Mit csináljunk a kutyussal? Nagyon beteg
A kutyánknak szinte már egy hónapja hasmenése van és hányik. De amúgy folyamatosan jó kedve van és játékos. 3 napig beteg, 3 napig jól van. eleinte kb. vagy 5x elvittük állatorvoshoz, aki mindig adott neki oltást. De másnap ugyanúgy rosszul volt. De azt mondta, hogy nem lát semmit, nyilván el fog múlni.
De azóta se múlt el. Azt mondta hogy ajánlatos lenne bevinni egy klinikára ahol alaposan megvizsgálják, de ott meg rengeteget kell fizetni, így is anyukámék el akarták adni mert így is állatorvosra költöttünk 40ezret. Szóval a kivizsgálásról nem is akarnak hallani.. én tudom hogy ez lenne a legjobb hiszen látom hogy szenved és nem akarom hogy elpusztuljon :( de most anyagilag tényleg úgy állunk hogy nem lenne rá pénzünk, mert most sajnos másra kell (bíróság, meg hasonló itthoni gondok.. meg nem is nagyon keresnek jól a szüleim) szóval.. nekik nem olyan fontos, vagyis fontos de vannak fontosabb dolgok is, de nekem az, mert én nem tudom nézni ahogy szenved :(
Most folyamatosan rizset eszik és kamillateát iszik. vagyis csak 2 napja, azóta nincs semmi, de ma este már megint nagyon nyújtózkodott, vagyis látszott rajta hogy fáj a hasa.
Tudom hogy most jön a sok leszólás hogy miért nem visszük el, de ha rajtam állna inkább nem ennék.. csak pont most vannak itthon is olyan ügyek amire rámegy az egész pénz :( Tudom, nem kifogás, de.. engem is bánt..
Szóval állatorvos megint csak oltást adna neki. gondolom.
Nektek nincs valami tapasztalatotok? Hogy mi lehet a baja? :( megszakad a szivem érte. én kifizetnék egy milliót is, csak gyógyuljon meg, de sajnos nem én döntök hogy hova megy a pénz.
Vagy valaki nem tudná megsaccolni mennyit kéne a klinikán fizetni? :(
Segítsetek, kérlek!
ujra én neten találtam:
Hasmenés
.
A hasmenés jele a rendellenesen híg széklet, vagy gyakori ürítés. Legtöbbször hányással társul, de a nélkül is jelentkezhet. Számos oka közül a helytelen étrend, a túl zsíros, fűszerezett, romlott, tejtartalmú étel váltja ki a hasmenést, de bélférgek is előidézhetik. A hasmenést okozhatja valamilyen izgalom, vagy stressz is, de az ilyenfajta hasmenés hamar elmúlik, és nem igényel különösebb kezelést.
A betegség otthoni gyógyítása abból áll, hogy egy teljes napon át koplaltatjuk az állatot, majd kizárólag könnyen emészthető étellel kínáljuk, pl. főtt hússal, rizzsel. Ezt a diétát 3-5 napig tartsuk fenn. Gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet, de előtte mindig próbáljuk meg kideríteni a hasmenés okát, és szüntessük meg azt. Ha a hasmenés két napnál tovább tart, és nem tapasztalunk javulást, továbbá ha a betegséget véres széklet, hányás, láz, mozdulatlanság, étvágytalanság kíséri, forduljunk állatorvoshoz! Ha a kutyát hasmenés miatt visszük állatorvoshoz, legjobb, ha székletmintát is viszünk magunkkal. A széklet színe, összetétele, a székelés gyakorisága fontos tényező lehet az állatorvos számára, ezért ezt figyeljük meg, mert sok mindent elárul a betegségről.
Hányás
.
Normális körülmények között is sokszor előfordul, hogy a kutya elvonul egy csendes sarokba, és kihányja az imént elfogyasztott ételt, különösen, ha nagyon mohón habzsolta be azt. Az is gyakori, hogy a kihányt ételt újra megeszi. Ha úgy látjuk, hogy a kutya közérzete különben jó, és nem mozog, viselkedik rendellenesen, akkor nem valószínű, hogy beteg. Élete folyamán a kutya sok ösztönös cselekvést végez, amelyet vad őseitől örökölt. Hasonló a helyzet a kutyák alkalomszerű, esetenkénti hányásával is, amely tulajdonképpen valamiféle ősidőkből fennmaradt viselkedés. A természetben a vadkutyák együttesen rontanak rá a zsákmányra, és ha leterítették valamennyien, azon szorgoskodnak, hogy a zsákmányból minél nagyobb darabot kaparítsanak meg. Ezután egy nyugodt, csendes helyen a gyomorban tartalékolt étel a napvilágra kerül, az így kihányt ételt zavartalanul, és kényelmesen elfogyaszthatták. Megállapíthatjuk tehát, hogy a kutya szándékosan, akaratlagosan is képes hányni.
