Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha lóval vagy, hogy viszed a...

Ha lóval vagy, hogy viszed a kutyát (terepen)?

Figyelt kérdés

Mert én láttam ilyen pórázt, amit talán a nyeregre lehet kötni, és így tud a ló mellett jönni a kutya. Ez így szabályos? Így ugye nem lőheti ki a kutyát a vadász? És ha a faluban megyek így a kutyával, azért rám szólhatnak? Mert ugye lovaglás közben a kutyára nem tudok úgy figyelni, de azt meg nem lehet, hogy a kutyát soha ne vigyem sétálni.

Sokszor látom, hogy aki lóval van, az semmilyen pórázt nem köt a kutyájára, de én ezt nem szeretném, mert nem tudok pl. vágta közben arra figyelni, hogy jön-e a kutya is. A másik kérdésem az, vajon biztonságos-e ez a póráz? Nem fog a ló véletlenül rálépni a kutyára?

Ha valaki "lóhoz kötött" kutyával megy terepre, légyszi írjon róla egy kicsit. =) Bár még sosem láttam ilyet élőben, nem tudom, hogy van-e egyáltalán ilyen.

2011. aug. 5. 09:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én először elszoktam vinni a kutyát sétálni és csak utána lovagolok. Én veszélyesnek tartom ezt a dolgot..Hiszen ha rövid a póráz és vágtáztok és a kutya nem bírja a tempót huzod magad után míg végül szegény kutya megfullad. Ha hosszú a póráz feltekeredhet a paci lábára igen veszélyes egy dolog. Én a helyedbe nem csinálnám meg. Akinek van kutyája és lova is. IDEJE is legyen mind a 2re.
2011. aug. 5. 09:31
 2/11 A kérdező kommentje:

Igazad van, tényleg lehet veszélyes. Mondjuk jó hosszú a póráz, és szerintem lehetne úgy vinni a kutyát, mint bicikli mellett, mert az én kutyámnak meg van tanítva, hogy szépen jöjjön a bringa mellett is. Csak attól félek, hogy mi van, ha mondjuk elesik a kutya, én nem veszem észre, és a ló meg maga után rántja. Vagy ha odajön egy másik kutya közben. Mondjuk azt azért biztos észrevenném... =P

Egyébként azért nincs időm a kutyát külön sétálni vinni, mert több napos terepekre is szoktam menni, és addig a kutyát nem akarom otthon hagyni. Mert van, aki eteti, meg itatja, de a sétáltatásra senki nem vállalkozik.

2011. aug. 5. 09:36
 3/11 anonim ***** válasza:
ha csak sétálsz akkor nem lenne gond , de ha már vágtázol akkor a kutyára nézve veszélyes.. egyet értek az előzővel
2011. aug. 5. 09:37
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Vágtánál ne legyen pórázon, mert életveszélyes kutyának, pont a fentebb is írtak miatt. De láttam én már olyat is, hogy lépésben mentek viszonylag rövid pórázzal és a kutya megijedt, megugrott, pont a ló lába alá, az meg úgy rálépett, hogy a kutyának bezúzódott a mellkasa és végül aztán el is pusztult. De ez véletlen baleset volt, csak azért írtam, mert ilyen is előfordul, hogy nem vágtában esik meg a baj.

Mi ha megyünk, nem pórázozunk, jönnek a kutyák ahogy tudnak (maximálisan betanított, szófogadó állatokról van szó, de még így is, ezt a nagy szabadosságot csakis lakóterületen kívül, vagy minimális forgalmú helyen lehet megengedni), nem volt még elcsatangolás, bár nem is vágtáztunk látótávolságon kívülre.

Nem értem az aggodalmadat amúgy (és nem rosszból írom, ne értsd félre), mert mi az, hogy nem tudsz lovaglás közben a kutyára is figyelni? Ha azért nem, mert idegesebb/makrancosabb a lovad, vagy nem vagy elég tapasztalt lovas, akkor ne vigyél kutyát. Ha azért, mert a kutya megbízhatatlanabb a kelleténél, akkor megintcsak azt mondom, ne vidd el. Ha viszont se a lóval, se a rutinoddal, se a kutyával nincs gond, akkor meg miért ne vihetnéd el póráz nélkül? Nem fogják lelőni, ha a néhány méteres közeledben kószál és egy szóra követ, és nyilván nem mentek forgalmas út mellett hogy elüssék, nem?!?!?!

