Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Számíthatunk felelősségre...

Számíthatunk felelősségre vonásra?

Figyelt kérdés

Volt a környéken egy "hülyegyereknek" egy közepes testű nagyon agresszív természetű keverék kutyája. Valószínűleg a kutya semmiféle nevelést nem kapott és a gazdája sem volt alkalmas kutya tartására. Nem a gazda sétáltatta a kutyát hanem inkább fordítva. Közben pedig a kutya agresszíven lépett fel más kutyákkal és járókelőkkel szemben.

A mai nap sétáltattam az Amstaffomat. Ők az utca egyik oldalán mi pedig a másikon. A keverék kutya szinte mintha megörült volna. Ugatott, rángatta a porázt stb. Az én kutyám csak morgott és földbegyökerezzet a lába nem bírtam onnan elvinni. Leguggoltam mellé és fogtam a nyakörvét nehogy nekiinduljon a másiknak. A másik kutya már a gazdája felé is agresszívan viselkedett erre a srác gondolom megijedt és elengedte a kutyát. Ugye innen már nincs visszaút és kicsatoltam a kutyámon a pórázt és elengedtem. Nem volt egy túl hosszú küzdelem aminek a végén a keverék befejezte a földi pályafutását. A srác siratva szegény, ártatlan kis házi kedvencét közölte, hogy felfog jelenti.

Mire lehet számítani ha tényleg feljelentést tesz? Ugye sajnos tudjuk, hogy a "harci" kutyának titulált fajtáknak nincs túl jó megítélése. Félek, hogy az én kutyámat akarják majd kihozni vétkesnek, pedig csak önvédelem volt.

2011. nov. 12. 22:21
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

az, hogy védted magad, és a kutyád az érthető. de az, hogy még rá is segítettél egy ilyen harcra, az nem volt helyes.

nem kellett volna a kutyát elengedni...

az, hogy a póráz kicsúszik a kezedből, az egy dolog, de konkrétan ráengedni a másik kutyára, az szerintem nem etikus. arról nem beszélve, hogy a kutyád földön lógó pórázzal is megtudta volna verni (vagy éppen úgy is, hogy te fogod azt a pórázt), és akkor még az elpusztulása előtt le tudtad volna róla venni a sajátodat. hacsak nem pit bull volt a keverék kutya 99%, hogy abbahagyta volna a támadást, amint belátja, hogy vert helyzetben van. és ebben a pillanatban kellett volna levenni róla a sajátodat!

mert egyébként a gyakorlott gazda le tudja venni a pitjét, vagy amstaffját a másik kutyáról, csak értenie kell hozzá egy icipicit... létezik a világon feszítőfa is, egyébként. van olyan eset nyilván, hogy az első harapás halálosan sikerül, de hacsak nem így történt, fölöslegesen ölettél meg egy kutyát.

egyébként tanúk vannak?

2011. nov. 13. 10:29
 12/19 anonim ***** válasza:

Jogászi bikkfanyelven káresemény esetén a károkozó teljes kártérítési felelősséggel tartozik, kivéve akkor, ha a kár kialakulásához a károsult felróható magatartása is hozzájárult.

Magyarul ha a másik is hibás a kár kialakulásában, akkor neked nem kell teljes kártérítést fizetned.

Ha esetleg feljelent, akkor mondd azt, hogy véletlenül ráfogtál a karabinerre amikor vissza akartad fogni és a kutyád elszabadult.

Az meg hogy elengedte az utca másik oldaláról, az simán "VESZÉLYEZTETÉS KUTYÁVAL" szabálysértés, ugyanis bármikor jöhetett volna mondjuk egy autó, amiből lett volna egy szép baleset.

2011. nov. 13. 10:40
 13/19 A kérdező kommentje:

Aludtam a dologra egyet és nem állítom, hogy a leghelyesebben jártam el. Viszont úgy gondolom, hogy nehéz egy ilyen szituációban helyes döntést hozni. Egyáltalán mi számít helyesnek?

Volt itt olyan felvetés, hogy amikor ránk támad egy kutya tegyek az enyémre szájkosarat. Na nem. Akadályozzam meg a védekezésben amíg én elrugdosom onnan a másikat? Közben az a dög meg harapjon meg engem meg a kutyámat? Na ilyet én játszok.

Volt itt olyan aki azt mondta a kutyám agresszív. Egyáltalán nem az! Most éppen kint labdázik a párommal és a 3 éves kislányunkkal az udvaron. Családcentrikus, emberszerető kutya. Soha nem volt vele semmi probléma.

Akkor engedtem el az enyémet mikor rohant felénk a másik és kb 2 méterre volt már tőlünk. Egyértelmű volt, hogy elkerülhetetlen a harc. Nyilván ha a legkisebb esélyét látom az elkerülésnek nem engedem el. Egymásnak ugrottak és az enyém elég gyorsan elkapta a másik torkát és leszorította a földre. Nem volt valami vastag nyakörv a másikon így az sem akadályozta. Próbáltam róla leszedni, de azért ez nem olyan könnyű mint sokan képzelik. Mire elengedte már elég durva nyaki sebe volt a keveréknek. Pár perc múlva megdöglött.

