Hogyan lehet ilyet csináltatni? Mennyibe kerül és mi kell hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm!
2011. szept. 7. 21:36
1/8 A kérdező kommentje:
Vagy egyáltalán lehet ilyet? Azért kérdezem mert már hallottam valami olyasmit hogy magyar fajtáknak lehet csináltatni. Ez igaz?
2011. szept. 7. 21:37
2/8 anonim válasza:
Bizonyos magyar fajtáknak lehet, pl. mudinak, külföldi fajtáknak nem. Az árakat sajnos nem tudom, MEOE-nél lehet kérvényezni, tenyészszemle kell hozzá.
2011. szept. 7. 21:43
3/8 A kérdező kommentje:
Értem a választ köszönöm. Itt egy Puli kan-ról lenne szó. Az apja törzskönyves de az anya nem. Ezzel a törzskönyvel lehet menni bármilyen kiállítás?
2011. szept. 7. 21:45
4/8 anonim válasza:
Igen, lehet menni kiállításra, de szerintem pulinak nem lehet csináltatni. A B-törzskönyv elvileg azoknak a fajtáknak van, amiknek a példányait még mindig meg lehet találni "vadon", pl. egy tanyán egy mudiszerű kutya tereli a birkákat, a tulaj még csak nem is hallott a fajtáról, azt hiszi, keveréke van stb. Pulinál ilyen nincs. Azt javaslom, vedd fel a kapcsolatot pulisokkal, ők tudják, mi a helyzet.
2011. szept. 7. 21:56
5/8 anonim válasza:
tudtommal már a magyar fajták törzskönyvét is zárták
Nem zárták le mindegyiknél, nekem mudim van és biztos vagyok benne, hogy még van náluk B-tkv. De a pulinál nem hiszem.
2011. szept. 7. 22:17
7/8 anonim válasza:
A tenyésztési szabályzat szerint tényleg nem lehet.
" A puli zárt törzskönyvû fajta, tehát a Törzskönyvbe csak olyan szülõk kölykei kerülhetnek bejegyzésre, ahol a kan és a szuka is mind a négy õsi sorban ismert felmenõktõl származik, vagyis a szülõk származása legalább négy generációra visszamenõleg hiánytalanul bizonyítható FCI által elismert törzskönyvekkel. Még akkor is ez a teendõ, ha az egyed késõbb a tenyésztésre valamely ok miatt nem alkalmas."
"A "B" törzskönyv kiváltása soha nem volt egyértelmű a puli esetében, mivel már elég régóta zárt törzskönyvű, és állítólag hivatalosan is lezárták a törzskönyvét. Azért mondom hogy állítólag, mert a MEOE nyilvántartása és a saját szabályainak betartatása hagy némi kívánnivalót maga után."
2011. szept. 7. 22:19
8/8 anonim válasza:
Mindenesetre kérdezősködj a puli klubban, de ne nagyon reménykedj.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!