Havonta mennyit költesz a német dogodra (kaja. )?
Kedves Kérdező!
Én a német dogomat nem táppal etetem, amióta megvettem a tenyésztőtől (2 éve) azóta nem eszik tápot, ugyanis amikor elhoztam, nem volt hajlandó tápot enni. Természetesen táp alatt a prémium kategóriás tápokat értem. Én csinálom neki az ételt. Húsként marhahúst vagy pulykahúst kap. A húst rízzsel, vagy tésztával keverem, emellett zöldségmixet kap főve, mindehhez minden nap 2-3 főtt tojást kap, algalisztet, csonlisztet, halliszet, vérlisztet is szórok, valamint szárnyaszsírt, vagy lazacolajat. A hús napi szinten kb. 1,5 - 2 kg, ennyi kell, a többi meg amit felsoroltam. Így nekem 40.000 -50.000 Ft a táplálása. Amúgy időnként nyúlhust és vadhúst is adok. Természetesen a húsokat főzve adom.
Havi 40-50ezer forint? Atyaég.
Nekem a hasonló méretű komondorom havi kajája kijön 10ezerből és akkor már sokat mondtam. 50-60kg húst szoktam venni és az majdnem 2 hónapra elég.
Tisztán húsból a kutya testsúlyának 3-4 százaléka kell naponta. Ahogy az egyik előző írta, a 1,5-2 kg reális úgy, hogy mellé még kap mást is, pl. zöldségeket és a felsorolt kiegészítőket.
Jó minőségű táppal etetve kb. a feléből, olyan 20.000 forintból kijön. Ha találsz valami jó beszerzési forrást, ahol mondjuk nagy tételben, tenyésztői áron tudsz tápot venni, akkor kicsit olcsóbban is meg lehet úszni. Ha már felnőtt a kutya, akkor közepes minőségű tápon is elvan, de az első másfél évben szerintem nem szabad rajta spórolni, ezalatt nyugodtan lehet egy húszezressel számolni.
Ebben mások a pásztor és juhászkutyák, ugyanis ők jóval kevesebbet esznek. Egy 70kilós kau fele, vagy akár harmad annyi kajával is beéri, mint egy ugyanilyen méretű német dog vagy egyéb molosszer. Ráadásul a minőségre sem igényesek.
Én speciál nem etetek táppal, jobban szeretem a húst (98-120 Ft között mozog a csirkefarhát kilója, az egyéb húsok kicsit drágábbak, de ott is csupán körül kell nézni). + rízs, vagy egyéb dara + zöldség. És ennyi. Kb. 150 forintból megvan a napi kajája.
ha eszik tápot akkor szerencséd van mert jóval olcsóbb.ajánlom a dog chow-t de ha kevesebből akarod megoldani akkor a friskies is jó.az aa lényeg hogy a tápértékeknél fontos hogy:28 nyers fehérje,13 zsír legyen benne legalább.ebből napi 80dkg-1kg közötti mennyiséget esznek.emellé még csirke farhátat illetve csirkenyakat adj mert ezek kálcium pótlók ami a dognak az izületek miatt nagyon fontos.napi egy tojást is szoktam adni és /vagy kálciumport ami ugyancsak az izületi problémákat hárítja el.ezt minél előbb el kell kezdeni mert meggörbülhet a kutya lába.kiskorában a dog champion nevű csonterősítőt ajánlom.10kg -ként 1 et kell adni egy doboz 100 db-os és 1600ft.se olcsóbbat se drágábbat nem érdemes megvenni mert ez a legmegbízhatóbb.szóval összegezve a táp 6500ft plusz a csirkeaprólék kilónként max 200ft(de ezt nem kell mindennap,vagy inkább vegyesen add) meg a csonterősítő mondjuk ha már nagyobb a kutyád akkor több dobozzal kell.plusz a tojás..már ha adsz neki..de a fehérjét ne add mert nagy mennyiségben szőrhullást idéz elő.én kb kijövök 15ezerből havonta és azért minőségibb dolgokkal táplálom.ez kihat az állat élettartamára is.ezt ne feledd!
remélem segíthettem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!