Érdekes, menhelyi kutyának életet mentek, tenyésztettet meg nem?
Azzal jönnek sokan, hogy ne vegyél kutyát, fogadj örökbe, menhelyről. Megmented az életét, és lesz egy kutyád ingyen.
Igen??? És a tenyésztett kutya élete nem lesz megmentve? Nem értem ezt az összefüggést.
Tudod tenyésztő vagyok kennel névvel. Szerintem ezt a dolgot kettő felé kell bontani.
Ha te egy jó minőségű kutyát akarsz akkor természetesen vegyél egyet tenyésztőtől és a te szóhasználatodban "mentsd meg az életét". Bár sok állatbarát nem profit orientált tenyésztő társammal együtt (az nem tenyésztő aki nem rendelkezik a szükséges MEOE papírokkal és származási lap nélküli kutyákat ajánl)szerintem úgy gondoljuk, hogy tőlünk a kutyákat nem kell megmenteni. Nekem is volt olyan kölyköm akit egy családi "tragédia" miatt vissza fogadtuk és még a pénzt is visszafizettem. A kölyök meg addig békében egészségben szeretetben boldog kutya életet élt amíg meg nem találta a neki megfelelő gazdit.Mert pl a kutyáim gazdái igen nagy szűrésen mennek át s az elvitel után is többször ellenőrzöm a körülményeiket egészen öreg korukig tartom a kapcsolatot velük és gazdáikkal.
A másik rész ha nincs pénzed a minőséget és a gondoskodást megfizetni válasz egy menhelyi kutyát aminek ténylegesen megmentheted az életét, sokan szaporítóktól vásárolnak fillérekért evvel, pedig a menhelyen levő kutyusok darab számáét növeli. Csak ezt nem gondolják végig. Az én általam tenyésztett fajtánál sajnos sok a szaporító és a rossz idegrendszerű és beteg kutyus. Amikor ezekkel a kölykökkel hozzám fordulnak akiken avatott szem látja, hogy nem is fajtatiszta sajnos nem tudok vele mit kezdeni. Genetikai és örökletes betegségekkel én sem tudok mit kezdeni tanácsot pedig annyit tudok adni, ha fajtatiszta kutyust akarsz keress egy tenyésztőt nézd meg hogy tartja a kutyáit és utána dönts az esetek 90 % ban olcsóbb egy drágábban megvett kutya mint egy olcsón szaporítótól sokszor betegen vásárolt kölyök.
Szóval a kérdésre válaszolva igen nagy különbség van a menhelyi és a tenyésztői "életmentés között". Egy tenyésztőtől nem kell kimenteni a kutyát nálunk is minden kölyök addig él tisztességben szeretetben törődésben amig meg nem találja a maga gazdáját.
Nekünk anno németjuhász tenyészetünk volt,és csak akkor lettek kölykök,ha megvolt rá annyi rendelés,de csak olyan embereknek akikről láttuk vagy feltételeztük,hogy a kutyáink jó kezekben lesznek és nem a sintértelepen kötnek ki.Mi minden évben 2x elmentünk a kutyáinkat meglátogatni,megnézni hogy hogy fejlődnek,mire jutottak,mik lettek az eredményeik(munkavizsga,kiállítás,stb.).Sajnos volt egy olyan eset amikor a kutyát vissza kellett vásárolni,mert nagyon rossz kezekbe került és telepre akarták vinni.
Sajnos elég sok tenyésztői kutya kerül telepre,nem csak szaporítói.
Nekem van két telepi macskám és 3 telepi kutyám és büszke vagyok magamra azért,hogy őket kihoztam és a legcsodálatosabb állatokat ismertem meg bennük.Nem fiatalok már,de azt a hálát minden egyes alkalommal látom a szemükben amikor csak belenézek.
Nagyon bután gondolkodsz. A tenyésztők, aki tényleg az, SOHA nem fogják elaltatni az egyébként súlyos tízezreket, olykor inkább százezreket "érő" kutyáikat.
Olvasd el, amit a tenyésztő írt ide... Igen, felnevelik őket, és igen, akkor is, ha valamelyik nem kel el. Ehhez egyébként meg nem tenyésztőnek, hanem állatszerető embernek kell lenni.
