Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Feltétlen "betegesnek kell...

Feltétlen "betegesnek kell lennie egy olyan kutyának amit magánszemélytől veszek 20-30 ezerért és nem kennelből l00. 000-ért?

Figyelt kérdés
2011. júl. 31. 12:04
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

"törzskönyves kutya is olyan olyan eséllyel lehet beteg"

Ez egyszerűen nem igaz. Matematikailag sem. Már csak azért sem, mert hiába lehet csalni a törzskönyvekkel, ettől ez a csalás még nem általános. Mondjuk száz emberből egy csal, 99 nem. Ez a 99 rendesen szűret és mindent megtesz azért, hogy egészségesek legyenek a kölykök. A törzskönyv nélkül szaporítóknál meg épp fordított az arány, százból jó, ha egy akad, aki elvégezteti a szűréseket. A végeredmény pedig az, hogy a tenyésztők kutyái ritkábban szenvednek örökletes betegségekben mint a szaporítók kutyái. Ennek a megértéséhez még iskola sem kell, csak józan paraszti ész!

2011. júl. 31. 13:30
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem , hogy hogyan nem lehet felfogni, hogy nem csak ez a lényeg. Ha én fajtatiszta kutyát akarok, akkor igenis megfizetem azt a 100+ ezer forintot, és megnézem milyen helyről veszem, mert nekem fontosak a fajta mind belső, mind külső jellegzetességei, tulajdonságai. Egy tenyésztőtől vásárolt kutyánál a törzskönyvben visszakövethetők a vérvonalak, az egyes párosítások és jó eséllyel tudhatom, hogy mit kapok. A szűrések legalább ennyire fontosak. Ezeket fizetem meg. Azt, hogy tudhatom mit fogok kapni, mert tudom nekem mi kell.

Persze, előfordulhat, hogy a szűrések ellenére is beteges lesz egy tenyésztőtől származó kutya - nyilván kisebb rá az esély -, de akkor van hová menni reklamálni.

ÉS azt kellene már végre megérteni, hogy aki szaporítótól vesz kutyát az a fajta tönkretételében aktívan részt vesz.

Hány meg hány olyan, Golden, Labrador született már a szaporítók "áldásos" tevékenységéből kifolyólag, ami fajtajelleget alig hordoz magán, agresszív, ideggyenge. Aztán majd mennek szépen a gyepire, jobb esetben menhelyekre, vagy elaltatják őket, mert a híres "családi kutya" megharapta Pistikét. És eszükbe sem jut, hogy az ő baromságuk, tudatlanságuk, "jó lesz az 20-ér papír nélkül"

hozzáállásuk is nagyban közrejátszott.

Szóval lehet venni bármilyen "fajtát" szaporítótól, 10-20 ezerért, csak majd ne tessen csodálkozni, hogy ha nem azt kapja a kedves vásárló amit várt.

2011. júl. 31. 13:48
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem feltétlen lesz beteg a kutya, viszont nekem már van rossz tapasztalatom sajnos ilyen téren, úgyhogy én már csak menhelyről vagy drágán tenyésztőtől vennék kutyát. Én bernáthegyit vettem 35 000 forintért és 2 évesen epilepszia miatt el kellett altatni. Ezért egy életre megtanultam, hogy honnan nem szabad venni kutyát.

Azért akármennyiért is veszed a kutyát, a szülők tartási körülményeit mindenképpen érdemes leellenőrizni, na meg az oltásokat stb.

2011. júl. 31. 14:29
 14/23 anonim ***** válasza:

Ez erősen fajta függő is. Egy viszonylag egészséges fajta esetén a szaporítótól vett kutya se valószínű, hogy beteg lesz. Míg egy olyan fajtánál ahol sok az örökletes betegség ott már lényegesen nagyobb esély van arra, hogy a szaporított kiskutyának lesz valamilyen egészségügyi problémája. Tipikus pl erre a labrador vagy a golden ami szintén egészséges fajtának indult aztán nézzük meg ma hol tart...

