Magyarországon tényleg csak első tüzelés után ivartalanítanak?
Sok helyen olvastam, hogy ivartalanítanak 5-6 hónapos korban ivarérés előtt. Viszont a mi állatorvosunk azt mondta, hogy itt csak az első tüzelés után ivartalanítanak és, hogy mi is várjuk azt meg.
Akkor most hogy is van ez?
Szoktak első tüzelés előtt is ivartalanítani kutyát, viszont a legtöbb doki azért nem ajánlja, mert így nagyobb az esély az ivartalanításból fakadó vizelettartási problémák kialakulására. (Vizelet csepegés alakulhat ki a kutyánál, ha első tüzelés előtt ivartalanítják. Ez nem feltétlenül következik be, sőt azt hallottam,h igen ritka, de előfordul!)
Az én kutyusom 11hónapos, még nem tüzelt. Azt mondta a dokink,h ez már tökéletes kor, mivel kistestű kutya lévén kialakult a felnőtt testméret (ami fontos ivartalanításnál), de mivel még nem tüzelt inkább várjunk vele.
Amerikai tanulmányok alapján - ahol már évtizedek óta végzik az ivartalanítást korai (6-12 hetes) ill. fiatal (3 hónapos-ivarérésig) korban - nem szükséges elérnie a kutyának a kifejlett testmagasságot ahhoz h ivartalanítani lehessen! Sokan arra hivatkoztak, hogy a csontnövekedést befolyásolja, ám ezt a tézist tudományosan ne lehetett kimutatni, mivel a korai ivartalanításon átesett állatoknál nem volt tapasztalható semmilyen ilyen jellegű elváltoz, betegség.
Ám Magyarországon nem igen szeretnek elszakadni a maradi elvektől és gondolkodástól...így nehéz haladni a korral és a tudománnyal...
Ha nekem most lenne kölyök kutyám, mindenképp 6 hónapos kora előtt csináltatnám meg.
A fentebb ajánlott link egyébként az egyik legjobb magyar nyelvű ebben a témában!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!