Aki nem tenyésztésre szánja a kutyáját annál miért nem az az alap, hogy ivartalanítja?
Én se ivartalanítottam, szerintem egészségtelen.
Nem lett gyereke a kutyunak így se, sajnos.
nekem sincs ivartalanítva a kutyám
bár gondolkozom rajta.
de akkor is érdemes,ha nem akarok neki kölyköket?
Az én törzskönyves, gyönyörű fajtatiszta kutyáim ivartalanítva vannak. (ivartalanított a menhelyi keverékem is) Nem akarok tenyészteni, sőt még kiállításra sem akarok járni. Egyrész az ivaratalanítással rengeteg betegséget kerülök el. Elkerülöm, hogy a kan kutyáim sétáltatás közben megbolonduljanak egy tüzelő szukától. hogy otthon nyüszítsenek és ne egyenek amikor három házzal odébb tüzel a szuka.
A természetük ezen kívül nem vaáltozott meg, egyszerűen egyszerűbb az életük. Minek tartasak fenn egy telejsen felesleges "funkciót", ami csak problémát okoz nekik. A lovaknál hála istennek ez a gondolkodás már teljesen természetes, csak a tenyésztésre szánt csődör marad az, a többi herélt lesz. Jó lenne, ha a kutyáknál is lassan átalakulna a gondolkodás és nem kéne a rendelőben naponta álvemhed, emlődaganatos, gennyes méggyulladásos kutyákat kezelni, veszélyes műtéttel 8 éves korukban ivartalanítani őket, szedegetni belőlük a daganatokat.
Sajnos van az állatorvosoknak egy rétege, aki - bár orvosi indokokat nem tud fehozni - az ivartalanítás ellen van. (Ha nagyon gonosz lennék, azt mondanám, hogy jobb üzlet neki félévente álvemhességet, évente gennyes méhgyulladást, hererákot kezelni, mint egyszer pénzt kapni az ivartalanításért.
Kérdezz meg több orvost, olvass el a neten ehhez kapcsolódó oldalakat.
A kutya alapvetően nem fog megváltozni. Tüzelési időszakban lesz nyugodtabb, és kanoknál a dominenciaharc nem olyan komoly de még mindíg van. (Nekem a két ivartalanított kanomnál a kicsi egy éve próbálja átvenni a nagyobbik helyét, de ezek a "csaták" hatalmas morgásokban és fogcsattogtatásban kimerülnek.
A műtét kanoknál szinte semmi (nekem gallért sem viselt egyik kutyám sem, mert nem tartom szükségesnek, nem bántották a centis sebüket, néha nyalogatták), szukák is 2 nap alatt túlvannak a nehezén. Az elhízásra oda lehet figyelni, kutyáknál egyébként sem olyan gyakori mint macskáknál és megfelelő mozgatás, táplálás, odafigyelés mellett nem probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!