Milyen őrző-védő kutyát tudtok ajánlani?
Van egy nagyobb telkem tele gyümölcsfákkal, viszont ahol lakom sok a kisebbségi ember, és már rajta kaptam kétszer is pár cigány gyereket csóráson. Mivel melózok nem vagyok mindig a telken, így mikor nem tartózkodom ott bármikor csórhatnak. Szóval szeretnék egy közepes vagy nagyobb testű kutyát (vagy kutyákat, mert kettőn is gondolkodom), ami jó házőrző és kemény.
Én cane corso-n gondolkodtam, de ha tudtok jobbat akkor nyugodtan írhattok.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Ugye ez a telek körbe van kerítve?
Egyébként én ajánlanám neked a komondort vagy a kuvaszt. Egyik sem egy igényes kutya, ÖVre nem kell vele járni, mindkettő teszi a dolgát. De ugye tudod, hogy egy kutya lehet bármekkora, bármilyen erős akkor is elbánhatnak vele ezek a suttyók? :S
sztem kuvasz, bazi nagy kutya és jó házörző
de ezek a fajták dominánsak nevelni kell őket
Van kerítés, persze de a kis cigókölykök átmásznak, még segítenek is mászni egymásnak (ezt onnan tudom, mert láttam őket ablakból). Amíg melózok addig a nagyfater tudná etetni meg a többi, ha hazajövök úgy is én foglalkoznék velük.
Valami ijesztő nagy blöki kellene.
Ilyen célra nem őrző-védőt, hanem pásztorkutyát javasolok. Nagyobbak, elrettentőbbek, mint az őrző-védő munkakutyák (németjuhász, roti), igénytelenebbek, magánytűrőbbek, a telet sokkal jobban bírják, akár a -20-25 fokot is, továbbá tanítani sem kell őket erre, ösztönösen védik a területet.
Szóval sokkal jobbak, mint a hagyományos őrző-védő munkakutyák. A magyar fajták közül ilyen a komondor és a kuvasz, a külföldiek közül a kaukázusi, a közép-ázsiai, a dél-orosz, a sarplaninac, a kangal. Illetve még erre a célra megfelelő lehet a moszkvai őrkutya.
Cane corso nem fogja bírni a hideget és nem is ilyen célra lett kitalálva. A németjuhász, roti még jó megoldás lehet, de a nagy hideggel már nekik is gondjuk lehet és a méretük is kisebb, területőrző ösztönük is fejletlenebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!