-4 napig teljesen spontán, sűrűn a kutya jelenlétében megnyomtam a klikkert (lehetőleg "dugd a kutya képébe", miközben klikkelsz), és rögtön uténa adtamneki egy kocka párizsit.
a 3.-4. napra tudni szokták, hogy ha klikk van, akkor valami jó is van...
akkor kezd el, hogy kérsz tőle valamit, amit már tud:
ÜL (megcsinálja) klikk-jutalom.
FEKSZIK - dettó...
Ha amúgy már behívható, akkor könnyebb dolgod lesz.
Ha nem, leírom, hogy gyakorold:
Menjetek ki a rétre egy ismerősöddel (ne családtag/falkatag legyen a másik ember), és az ismerős fogja meg a kutyát, amíg te a nevét és a hívószót kiabálva futsz el tőle... az ismerős engedje el, és ha beérkezett hozzád a kutya - klikk, jutalom, nagy dicséret.
ha a kutya nem indul el feléd, vagy irányt változtat, véletlenül se indult el felé, és ne kezd ismételgetni egy helyben állva a nevét...
Kezdj el rohanni - és közben mondhatod a hívószót...
Ha még erre sem jön, guggolj le, adj ki kedves, magas hangokat - vond valamivel magadra a figyelmét. Ha bejött, csak klikk, jutalom, nagydicséret, szidás semmiképpen!
Fontos, hogy behívásnál KEDVESEN hívd, ne erélyesen!
Magas, kedves mikiegér hangon, lelkesen beszélj!
Még egy gyakorlat:
Ha sétáltatod, és elengeded, klikk, jutalomfalat menjen neki, ha "becsekkol".
Utána ha kiszökik a kapun, megint csináld ezt...:)
Egy helyben állj, SOHA ne szaladj utána, csakis az ellenkező irányba!
A jelenlegi reakcióddal ugyanis ezt üzened a kutyádnak:
"A gazdi dumálhat amennyit akar, úgy is utánam fog jönni, de addig még szaladok kicsit..."
Sok sikert és türelmet a gyakorláshoz, megéri!:)
(Ha érdekel, hogy a klikker miért is olyan fontos, írj ide, és azt is szívesen kifejtem!:))
most olvastam újra a válaszom, kicsit kusza, tehát javítok:
ha egy helyben állsz hívás közben, és nem jön a kutya, akkor kezdj el futni az ellenkező irányba, és úgy hívd lelkesen!:)
A válasz irtózatosan egyszerű.
1) Ne engedd ki a kapun!
2) Járj vele rendszeresen sétálni! Jellemzően azok a kutyák szökdösnek, akik állandóan a kertben vannak, és sosem nézhetik meg a nagyvilágot engedélyezett körülmények között. Ha rendszeresen kiviszed, és látja, hogy mi újság odakint, nem lesz olyan sürgető neki megszökni, hiszen tudja, hogy 1-2 nap múlva kint lesz és megnézheti.
3) Ha kan, esetleg egy ivartalanítás is segíthet, hogy ne futkosson lányok után. Az agyatlan szukakergetés közben simán megverheti másik kutya, vagy elüthetik, nem vicces.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!