8 éves kutyát még rá lehet szoktatni klikkerre?
Se perc alatt. Én is akkor kezdtem.
Mármint a kutya volt 8 éves, nem én.
köszi a válaszokat.
és hogyan kezdjem vele először csak adjam neki a kaját a katt után, és aztán később tanítani vele valami egyszerűbbet?
Első pár napban: katt-kaja, katt-kaja. Aztán ha már felkapja a fejét a kattanásra, bárhol is van, nyert ügyed van. A végén már a klikker zörgésére is táncolni fog.
A helyedben olyannal kezdeném, amit már tud, mondjuk ültetéssel. Mondod neki, hogy ül, és amint leteszi a fenekét, kattintasz, és jutalom. Mire átveszitek az ül, fekszik, pacsit meg amit még tud, addigra rá fog jönni, hogy "aha, ez a cucc akkor kattan, ha valamit jól csinálok". Egyszerűbb így, mint ha kapásból bukfencezni akarnád megtanítani.
A klikkerezésben az a vicces, hogy nem "vagy tudja, vagy nem" jellegű a tanulás, hanem vannak fokozatok. Pl. a kutyámnak a fejrázást akartam megtanítani, na félkészen úgy nézett ki a dolog, hogy 90 fokban oldalra fordította a fejét, mintha a profiljáról kérne véleményt, és a szemét vadul meregette felém. Arra már rájött, hogy a fejével kell valamit csinálnia, de még nem vágta, hogy pontosan mit. :) Meg van, ami nem pont úgy sikerül, ahogy terveztem, pl. a morgásnál valamiért eszeveszett sebességgel kúszik a hasán hátrafelé. Ezt például nem tudom, hogy sült ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!