Akkor meg mi a probléma?

És megintcsak mondom, hogy nem bántó szándékkal írtam. Ha kétségeid vannak, hogy működhet-e, akkor inkább el se indulj vele és kész. Ennyi.

(És ha 150%-ig biztos vagy benne, hogy minden simán menne, még akkor is ottvan a véletlen baleset lehetősége is)

2011. aug. 5. 09:49
 5/11 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy faluban is megyünk. Viszont akkor ott felteszem rá a pórázt, mert előírás, és ott úgyis csak lépésben megyünk. Vágta közben azért nem tudok figyelni, mert nehéz terepeken megyünk, és ha nem előre figyelek, kicsapja a szemem egy gally vagy nekivágtázok egy lenyúló ágnak. =) Könnyebb terepen tudnék figyelni a kutyára, de többnyire szűk erdei utakon megyünk.
2011. aug. 5. 09:54
 6/11 anonim ***** válasza:

De ha megbízható a kutya, akkor úgyis követ a hívójelre, nem? Akármilyen erdős stb terepen is mentek - bár szűk erdei ösvényen ahol kicsaphatja a szemedet a gally, minek vágtázol? Ha meg nem vágtázol, akkor hátra tudsz nézni, hogy jön-e a blöki...

Nézd, én huszonsok éve lovagolok (kutyával is), terepen stb is, itthon és külföldön is (tulképp most csak "nyaralok" itthon, javarészt a szigetországban élünk, és a tapasztalatom azt mondatja, hogy ha nem megbíztható a kutya, akkor ne vidd el. És kész. Előbb tanítsd be, és ha majd megbízol benne, akkor követhet póráz nélkül. Addig meg léptessetek pórázzal, aztán póráz nélkül, teszteld, tanítsd be normálisan.

Minek vállalsz veszélyt rá nézve? Amíg nem vagy biztos abban, hogy szót fogad, addig nem megy veled és kész!

2011. aug. 5. 10:29
 7/11 anonim ***** válasza:

Faluban meg amúgy sem vágtáztok, akkor nyugodtan léptethettek pórázzal.

De egyébként vadgazdálkodási területen is kilőhetik, olvass utána egy kicsit...

2011. aug. 5. 10:31
 8/11 anonim ***** válasza:
éN IS lovagolok, bár én kisvárosban lakom. Szoktak velem jönni a kutyáim is, én juhász vagyok, tehát a pulik, meg egy kuvasz mindenhova jön velem. Kicsikoruk óta jöttek, valahogy megtanultak követni. Ha lemaradtak, majd jöttek. Itt nincs nagy forgalom. De van oolyan is, hogy a pulim ha elfárad, felkéredzik a hátam megé a lóhátra. Vagy ha szekérrel megyek, mindig követtek, sose maradoztak le távol. Ha nem bizol meg a kutyába, ne vidd.
2011. aug. 5. 10:50
 9/11 A kérdező kommentje:
Utánam is jön a kutya, csak félek a vadászoktól, mert már volt ismerősöm, akinek a saját zártkerti ingatlanán lőtték le a kutyáját. (Igaz, nem volt körbekerítve.) Ha pedig közel van hozzád a kutya, azért nem lőhetik le, mert civil közelében nem lövöldözhetnek. (Elvileg...) Az egy más dolog, hogy kilőhetnék a póráz nélkül sétáltatott kutyát, de lehet, hogy többet vétene a vadász, ha kilőné a közelemben a kutyámat, mintha én póráz nélkül hordanám a kutyát. (Mert én "csak" állami tulajdont veszélyeztetnék elvileg, ő meg egy ember életét.) Viszont ha már nincs a közvetlen közelben a kutya, és nem veszélyeztet a lövéssel engem is, akkor simán kilőheti. Mondjuk nem szokásuk, de jobb bizalmatlannak lenni.
2011. aug. 5. 11:05
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Én biztosan nem vinném pórázon. Akár még lépésben is megugorhat a ló ijedtében, és ha a kutya túl közel van, akkor annyi neki... A bicikli sokkal biztonságosabb, mert az nem ugrik meg, plusz nem többszáz kiló, és nincsenek patái...

Egyébként egy ragaszkodó kutya úgyis követi a gazdáját. Séta közben is, biciklizés közben is, futás közben is, így lovaglás közben is... És kitapasztalja, hogy hol jó menni a ló közelében.

2011. aug. 5. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!