Hogyan zajlik egy tenyészszemle?
Nem tudom van-e különbség az egyes fajták szemléi között, de engem a pulié érdekelne elsősorban. Épp ma van a puli főtenyészszemle, de a kutyám még nincs egy éves, úgyhogy jövőre szeretnék elmenni egyre.
Mit kell ott pontosan csinálni? Hogyan tudom felkészíteni rá a kutyát? Csak a küllemet nézik, vagy valahogy a jellemet is? Kell előre regisztrálni, vagy elég csak odamenni?
Ezek lennének egyelőre a kérdéseim, de érdekel még bármi ami ezzel kapcsolatos.
A pulit konkrétan nem tudom,de szerintem munkavizsgához van kötve, tehát nézd meg, hog mit kell teljesíteni a munkavizsgán. (terelés)
a jellemet tesztelik,meg kell felelnie a standardban leírtaknak. A küllemnek szintén.
Köszi!
A standard szerint nem kell munkavizsga:
FCI besorolása:
I. fajtacsoport juhász- és pásztorkutyák
I. szekció: juhászkutyák
Munkavizsga nélkül
itt láthatsz egy értékelési lapot mit néznek
Jobban járnál, ha elmennél és legalább egyet a saját szemeddel megnéznél.
Fizetni meg manapság mindenért kell szinte.
Mindenképp előre kell jelezned, ha menni szeretnél. Általában a kiírt időpont előtt 2 héttel jár le a határidő. A tenyészszemle díját a legtöbb helyen elég a helyszínen rendezni.
A küllembíró ugyanúgy bírálja a kutyát, mint egy kiállításon, de itt a standardnak nagyobb jelentősége van. Figyelj a kutya megfelelő küllemére, ápoltságára, kondijára...A kutyával gyakorolni kell, hogy ne a tenyészszemlén derüljön ki, hogy nem mutatja a fogát, vagy nem tűri, ha idegen emberek hozzáérnek. Fontos az idegrendszeri stabilitás.
Valóban, kiállításon nagyobb hangsúlya van a ringdresszúrának, de egy jól ápolt kutya már előnnyel indul egy tenyészszemlén is.
Egy pulinál a gondozott szőr különösen fontos.
Egy félős, vagy agresszív kutya, aki nem tud viselkedni, pórázon ideges, esetleg még harap is kizárható a tenyésztésből, nem csak kiállításon van hátrányban.
Minimális foglalkozással szépen begyakorolható a ringdresszúra, és egy szépen beállított kutya kevesebb küllemi hibát mutat, mint az a kutya, aki behúzott farokkal áll, vagy éppen ül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!