Helyesen jártam-e el? Lehet igen, lehet nem. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezzel a megoldással volt nekem és a kutyámnak a legtöbb esélye, hogy sérülés nélkül vagy minimális sérüléssel ússzuk meg az esetet. Nekem pedig ez számít. Az, hogy egy ránk támadó agresszív korccsal, akitől fél a fél környék mi lesz? Nem érdekel. Vessen magára meg a gazdája is.

10:29-nek:

Egy tanú van tudtommal. Egy idősebb néni. Szegény eléggé megijedt. Utána váltottunk pár szót és mondta, hogy már ő is többször találkozott azzal a másik kutyával és kicsit tartott is tőle. Kimondva, kimondatlanul nem bánta nagyon, hogy így alakult ez az esett.

2011. nov. 13. 11:22
 14/19 anonim ***** válasza:

#11-es voltam

továbbra is azt mondom, hogy a póráznak ott kellett volna maradnia. hacsak nem egy marokpórázról van szó, azzal nem vesztettetek volna semmit. egyrészt, ha mégsem a kutyádra megy a másik, hanem rád, akkor biztosan ott van előtted a bástya, a saját kutyád, másrészt ez a kutyádnak is biztonságosabb, hisz ott vagy mellette, hazai pályán harcol. harmadrészt így talán hamarabb le tudtad volna venni a vert helyzetben lévő másikról.

egyébként szedtem már le pitet pitről, pitet kauról, vizslát borderről, német juhászt borderről, kaut borderről, kaut agárról, pitet agárról, és mindenki túlélte. meg van ennek is a módja, csak ésszel kell csinálni és tiszta fejjel.

ha tényleg rögtön valami artériát sikerült elkapni a kutyádnak, akkor az a kivételes pech esete, akkor tényleg nem tudtál mit tenni. de ez ritka, pit/staff fogást tart és ráz, izmokat roncsol, nem a gyors halál a célja (az az agár harcmodora), így relatíve könnyebb leszedni másik kutyáról, mint sok másik fajtát.

26/N

2011. nov. 13. 13:01
 15/19 _Jessy_ ***** válasza:
"továbbra is azt mondom, hogy a póráznak ott kellett volna maradnia..." Az a legnagyobb probléma az ilyen eseteknél, hogy csak utólag tud az ember okos lenni. Akkor és ott pedig ösztönösen cselekszik, vészhelyzetben nem igazán van arra idő, hogy végiggondolja az eshetőségeket. A kérdező elengedte a kutyáját, hogy védje őt, és saját magát is. A másik fél pedig baromi nagyot hibázott. Olyan kutyát, ami rátámadhat másik állatra, emberre, és nem bírom visszafogni nem sétáltatok, főleg nem szájkosár nélkül
2011. nov. 13. 13:14
 16/19 anonim ***** válasza:

Ez azért érdekes. X az utca egyik felén egy pórázon őrjöngő kutyával, Y az utca MÁSIK felén egy földbe gyökörezett lábú kutyával (akit persze nem lehet véletlenül sem továbbvonszolni, annyira bebetonozódott a lába).

X halálra rémül (bár mitől is), és rémületében elengedi a kutyát, aki pórázzal együtt megindul Y kutyája felé.

Erre Y lecsatolja a karabínert (van ideje kikapcsolni a karabínert, és átgondolni a dolgokat ezek szerint), és a kutyáknak valahol a két gazda között kellett összetalálkozni.

Gondolom X akkora sokott kapott, hogy eszébe se jutott a kutyája után rohanni és elkapni a póráz végét, hogy legalább megpróbálja kirángatni a kutyáját a másik alól, és Y is kisebb agyvérzést élt át, ha nem tudta megfogni a kutyáját és leszedni a másikról.

Ezek csak feltételezések nyilván. De ahhoz hogy egy kutya kinyírjon egy másikat, nem 3 másodperc kell. Mit csináltak ez idő alatt a gazdák?

Mondom ezt úgy, hogy barátnőm vasággyal együtt 50 kg, és másodpercek töredéke alatt leszedte a komondort a rájuk támadó németjuhászról...

2011. nov. 13. 13:31
 17/19 dizus ***** válasza:
Nagyon sántít a sztori.Én sem tudom hogy ti hol voltatok,amíg a kutyák küzdöttek.Meg milyen korházi költséget fizettél,mikor azt írtad hogy ott a helyszínen megölte.
2011. nov. 13. 15:07
 18/19 A kérdező kommentje:
Továbbiakban szeretném hacsak olyanok szólnának hozzá a témához akik képesek arra, hogy az olvasottakat értelmezzék. Útólsó hozzászóló kérlek fuss neki még egyszer az olvasásnak:))
2011. nov. 13. 15:11
 19/19 dizus ***** válasza:
Bocs,kérdezőnek olvastam a hozzászólást.
2011. nov. 13. 18:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!