Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyaséta gondok. Mit tegyek...

Kutyaséta gondok. Mit tegyek ha nagyon fél a kutyusom?

Figyelt kérdés

2 hónapja örökbe fogadtunk egy keverék kutyust az illatos útról. Eddig nem vihettem sétálni, mert még nem kapta meg minden oltását, csak a kertben futkosott a másik kutyánkkal. A kertet, minket és a házat nagyon gyorsan megszokta, igazi rosszaság lett. A nagyobb kutyát én minden nap viszem sétálni, egy idő után mondták hogy mikor elvittem a nagyot, a kicsi sírt utána. De hát akkor őt még nem vihettük, ki kellett várni az utolsó oltást.

Most már túl vagyunk azon is, viszont a sétálás nem igazán megy. Rettenetesen fél a póráztól, nyakörv ha van a nyakában és megfeszül a póráz, mert előreszalad, akkor már rögtön sír, lecövekel, remeg, bepisil a félelemtől. Kábé 10 métering jutottunk a háztól, tovább nem, mert rángatni kezdte a fejét és olyan éktelen hangon sírt, hogy megsajnáltam és levettem róla a pórázt.

Lehet hogy hurkot vetettek a nyakába és úgy fogták be, vagy megpróbálták megfojtani nem tudom, mindenesetre nagyon sajnáltam szegényt. :(

Van egy ismerősünk aki kutyakiképző, ő mondta hogy próbálkozzak azzal a kifutós pórázzal, hátha az nagyobb szabadságot ad neki, és nem fél annyira. Kipróbáltuk, nem ment. Aztán kipróbáltuk úgy, hogy visszük a másik kutyát is, hátha a jelenléte megnyugtatja. Így már nagy nehezen elindult, sétál a nagy mellett, viszont el nem mozdulna mellőle, és az továbbra is fennáll hogyha megfeszül a póráz akkor sír.

Akinek már volt tapasztalata hasonlóan félős, sokat bántott kutyussal, tudna írni tanácsot hogy hogyan bánjak vele hogy ne féljen?

Folyamatosan simogatom, éreztetem vele hogy nincs mitől félnie, mikor megy, mindig öt percenként rámpillant hogy ott vagyok-e még, ráadásul messzire nem hajlandó menni a háztól sem, szerintem fél hogy visszavisszük a menhelyre, vagy otthagyjuk valahol. :(

A másik pedig, a családom miatt (sokáig dolgoznak, plusz mozgássérült is van) csak én tudom sétáltatni a kutyákat, ami nem baj, viszont felvet egy két problémát. Folyton összegabalyítom a pórázokat, mivel nem egyforma tempóban mennek, a nagy kicsit gyorsabb, a pici szalad utána, ráadásul folyamatosan egymás előtt, keresztbe, kasul. Kerestem a neten rá tippeket hogy kell két kutyát egyszerre sétáltatni, de ez, számba véve a pici félősségét és pórázfélelmét, sajnos nem olyan egyszerű.

Esetleg valaki tudna segíteni akinek volt már hasonló?

Nagyon szépen köszönöm.

2011. aug. 26. 08:31
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek.

Végül a család is úgy döntött hogy megkérdezünk ebben egy szakembert, az állatorvosnál javasoltak egy kutyakiképzőt/ kutyapszichológust (nem is tudtam hogy van ilyen)aki hasonlót javasolt mint itt a többség.

Azt mondta sétáltassam továbbra is együtt őket, mivel a jövőben is ezt fogom tenni, ezt szokja meg a pici is. Ráadásul az idősebb kutya jelenléte megnyugtatja, így azért is hasznos. Azt javasolta hogyha sír a póráz miatt, ne vegyek tudomást róla, de amikor hátra-hátra pillant séta közben, akkor meg kell dícsérni hogy szépen csinálja.

Egyébként nem hatalomra törő kutyus, inkább az ellenkezője, félős, bújós, mindenkivel kedves.

A kutyakiképző szerint ezeknél a menhelyi kutyáknál két véglet szokott előfordulni, vagy ez utóbbi, mint nálunk is, hogy sokat bántott kutyusok félősek lesznek, és ijedősek, vagy agresszívek és dominánsak. Hát mi szerencsére nem ezt fogtuk ki, de nagyon szeretjük a picit, mert egy igazán hálás, kedves kutyus, úgyhogy mindent meg fogok tenni az érdekében hogy ne legyen számára tortúra a séta, hanem úgy élvezze mint a már meglévő kutyunk.

Azóta voltam velük sétálni többször is, úgy látom már oldódik a pici, bár még elég bizonytalan.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a tanácsokat. Sokat segítettetek!

2011. aug. 29. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!