Kan kölykök harca. Mit tegyek ez ellen?
Sziasztok!
Az volna a nagy helyzet, hogy van a házban egy 10 éves szuka Pincsi, aki nemrég vesztette el a kis pajtását, "pót" társnak helyette jött egy kan francia bulldog. 2 hónappal a kis francia bulldog érkezése után jött egy szintén kan, boxer kölyök. Eleinte az etetésnél voltak apró nézeteltérések, ennek már kb 2 hónapja és azóta nem hogy javult volna a helyzet, sőt... ma már a játék is elég gyakran eldurvul, a féltékenység pedig állandóan verekedést szül. A boxer (szerintem) elég féltékeny, és amennyiben nem ő van a középpontban, hanem a bulldogot simogatom helyette, nekitámad a bulldognak. A mai konkrét esetben, anyám zilált hangon hívott fel, hogy a kutyák összeverekedtek és három (!!!) felnőtt ember alig bírta szétszedni őket, hozzáteszem egy 6 és egy 4 hónapos kutyáról van szó. Ennek a bulldog itta meg a levét, pontosabban a füle sérült meg. A jövőben a hasonlókat szeretném elkerülni, főleg a boxer erőfölénye miatt, de nem tudom kihez, illetve hova fordulhatnék tanácsért ezügyben. Válaszaitokat előre is köszönöm: Egy aggódó gazdi.
Ivarérett kan kutyákat borzasztó nehéz együtt tartani, sőt, átlagember számára szinte lehetetlen. Legalább az egyiket ivartalanítani kéne, de ha a pincsi ivaros, akkor legjobb lenne mindkettőt. A pincsit is lehetne az egyik helyett, csak ő már talán kicsit idős ehhez. Viszont még simán tüzel és lehet vemhes akármelyiktől, meg hát a tüzelő szukák szagára könnyen megbolondulhatnak a kanok, nevelés ide vagy oda.
Emellett nagyon-nagyon érdemes lenne utánanézned a falkavezérségnek, hogy ne akarjanak a kutyáid egymás között intézkedni. Jan Fennel könyveiből és/vagy a netről tanulhatsz erről sokmindent. Nagyon megkönnyíti a dolgodat, ha meg tudod értetni a kutyákkal, hogy hol a helyük.
Ha nem foglalkozol ezzel a problémával, mert túl macerásnak és drágának találod a megoldást, akkor előbb-utóbb gyakori vendégek lesztek az állatorvosnál, vagy akár a kis bulldog életébe is kerülhet a kakaskodás. Ne vedd félvállról.
Mindkettőt ivartalanítani kell. A szuka érdekében is. Lehet, hogy tüzelni fog a pincsi, ezért idegesek a kanok.
Azonnali javulást ne várj, kell vagy 2 hónap, hogy kiürüljön a szervezetükből a hormon. És mindkettőnek kutyaiskola!
Kedves kérdező !
Van idehaza is ilyen kutyadoki. A napokban olvastam, hogy problémás kutyákat keresnek egy műsorba: "Az egyik kutya, a másik nem" Korom Gábor vezeti ezt a műsort. Keress rá a neten. Biztosan van valami elérhetősége és szerintem tud neked segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!