Félős kutya . Mit tegyek?
Mit tisztáztál vele 9 hetesen? Egy 9 hetes kiskutya még magától felnéz rád, nincs ott semmi tisztázni való, meg ez amúgy sem úgy megy, hogy egyszer tisztázom, aztán akkor én vagyok az.
Egészen konkrétan mit csináltál vele? Azt ugye tudod, hogy éppen 8 hetes koruk körül ismerkednek meg a veszélyekkel, ismerik meg a félelmet? Ilyenkor még az állatorvos látogatástól is intenek, ha megoldható máshogy az oltás, nehogy rögzüljön valami félelem.
Jól beijeszthetted szegényt, ha ennyire kiszámíthatlannak tart.
A kiképzésvezetői tanfolyamon tanultam ;)
Ajánlom figyelmedbe Jan Fennel 4 szabályát: [link]
És a domináns egyed három kiváltságát:
"a domináns egyednek három fő kiváltsága van: 1. „Privát terület határa”, azaz a dominánsabb egyed közelébe, vagy az általa birtokolt helyekre a másik csak engedéllyel jöhet be. 2. „Ez az én dolgom”: a magasabb pozícióban levő egyed bármit tehet a többiek zavarása, beavatkozása nélkül, például ehetek a földön, locsolhatok a kertben, felvehetem a cipőm, stb. anélkül, hogy a kutya ott lábatlankodna. 3. „Közös akció vezetése”: bármit is csinál közösen két vagy több tag a csoportból, mindig a vezető dönti el, hogy mit, mikor, merre, stb. Például a gazdi dönti el, hogy mikor sétálunk, merre, milyen tempóban, stb. A három kiváltság megkövetelésével kutyánk számára egyértelmű jelzéseket adunk, amiért hálás lesz, még ha nem is fog rögtön beállni a sorba, előbb teszteli képességeinket. A jó vezető következetes, határozott, magabiztos, laza, türelmes. "
Persze ha ezeket nem jól alkalmazod, akkor ugyanúgy félrecsúszhat a dolog, mintha soha nem is hallottál volna róluk.
Két dolgot ne felejts el soha a büntetéssel kapcsolatban:
Az a baj a büntetéssel, hogy egyáltalán büntetünk, de ráadásul a legtöbb ember nem is tud megfelelően büntetni, és vagy nem ér el vele semmit azon kívül, hogy hozzászoktatja a kutyát a büntetéshez, vagy túl lő a célon, és szétstresszeli az állatot.
A másik, hogy a büntetésből mindig neked kell kioldanod a kutyát. Ha számára egyértelműen alkalmazod a büntetést, akkor az első hívásra repülni fog hozzád, amiért végre visszafogadod. Ha nagyon bestresszel, akkor is neked kell kioldanod, nem megvárni amíg elmúlik magától. ha a kutya fél tőled, az egyértelműen annak a jele, hogy nem érti a kommunikációdat és kiszámíthatatlannak tart. Ezen sürgősen változtatni kell, mert így ő is kiszámíthatatlanná válik.
Egy kölyök kutyánál a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb jó viselkedést kiprovokáld, és jutalmazni tudd. Még sokáig ugrálni fog, rágni, lopkodni, megmindenféléket rosszalkodni, ezért kölyök. A fenyítésnek nincs komoly súlya, pláne, hogy a kutya a verést nem tudja értelmezni, ráadásul a gazda meg nem tudja pontosan időzíteni. Ha nem akarod, hogy cipőt lopjon, és ezt büntetéssel akarod megoldani, akkor abban a pillanatban kel lbüntetni, amikor emeli a cipőt. Különben - mivel a gazdi cipőjével rohangálni jó móka - a viselkedés már rég önmagát jutalmazta meg, és egyáltalán nem fogja érteni miért érkezik a pofon, pláne ha már pont leteszi mire odaérsz, akkor ugye azért kapja, mert letette, tehát ezzel azt fogod elérni, hogy menekül előled és nem teszi le soha.