Engem igazán az idegesít, hogy ma már vannak olyan genetikai tesztek amikkel pl halálos betegség is kiszűrhető mint a TNS és a szaporító még arra se képes, hogy legalább ezt az egy halálos kimenetelű betegséget leszűrje a kutyáin...

Vagy a kölyökkori süketség vizsgálat, ami szintén szűrhető lenne illetve a különböző szembetegségek ezek mind tönkretehetik egy kutya életét és a halálához vezethetnek.

Jó ott van pl a Dp vagy az epilepszia de amíg ezeket genetikusan nem tudjuk szűrni addig olyan ezeket vizsgálni mint lyukas vödörbe vizet önteni... Mondhatom én, hogy visszafizetem a kölyök árának felét vagy adok egy másik kiskutyát de ettől a gazdának nem lesz jobb.

De ha egy betegség szűrhető és mindenki tudja, hogy mennyire gyakori az adott fajtában akkor legalább azt megtehetnék, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégzik..

2011. júl. 31. 14:38
 15/23 anonim ***** válasza:

Még ha nem is beteg esetleg a szaporítótól való kutyád,ezt az állatkínzó tevékenységet támogatod a vásárlásoddal,tehát bűnrészes vagy állatkínzásban.Van fogalmatok arról,hogy sok szaporítónál milyen körülmények között vannak a felnőtt kutyák?

Ilyen helyről került hozzánk egy felnőtt bull szuka,nem volt 15 kiló,rohadt a feje és nyomorék volt testileg-lelkileg.Most már sokkal jobban van.A szaporító lealtatta a többi felesleges "tenyészkutyáját",ami már nem hozott pénzt és sorra adja le altatásra a süket kölyköket.

Na ezt támogatod,ha ilyentől veszel kölyköt.

2011. júl. 31. 16:40
 16/23 A kérdező kommentje:
Nem támogatom az állatkínzást jó ha tudod! És azt meg megnézem honnan hoznám el a kutyát! És csak,h tudd van annyi eszem, h ha olyanok már a gazdák is h nem lennék barátja akkor nem veszek tőle semmit, nemhogy kutyát!
2011. júl. 31. 17:28
 17/23 anonim ***** válasza:

Te nem,de rajtad kívül rengetegen vesznek pl.piacon.

Attól,hogy baráttól veszed,még nem garantált,hogy nem lesz beteg vagy idegproblémás a kutya,a papír nélküli,szűretlen szülők nem tudni,mit örökítenek.

2011. júl. 31. 17:47
 18/23 anonim ***** válasza:
0%

szia!

Már nem egy kutyám volt, és csak a törzskönyveset kellett elaltatni súlyos betegség miatt. Olyan beteges kutyám még soha nem volt. A többi (úgymond háztól vett kutya, egyszeri alomból) igen szép kort, 10, 15 évet ért meg. Nekem többet nem kell törzskönyves kutya, az biztos. A beltenyésztettség miatt lehetnek gyengék és betegek.

2011. júl. 31. 19:15
 19/23 anonim ***** válasza:

Azért az érdekelne, hogy az a törzskönyves kutyád mennyibe került megvoltak e a szűrő vizsgálatai? Miért vetted meg ha a törzskönyvében ezt láttad, hogy erősen beltenyésztett? volt szerződés? Vannak ám törzskönyves szaporítók is bőven...

Nekem egész életemben törzskönyves kutyáim voltak (több fajta is jó tenyészetekből) és soha egyiknek se volt semmi baja egy kis hasmenést vagy hányást leszámítva.

2011. júl. 31. 19:28
 20/23 anonim ***** válasza:
47%

Azt nem láttam a törzskönyvében, hogy beltenyésztett, csak olvastam, hogy sok törzskönyves kutyánál előfordul.

Különben beagle volt.

Azért vettem akkor törzskönyves kutyát, mert azt hittem, akkor valami nagyon egészséges, szuper kutyát kapok, de sajnos nem jött be.

2011. júl. 31. 19:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!