Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha egy kutya pl. a mérete...

Ha egy kutya pl. a mérete miatt nem tenyészthető, attól még kiállításon szerepelhet jól?

Figyelt kérdés
Csak kíváncsiságból kérdezem, nem érint a téma, keverék kutyáim vannak. :D
2011. okt. 4. 20:20
1 2
 11/19 Akiteki ***** válasza:
100%
Sajnos elég sokszor látok a saját fajtámban méret feletti kutyát a kiállításokon. Pedig nálunk az egyetlen kizáró ok. A tenyészszemlén kérdeztem múlt héten a bírót, hogy hol hagyta a centijét? Hát az a másik kocsiban maradt. Hurrá!
2011. okt. 7. 19:56
 12/19 A kérdező kommentje:
Megkérdezhetem melyik ez a fajta?
2011. okt. 8. 11:34
 13/19 Akiteki ***** válasza:
100%
Szibériai husky
2011. okt. 8. 11:37
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi! Meglehetősen érdekes a bíró hozzáállása...
2011. okt. 8. 14:25
 15/19 Akiteki ***** válasza:
100%

Sajnos ha egy fajtában nincs tenyésztő bíró, akkor nem érdekük, hogy szigorúbban bírálják és ezzel szelektálják az állományt.

Egy ilyen méretbeli eltéréssel nem is az a gond, hogy néhány centivel magasabb vagy alacsonyabb, hanem hogy a méretváltozás általában felépítésbeli változással is jár.

A méret alatti kutyák nem arányosan kisebbek, mint egy uszkár változatnál, hanem a fajták többségénél csak a lába rövidebb. Tacskóból meg van elég. :))

A nagyobb méret pedig vagy a diszpláziát szereti vonzani, vagy a nehézkes testtel, túl nagy fejjel, laza bőrrel párosul, ami a masztiffokhoz közelíti a fajtát. Ez néhány kivétellel általános, nem csak 1 fajtára van így. De főleg egy futásra, gyorsaságra teremtett fajtánál súlyos hiba, ha a rövid lábai vagy a nehézkes mozgása miatt nem tud futni.

2011. okt. 8. 16:12
 16/19 A kérdező kommentje:
Neked is biztos igazad van, de nekem az is furcsának tűnik, ha a bíró egyben tenyésztő is, hisz' valószínű hogy a saját kutyáit, vagy azoknak a leszármazottjait preferálja. De nem tudom, mint mondtam nem mozgok ilyen körökben... még. De szeretnék majd a közeljövőben egy mudit, amivel kiállításra is szívesen mennék. Úgy tudom, hogy ez pont egy olyan fajta, ahol nagy méretkülönbségek vannak az egyes kutyák között, és nem ritka a túl magas egyed sem.
2011. okt. 8. 21:08
 17/19 Akiteki ***** válasza:
Nem feltétlenül csak a saját tenyésztésű kutyái jelennek meg a kiállításon. Sőt! Elvileg ilyet nem lehetne hozzá nevezni. Viszont ilyen esetben legalább érdekli a fajta.
2011. okt. 8. 21:43
 18/19 A kérdező kommentje:
Hiszek neked, hiszen te vagy az aki közelről látja a dolgokat. Én csak a magam logikája alapján következtettem.
2011. okt. 9. 12:26
 19/19 Akiteki ***** válasza:
A Te logikád is helytálló. Van erre is példa. De még mindig jobbnak tartom, ha valaki a saját kutyáit favorizálja, mintha magasról tojik a fajtára és olyan hibákkal rendelkező kutyák kapnak tenyészthető minősítést vagy nyernek a kiállítások, amiket ki kellene zárni a tenyésztésből.
2011. okt. 9. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!