Fedeztetés? (Kérdésed túl rövid. )
Sziasztok! :)
Azt szeretném megkérdezni h be lehetne-e fedeztetni még a kutyám, mivel már 10 éves, eddig egy alma született 3 évesen és egy alma 6 évesen ez lenne a harmadik, és egyben az utolsó alom.
A kutya adatai:
Németjuhász
Kitűnő egészséggel jellemmel és küllemmel rendlekezik, hihetetlen jó törzskönyve van és külföldről kaptam egy fedeztetési ajánlatot, ami igen jót tenne szerintem az itthoni Német juhász állománynak.
Tudom h már nem lehetne, de szerintetek mennyire lenne számára veszélyes?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Ui: Légyszives ne ítéljetek el, mert még nem történt meg a fedezés így még bármi történhet.
Köszi :)
Ja, hogy szukáról beszélünk??? Meg nem fordult a fejemben, azt hittem egy 10 éves kanja van a kérdezőnek.
Ez meg lazán a tenyésztési szabályzat ellen van.
7 éves kor után semmilyen fajtánál nem lehet almot lehozni.
Általában minden fajtagondozó szerv szabályzatában kiköti, hogy a kan ill. szuka kutyákat hány éves korig lehet tenyésztésbe vonni.
Ez egy közepes - nagytestű fajtánál általában 8 év. Én fedeztettem már 8 éves szukát, természetesen csak nagyon gondos orvosi vizsgálta után, és a fajtagondozó szervezet tenyésztési vezetőjének is jóvá kell hagynia a dolgot, ellenkező esetben a kölykök csak felülbélyegzett törzskönyvet kaphatnak.
Ha olyan kiváló a vérvonala a kutyának, akkor kicsit hamarabb kellett volna gondolkoznod. A tenyésztési vezetőnek komoly indokokat kell felsorolnod, hogy miért akarod fedeztetni a kutyát, milyen eredményekkel rendelkezik, stb.
10 évesen már szerintem is késő, hogy újabb almot hozz le a kutyától. Ilyen idős korban már a vemhesség és az kölykezés is megviseli a szukát, ráadásul idősebb korban gyakrabban fordulnak elő genetikai betegségek, amibe a kölykök vagy még méhen belül, vagy születés után elpusztulhatnak.
Sok szónak is egy a vége: ne fedeztesd. Keress fel egy vérvonalban hozzá közel álló kutyát, mondjuk az előző alomból származó szukát, és ha mindenképp akarsz kölyköt attól a kantól, amit kinéztél, akkor fedeztesd be azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!