Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Antiszociális kutya rehabilitá...

Antiszociális kutya rehabilitációja? Meglehet oldani kutyiskola nélkül?

Figyelt kérdés

Kérem, aki ért hozzá, adjon tanácsot. A kutyámnak kutyaiskolára (szakemberekre) lenne szüksége, de az anyagi helyzet miatt most (meghatározhatatlan, bizonytalan ideig) ez lehetelen.

Viszont valamit, amíg el nem jutunk kutyasuliba, én is akarok tenni a kutya érdekében.

Most az az alaphelyzet, hogy:

-A kutya utcán veszettül fél. Mindentől, a tűzcsaptól, minden zajtól, hangtól, minden ismeretlen látványtól, mindentől.

-A félelme őrjöngésben nyilvánul meg, vergődik, ki akar szabadulni a nyakörvből, hámból, és nagyon rángat, előre-hátra, minden irányba, teljesen céltalanul, de rángat.

-Jutalomfalatra nem reagál, akármilyen finom (frissen sütött) hús van nálam, és adnám neki oda, ha valamit jól csinál, egyszerűen, ha belenyomom a szájába is, kiköpi, kiesik a szájából.

-Szemkontaktust nem tartja velem, annyira elvonja a figyelmét a félelem ("halálfélelem"), hogy akármit csinálok, nem néz rám, nem figyel rám, sem a parancsaimra, a fegyelmezésemre, semmire.

-Nem tud pórázon közlekedni, mindíg húz, pedig tavaly 3 hónapig gyakoroltuk a pórázos sétát a kertben. S akármilyen módszert alkalmaztam, nála egyik sem vált be.

-A saját kertünkben is fél. A zajoktól, szomszédoktól, a saját kukáinktól, mozgó faágaktól, mindentől.

-Ezért a kertben is nehezen megy a gyakorlás. Tanulás, fegyelmezés, bármi.

Ahhoz, hogy az utcán hozzá tudjam szoktatni az utcához, legalább annyit el kellene érnem, hogy pórázon tudjon közlekedni. De nem megy. Egyszerűen nem megy.

Eddig azt csináltam, hogy:

-Ha húz, akkor megállunk. Mikor meglazul a póráz elindulunk.

-Másik módszer, mikor húz, elindulok a másik irányba, de egy pillanat alatt ott terem, s abba az irányba is húz, s a végén otttartunk, hogy egyhelyben toporgunk, s akármelyik irányba fordulok, ő máris húz abba az irányba.

-De akármelyik módszert is alkalmazom, ha meglazul a póráz, s végre elindulunk, abban a szent pillanatban újra húz.

-De türelmes voltam, gondoltam, egyszer úgy is meglesz a munkám gyümölcse, három hónap elteltével sem volt semmilyen gyümölcs.

Kétségbe vagyok esve.

És még egy rohadt tanuló nyakörve sincs pénzem (folytó, halti, bármi).

Ami most van, az meg sz*ar.

A másik dolog, amiben tanácstalan vagyok, hogy ha megtanítom a kertben neki (esetleg valamilyen csoda folytán), hogy mellettem sétáljon normálisan pórázon, akkor hogy tud üríteni? Hiszen max 1 méeteres a póráz, így még szaglászni sem tud. Mert vagy húzva a pórázt szaglászik és ürít, vagy pedig mellettem sétál rendesen. De az nem működik, hogy egyszer húzhatja a póráz, máskor meg nem. De nem hosszú pórázom.

De ha lenne mondjuk 2 vagy 3 méteres póráz, akkor is összezavarodik a kutya, ha egyszer szorosan mellettem kell jönnie, következő pillanatban meg hagyom neki, hogy húzza a pórázt és elmenjen mellőlem és szaglásszon. Pedig ha a fűre érünk mindíg elkezd erőszakosan törtetni előrefele. Mint egy dúvad.

S, ha megtanítom neki a pórázon közelkedést, hogyan tovább? Mit tegyek, ha kimegyünk az utcára, de már a kapuban megőrül.

Valaki tudna tanácsot adni? Bármilyen tanácsnak örülnék. Hogy hogy menjünk ki a kapun, mit tegyek, ha őrjön, mit ne tegyek. Részletesen légyszi, megfogadom a tanácsokat, csak írjon valaki, aki ért ehhez. Vagy csak van ötlete.

Úgy gondolom muszáj lenne ezt a helyzetet megoldani, nem normális, hogy nincs az utcán soha a kutya, abszolút ingerszegény környezetben van egész nap. A sétáink a kertben is reggel/este (napi kétszer) kb jó, ha 15 percesek, utána be kell menni, mert meghülyül a kutya.

S bent a házban is vannak vele gondok, de nem tudom, hogy az is ide tartozik e. Pl.: nem vagyok falkavezér. Legalábbis szerintem nem.

Bocsi, hogy hosszú lett. És nagyon köszönöm, ha végig olvastad!

2011. szept. 19. 14:29
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Klikkerrel nem tudsz ártani. A legnagyobb amit hibázni tudsz, hogy valami mást tanítasz meg, mint amit akartál. Ha ügyetlen vagy, lehet, hogy fejforgatás lesz csak belőle, de a formálásnak nem is az a lényege eleinte, hogy valamilyen konkrét feladatot tanuljon meg a kutya, hanem hogy gondolkodjon, és egyedül jöjjön rá dolgokra, fejtsen meg rejtvényeket, oldjon meg kihívásokat. Emiatt növeli hihetetlenül az önbizalmat.
2011. szept. 20. 10:27
 12/13 A kérdező kommentje:

Dehogynem tudok ártani a klikkerrel!

Például, ha a kutya éppen jól megy a pórázon, akkor pl klikkelek egyet, s ha közben morog is valamire?

Akkor jutamaztam a morgást, illetve megerősítettem. Szerintem kilkkerhez tapasztalat kell és szaktudás. Minimum ismerni kell a kutya testbeszédét... És szerintem kilkkert csak tökéletes időzítéssel lehet használni, hiszen könnyen lehet így rossz helyzetben használni, vagy "véletlenül" rossz viselkedést megerősíteni.

2011. szept. 21. 11:15
 13/13 anonim ***** válasza:

Kicsit nézz utána. Formálásos klikkerezést eleve nem tudsz utcán csinálni, az egy tanulási folyamat, egy blokk x perc a kutya adottságaitól függően. Amíg nem megy magabiztosan, addig nem kell kivinni az utcára, de akár egyáltalán sem, ha tartasz tőle, hogy rossz dolgokat erősítesz meg. Én kifejezetten a formálást mint önbizalomnövelést ajánlottam. Az utcai lábnálkövetést elkapással, vagy megvezetéssel tanítod, az teljesen más műfaj.

Nem azt mondom, hogy kezdj el klikkerrel tanítani ha nem értesz hozzá, de ettől még formálásos játékokat (101 játék dobozzal) nyugodtan játszhatsz vele a lakásban. Hidd el, kifejezetten növeli a kutya önbizalmát.

2011. szept. 21. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!