Hogy kell klikkerezni?
Hát ez türelem játék, itt a legfontosabb a jó időzítés. Meg nem mindegy, hogy éppen milyen "üzemmódban" van a kutya. Formálásnál persze jelentkezhet ez a probléma, amit te is írsz, de vedd példának a helyben maradást mondjuk. Azt nyilván te sem formálással tanítottad, hanem egyszerűen húztad a fekvés és a klikkelés között eltelt időt. Ugyanígy kell a szégyelld magaddal is csinálni.
Eleinte picit később klikkelsz, és itt is figyelni kell a változó arányú megerősítésre. Tehát nem úgy húzod az időt, hogy először 1 mp, aztán 2, 3, 4, stb.
Hanem először egy, aztán kettő, megint kétszer egy, aztán egyszer kettő, megint egy, aztán három, ha a kettő már stabil, akkor sok megerősítés a két mp-re, de néha próbálj 4 mp-t várni, stb. A lényeg, hogy mindig lépj vissza a minimális szintre is, ne tudja kiszámítani, hogy mikor fog jönni a klikk. A lábnál követésnél is ezt a technikát használjuk, ha a kutyám már 27 lépést meg tud tenni folyamatos szemkontaktusos lábnál követésben, akkor is előfordul, hogy 4 lépés után kapja a klikket, aztán 13 után, 7 után, 20 után, stb. A lényeg, hogy legyen neki kiszámíthatatlan, és idpnként kapjon megerősítést az alacsonyabb elvárás teljesítéséért is, aztán megint növeld.
És tuti, hogy teljesen pontosan klikkelsz? Abban a pillanatban amikor még épp az orrán van a lába? Nem lehet, hogy az a gond, hogy mindig picit lekésed, és nem az orron levő lábat, hanem az orról lefelé emelődő lábat erősíted meg?
Nálunk a "helló" volt ilyen, amihez eleinte épp csak megemelte a lábát, aztán szépen kialakult, hogy emeli és tartja, sokat játszottam vele én is, meg azt hiszem itt azt csináltam, hogy csak azokat erősítettem meg, mikor kicsit tovább maradt a levegőben a keze, azaz amikor csak megemelte akkor nem volt klikk, csak ha kicsit kitartotta. De ugye ez se formálásnál, hanem itt már parancsra ment a feladat, de nem mindegyik teljesítés kapta a megerősítést, csak a jobbak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!