Nos mi az elég drága kutyánkat kedvezménnyel vettünk, mert nem volt alkalmas show kutyának, bár a szülei, nagyszülei díjnyertesek voltak. Elkelt mindegyik kölyök, amelyik "hibás", azt max ismerősnek, vagy vásárlónak kedvezménnyel passzolják el.
Ezt a menhelyes dolgot én is támogatom, főleg, ha az embernek nincs ideje megint egy kiskutyával foglalkozni, sokkal egyszerűbb egy hálásabb felnőtt kutyát befogadni.
ma 09:20
fogalmam nincs ezt miért nekem írtad O_O
szerintem, ha valaki kiment egy kutyát, az egy jó kezdet..
mellesleg ellenzője vagyok a divatkutyáknak, akiket már halálratenyésztenek, mert hirtelen felkapottá váltak, után dobják ki
szóval ennek a kommentnek még alapja sem volt
egy igazi tenyésztő aki nem szaporító felneveli igen... nálam is van most 3 kis kan akik még nem gazdisak...12 szuka előjegyzésem volt kant 1 ember akart csak így ők nálam maradtak, most 6 hónaposak mind a 3 show minőségű, most nekiálltunk leszűrni őket, a genetikai teszt eredményeket még várjuk Amerikából, a Pennhip csípőízületi dp szűréseket a jövőhéten megcsináltatjuk a szemszűrések már megvannak. Ha minden rendben lesz akkor továbbra is kiállítási minőségben eladók így elkezdjük őket kiállításra hordani és remélhetőleg lesz gazdájuk ha nem akkor itt maradnak életük végéig is ha kell bár még olyan nem volt, hogy legkésőbb2-3 évesen ne találtunk volna gazdát nekik..
A szaporítók tényleg lehet kidobják/elaltatják a kiskutyákat de ha tőlük veszed akkor támogatod a tevékenységüket.. így mivel eltudták adni megint lesz náluk alom..
Látom nem egészen tiszták nálad a fogalmak. Nézz utána először is, hogy mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között:
A szaporítótól elhozott kiskutya esetében valóban elképzelhető, hogy életet mentesz, csakhogy:
Azzal, hogy kifizeted egy rossz körülmények közül származó kölyök árát, az ő életét valóban megmented, csakhogy a szaporítónak kifizeted a következő alom árát, és mivel van bevétele a beteg rossz körülmények között élő kiskutyából, ezért újabb szukát ellet, és újabb 6 kiskutya kerül hasonló körülmények közé. Ha nem lenne bevétele akkor nem elletné agybafőbe a kutyáit, de mivel van, megteszi újra és újra.
Fajtamentő szervezet tagjaként néha nekem is nehéz megállni amikor a kedvenc fajtámat az aljadék szaporító vaterán árulja 8-10 ezer forintért, vagy "valami hasznos dologért" cserébe, hogy ne vegyem meg tőle. Beleférne a költségvetésembe. Csakhogy ezzel ennek az egy kutyának az életét megoldanám, de a mocskot anyagilag támogatnám abban, hogy folytassa a gusztustalan tevékenységét, ezért bármennyire is fáj, nem teszem meg. Ha túl gyakran a nyakán maradnak a kutyát, akkor egy idő után leáll és nem hoz le több almot, mert nincs értelme.
Elolvastam ezt a cikket, de mi a helyzet, hogyha valaki a kettő között van? Illetve közelebb a tenyésztőhöz, mint a szaporítóhoz?
Pl. egy évben egyszer születnek kiskutyák és megnézhetik, hogy milyen apuka anyuka. Nem adja oda 8 hétnél előbb és még az oltásai is megvannak oltáskönyvvel. Ha nem viszik el pár héten belül, akkor sem dobják utcára.
Tudom, a szűrővizsgálat nincs meg valószínűleg, így megvan a kockázata.
De nem kennelbe zárva, 5 féle kutyát tenyésztenek.
Nem tenyésztek, ne érts félre, de vettem már ilyentől egyszer kutyát és ez volt 5 éve, egészséges a kutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!