Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyák ellenek vagy fialnak?

A kutyák ellenek vagy fialnak?

Figyelt kérdés
Hogy kell nevezni?
2011. júl. 14. 23:01
1 2
 11/15 Emy1991 ***** válasza:
De am most mi különbség van közötte. Szülnek és kész :D
2011. júl. 16. 12:26
 12/15 anonim ***** válasza:

Nálunk a tehén, a ló, a kecske ellik csak, a kutya, macska, nyúl, stb. fial.

Soha nem hallottam még ezt a mondatot: 'Megellett a kutyám!'

2011. dec. 26. 00:48
 13/15 anonim válasza:

Fial, mert több utódot hoz világra egyszerre.

Nekem az egyik állattartó ismerősöm (nagy fejes a témában, díjakat is nyert) azt mondta, hogy ami állva hozza világra utódait, az ellik (pl. tehén, ló) ami meg fekve és több kicsinye is születik egyszerre, az fial. Szóval a kutya fial.

2012. aug. 22. 14:08
 14/15 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy fial.
2015. márc. 3. 19:58
 15/15 anonim ***** válasza:

Természetesen fial (macska is), bár mára a jószágot csak képen látó városiak között szinte teljesen az >ellik< terjedt el.

Elleni a ló, tehén, etc szokott, amely állva, egyetlen utódot hoz világra.

Ennek ellenére, az ellés szó jelentése megváltozott, mivel a többség helytelenül bár, de a kutyára/macskára is használja, ezáltal a szó mégis helyessé vált. Ez így működik, ha pár évig a létrát bordásfalnak nevezné a lakosság 80%-a, az is helyessé válna.

2021. nov. 14. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!