Sok kutyabetegség kezdetét is hányás jelzi, így pl. a legtöbb mérgezést, az urémiát, a bélcsavarodást, ezeket nem szabad összekeverni a természetes hányással. A sűrűn ismétlődő hányási tünetekhez ilyenkor azonban járulékosan csatlakoznak a felsorolt betegség egyéb jellemző tünetei is. Ha a kutya naponta többször hány, akkor feltétlenül vizsgáltassuk meg állatorvossal. Ez ugyanis már betegségre utal, különösen akkor, amikor a hányás mellett más tünetek is jelentkeznek, fáradtság, étvágytalanság, láz, hasmenés. A hányást nyugtalanság előzheti meg, majd a kutya egész testével, hasának, és rekeszizmainak erőteljes összehúzódásával pumpáló mozdulatokat végez. Merev végtagokkal áll, fejét előre, a föld felé tartja, s öklendező, rángó mozdulatok, és feszített hasmozgás közepette, erősen tátott szájjal üríti ki a gyomra tartalmát. A kihányt anyagok alapján bizonyos mértékben következtetni lehet a hányást előidéző okokra. A normális gyomortartalom az utoljára elfogyasztott ételekből, esetleg fűből, vagy lenyelt szőrszálakból áll. A többszöri, vagy egymás utáni hányásnál a hányadék kizárólag gyomornedvet tartalmaz, amit a hozzá keveredett epeváladék sárgára fest. Mérgezés gyanújakor a hányadék a diagnózis legfontosabb alapja lehet. Amennyiben ennek összetétele nem elegendő a baj pontos megállapítására, akkor a méreg már feloldódott a gyomorsavban. Ilyenkor laboratóriumi, kémiai elemzés adhat felvilágosítást a mérgezés természetéről.
Sötétvörös vért hányhat a kutya, ha vérző sebet nyalt, vagy ha ételében véres, nyers hús is volt. Nagyon ritkán fordul elő az emésztőcsatorna megbetegedésére utaló hányás. Világos, piros vér a hányadékban többek között az emésztőrendszer felső szakaszának, torok, szájüreg, nyelőcső friss sérüléseiből eredhet, amit csontszilánk, vagy az ételbe került bármilyen hegyes, idegen tárgy idézhet elő.
.
Vannak kutyák, amelyek hányingert kapnak, és hánynak is, valahányszor gépkocsiban utaztatjuk őket. A hányás első jele rendszerint a fokozott nyálzás. A legtöbb kutya magától kigyógyul az autósbetegségből, különösen, ha fokozatosan, és türelmesen hozzászoktatjuk a kocsikázáshoz.
Chappi-t eszik, meg májkrémet. Meg ha anyukám valami húst főz akkor csontot. :/
De ezeket akkor is ette amikor még nem volt baja.
Arra gondoltam, lehet mérgezés? Vagy szalmonella? vagy kutyáknál nincs szalmonella? :/
Amúgy köszi hogy megkerested :)
Amit még talán fontos tudni:
Kistestű csivava keverék.
Néha van hasmenése, mármint egy nap kábé 3x de akkor egymás után olyan 10-20 percnyire. és olyan állagú mintha víz lenne, csak barna. szóval nagyon híg. és eléggé büdös, vagyis tudom hogy az normális :D de ez még annál is büdösebb. és kábé annyit szokott mint a tenyerem fele. vagyis keveset.
Hányni ritkán hányik, akkor is ilyen krémszínűset, habosat.. abból is keveset.
Inkább nyújtózkodni szokott, vagyis látszik rajta hogy fáj a hasa. És a füvet is nagyon eszi :/
Már utánajártam, pont az előbb írtam egy e-mailt egy állatorvosnak, azt írta vissza hogy látatlanban nem tudja megmondani. De ha az itteni állatorvoshoz vinnénk ő megint csak gyulladáscsökkentő oltást adna neki, mint eddig. Mert ő meg nem talált semmi komolyabbat...
Chappi...az egy nagy szemét...első körben erről gyorsan állítsátok le a kutyát tele van színezékekkel, ízfokozókkal, tartósítóval... egy ismerősömnél Pedigreet kaptak a kicsik( az ugyanez a szemét) hasonló tüneteket produkáltak a vesében és a májban felgyűlt náluk a színezék. Egy ilyen pici kutyának a normál táp se drága.
Első körben kaphat rizst, fekete vagy kamilla teát, natúr joghurtot (visszaállítja a gyomor bélflóráit) diarsanyl pasztát (ez alapból is probiotikus paszta de e mellé még lehet adni mondjuk Normaflort) ha nem múlik akkor jön az antibiotikum (Synulox)
húsból mondanám a csirkét de az gyakran allergizál így inkább pulykamell jobb lenne
jaj nagyon köszönöm!!!
holnap ki is próbálom :)
most egész éjjel fönt kell maradnom mert egyfolytában megy a hasa :( aztán mivel szobakutya én kell takarítanom utána. szegénynek utána még a szőr a segge körül is tiszta olyan :(
A chappi-t már ki is dobtam, mert utánajártam és tényleg egyenlő a szeméttel
Figyelj, ha már 40 ezret ráköltöttetek az állatorvosra, akkor gondolom annyit még meg tudnátok tenni, hogy 4000 forintért vesztek neki egy zacskó NORMÁLIS kutyakaját és nem (már bocs) szeméttel etetitek. Egy csivavanak egy 2-3 kilós kutyatáp 6-7 hónapig biztos elég.
Én javasolnám az Acana valamelyik hipoallergén tápját, olyat, ami nem tartalmaz csirkehúst. A csontot pedig sürgősen felejtsétek el!
köszi a válaszokat :)
rávettem a szüleimet hogy vigyük el egy másik állatorvoshoz, mert állítólag akihez eddig vittük nem is nagyon értett a kutyákhoz :S szóval délután inkább a pécsi állatkórházba visszük be
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!