Mit tegyek ha a kutyám már a vihar előtt is nagyon fél? (rombol, az ajtót kaparja, olyan helyekre akar bemenni ahova nem szabad neki)
Igazából melyik nagyobb gond, ha bent van a kutya pár órára, vagy ha szétszedi az ajtót és rombol?
Az én kutyám is retteg, ezt én csesztem el még annak idején, mikor hozzánk került. Fogalmam nem volt arról, hogy ilyenkor nem szabad a kutyát nyugtatgatni.
Már vihar előtt másfél órával minden baja van, ilyenkor beengedem. Viszont egyszer nem voltunk itthon, mikor épp érkezett a vihar. Letépte a macskaajtót, szanaszét szedte az ajtót, ráadásul ő is megsérült.
De érdekes, mert volt mikor viharban viszem sétálni, akkor semmi baja. Neki az a lényeg, hogy ilyenkor ne legyen egyedül, úgyhogy szerintem próbálj meg valahogy hatni a szülőkre.
Csak legyél kint vele.
Anno ezt már nagyon sokszor leírtam én is meg mások is, akárhányszor felmerült a kérdés.
A beengedés ilyenkor azért nem jó, mert meg fogja szokni és ha egyszer is adódik egy olyan alkalom, hogy valamiért nem tudjátok beengedni, akkor majd jöhet az ajtócsere mert szanaszét kaparja.
Annyi a dolgod, hogy fogsz valami könyvet újságot, akármit és kimész. Nem szólsz a kutyához, rá se nézel, nem kezded el tutujgatni. Szépen elvonulsz egy olyan helyre, ahol nem ázol szét és szépen elkezdesz olvasgatni, vagy akármit csinálni csak nem a kutyával foglalkozni.
Ezzel adod a tudtára, hogy a vihar egy normális dolog és nem kell tőle annyira berezelni, hogy azt se tudja a kutya, hogy hova bújjon. Hosszú folyamat lesz, de hidd el, megéri. Az én kutyám is ilyen volt, mára odáig fejlődött a dolog, hogy szépen elvonul a helyére különösebb hiszti nélkül és ott várja ki az égi vihar végét. Pedig anno szanaszét kaparta az ajtót félelmében, hogy engedjük be.
Újabban pedig azt csinálom, hogy ha látom, hogy kezd borulni, akkor elviszem sétálni. Ilyenkor le sem tojja ha megmordul vagy éppen megdörren egy kissé az ég. De azért igyekszem a vihar tényleges kitörése előtt hazaérni. Ebből adódóan ezek séták nem túl hosszúak, de arra éppen jó, hogy a kutya megtanulja valamelyest, hogy nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását.;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!