Mit csináljak a domináns kan kutyámmal? (FONTOS! )
Én eddig 3 suliba jártam,most járunk a 3.ba,már csak a társaság,meg kis csiszolás kedvéért. Mind3nál csak a végső tanulási stádiumban használnak szöges fojtót. Annak a lényege,hogy kis korrekciókat érsz el a már amúgy is mindent tudó kutyánál,csak ráigazítassz néha. Én is azt mondom,hogy póráz nélküli suli. Az meg,hogy rámorog egyes kutyákra: a múltkor a beagle-m egy staffra morgott,mivel nagyon pofátlan módon jött oda,mintha ő lenne a világ ura. Ez ellen nagyon nem tudsz mit tenni,mivel csak nem akar nekik behódolni. Max az oldalára fekteted,és behódoltatod,de akk meg a másik kutya lesz domináns,az meg az ő gazdájának nem túl jó.
Egyébként az enyém is morog néha,mikor engem akar védeni,mert néha(nagyobb kutyáknál) idegesen engedem oda,főleg ha tudom is,hogy balhés,ő ezt megérzi,ezért morog. Ilyenkor inkább oda sem engedem,vagy átadom a kiképzőnek,mert ő nyugodtabb. Ha hozzánk betéved bármilyen kóbor kutya,simán eljátszanak vele,még soha egyet sem bántottak.
Még annyit tehetsz,hogy a kan kutyákhoz jót társítasz. pl ha jól viselkedik a közelükbe,akkor jutalmat kap,vagy dicséretet,ha nem jól,megszidod,felhúzod... aki megszól,nyugodtan mondd meg,hogy ne üsse bele az orrát,ha nem ért hozzá. Ha van kan kutyás ismerősöd,közös séta,biciklizés,esetleg ha el tudod engedni szabadban,akkor oda is hívhatsz 1-2 ismerőst. A lényeg,hogy jót társítson hozzájuk.
Keresztanyámék 35 kg-os németjuhászát tanítom most sétálni. Mindig mondja,hogy ne vigyem,mert megharap,így rossz úgy rossz,de már 4hete viszem,és láss csodát,a kutya szépen jön láb mellett így a kb 6. alkalomnál. Mert nála más kutyákra támadt,cibálta... Én eleinte a fojtóhoz szoktattam, rövid sétákat tettünk,csak hogy tudja,mi is az a séta. Más kutyákkal(kerítésen belüliekkel is) agresszívnak bizonyult,ha meg náluk megy be egy,nem bántja. Én magabiztos voltam,vittem egy fél literes csörgős(3-4 cm-ig benne kavics van) flakont,párszor megcsörgettem,egyszer hozzá vágtam(nem túl erősen),ekkor akart felém kapni,de csak elé álltam,és le is nyugodott. Ő azóta ha meglát egy kerítésen belüli kutyát,2mp-re mintha elgondolkodna,nézi a kutyát,nyüszög,rám néz,aztán jön megint mellettem. Ő rájött,hogy jobb kötekedni velük,mert akkor tőlem kap. Ha jól viselkedik,megdicsérem,játszom vele...
*nem kötekedni
Egyébként milyen fajta kutyus?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!