Tanítgasd sokat, játsz vele sokat, kösd le a figyelmét, az energiáit, ha rosszalkodni akar, tereld el a figyelmét. Talán ennek a lényegét ember gyerekkel is el lehet magyarázni. Például a gyerek mászkál egy teraszon, túl közel ér a széléhez. Ha az anyukája azt mondja, hogy vigyázz, mert ott nincs lépcső, le fogsz esni. Akkor a gyerek nagy valószínűséggel el fog kezdeni lefelé nézelődni, lemászni, megérteni mi törtnik ott. Ha viszont azt mondod ilyenkor, hogy kicsikém, hozd ide anyának azt a kisautót, és mutasd meg milyen hangja van, akkor már el is felejti, hogy épp a terasz szegélyen akart egyensúlyozni.
Iszonyatos türelemre és kreativitásra van szükség, és nagyon egyértelmű kommunikációra, nagyon sok ismétlésre, nagyon sok türelemre. ha valamiért rászólsz, és a rászólásra abbahagyja megdícséred. Ha a dícséretre megint csinálni kezdi, megint rászólsz, megint abbahagyja, megint megdícséred. Így tudod neki pontosan megjelölni, hogy melyik viselkedést akarod, és melyiket nem.
A figyelem lekötése és elterelése a legjobb trükk, csak kreativitás és türelem kell hozzá.
Minél többet foglalkozol vele, minél többször tudod rávenni a jó viselkedésre, annál gyorsabban hangolódtok egymásra.
És sose légy szűkmarkú a jutalommal (ami lehet kaja, játék, simi) és a dícsérettel. Ha például elindul a fent említett cipő felé, ránéz, de mégsem emeli fel, hanem tovább megy, meg kell dícsérni. Ha elmegy mellette és nem néz rá, akkor is meg kell dícsérni. Mindent de mindent jutalmazni és dícsérni kell egy ilyen kis kölyöknél.
Ilyenkor még nem fontosak a szabályok, sőt meggyőződésem, hogy dominancia kérdésekkel akkor kell elkezdeni foglalkozni, amikor megjelennek a dominancia problémák, mondjuk úgy 5 és 8 hónapos kora között, addig felesleges.
Egy ekkora kölyök istenként tisztel, kötődik hozzád, tőled várja és elfogadja az irányítást, nem gondolkodik dominancia kérdéseken, mert nincsenek is kérdések, egyértelmű neki a helyzet. Ha tudatosan nevelsz fel egy kölyköt, akkor nicns más dolgod, mint megtartani ezt a bizalmat és tiszteletet. Minden kölyökben alapból ott van! CSak a gazdán múlik, hogy ahogy felnő a kutya lesz-e oka megkérdőjelezni a gazdát.
Az, hogy megütöd, az nem dominancia, az magatehetetlen hiszti, amivel hülyét csinálsz magadból a kutya előtt, és teljesen kiszámíthatatlanná válsz számára. Kiszámíthatatlan hisztis hülyét meg senki nem akar önszántából követni, ezért egyre több kényszerre lesz szükség, egyre inkább megromlik a kapcsolat. Ördögi kör.
Te az ő életében a higgadtság, a nyugalom, a biztonság, a biztos pont vagy. Ne veszítsd el a bizalmát.
Ja és a földre nyomni és hanyatt fektetni is butaság, nem tudom Ceaser honnan vette, de ilyet anyakutya alomban, kölyökkel nem csinál. Maximum fölé álll, szúrósan néz, és morog, de ez már nagyon durva fenyítés. Alapvetően a megmerevedés, a dermedt tekintet, egy fogmutatás, egy mordulás is elég a kölyköknek, hogy értsék mi a dörgés. A hanyatt fektetésh hatalmas fenyegetés eleinte, ha meg következetlen vagy és nem vagy alkalmas a vezetői pozícióra, akkor nagyon hamar megérti a kutya, hogy nincs semmi ilyenor. Megrágcsáltam, jó volt, gazdi kiabált, hanyatt feküdtem, nem volt gáz, megéri megrágcsálni. Kb ez a logika.
Szia!
Érdeklődnék , hogy sikerült kiengesztelned a kutyádat ?
Javult a helyzet ?
Ha igen hogyan ?
Sajnos én is ebbe a cipőbe bújtam bele, de már sajnálom , és nem tudom hogyan javíthatnám ki a hibámat!
Ha nem sikerült azt is írd meg légyszi , hogy tudjam van e remény , vagy már végleg leszerepeltem a kutyámnál .
Köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!