Jutalmazni a kutyát, és NEM venni tudomást arról, hogy ROSSZAT tett?
Mert van olyan könyvem ami azt írja, ha valami jót tett, helyeset, jutalom falat, de ha rosszat, arra ne csinálnuk SEMMIT-
Közbe meg pl Ceasar műsorában nem látom, hogy jutalom falatokkal hízlalná a kutyákat, de ha rosszat tesz, akkor lenyomja a földre, meg büntet.
Melyik a jó?
mind a kettő hatásos, neked kell eldöntened, hogy a pozitív, vagy a negatív megerősítést alkalmazod. Én úgy gondolom, hogy a pozitív megerősítés hatásosabb, a kutyát tanulásra serkenti, míg ha sokszor kikap, könnyebben válhat belőle egy félős kutya.
Azt azonban nem hiszem, hogy a kettő létezhet egymás nélkül. Én legtöbbször pozitív megerősítést használok, tehát amikor jó, jutalmazom, de egy felelős gazda szerintem nem kerülheti el azt, hogy egy két rosszaságot ne büntessen. És itt nem feltétlenül verésre gondolok, hanem pl kirekesztésre, ami egy kutyának fájdalmasabb, mint egy akármekkora ütés.
akkor szoktam jutalomfalatot adni a kutyának ha kifejezetten akarok tőle valamit. mondjuk tanítom a helyben maradást, ha megteszi, megkapja a falatját, amíg tanul, aztán meg néha megerősítésképp.
de hogy volt olyan kegyes és nem ugrott fel az ágyra, vagy mert nem döntötte fel a vázát a földön vagy ilyenek azért nem kap, úgy se tudja miért kapná.
csak akkor ha pontosan tudja hogy miért kapja és úgy és azt csinálja amit akarok.
ha meg nem azt csinálja, akkor mondjuk egyszerűen lelököm a kanapéról, megrántom a pórázt vagy egy kicsit seggbepöccentem.
amikor nagyon izgalomban van (néha előfordul) és ugrál akkor rászólok, ő lehasal, ha nem teszi, lenyomom amíg fel nem adja.
aztán vendégek jönnek és az egészet elrontják :-D...
csak egy kis falatot a kutyusnaaaak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!