Kötelező felszednem a kutyapiszkot?
Az ÁNTSZ szerint a kutyaürülék nem veszélyes hulladék, a napsütés hatására 40-50 perc alatt elpusztulnak a benne lévő veszélyes baktériumok. Emellett, ha jól tudom, az utcán lévő füves területek (még a házak előtt is) közterületnek számít, akkor még ha rám is szól a tulaj, hogy odapiszkított a kutya, nem vagyok köteles? A természetes hulladékot is eldobálhatom (tudtommal, ha eldobok egy banánhéjat, az nem bűn, mert fel tudja dolgozni a környezet, persze nem a betonon, hanem pl erdőben, füves részen)
Én felszedem, de mindig. Felszedném mindig, ha lenne minden sarkon kutyapiszok tároló zacsival. Amíg a feltételek nem biztosítottak, hogy kötelezhetnének erre?
Megyeszékhelyen lakok, egy darab erre a célra kijelölt kuka sincs a városban, de valahogy nekem teljesen természetes volt, hogy mindig felszedem. Kis fekete zacsi, felmarkol, összegönygyöl, első kukánál kidob. Igen, van, hogy az első kuka cirka 5 perces sétára van, akkor addig lóbálom a kezemben. Az is megtörtént nem egyszer, hogy ablakon kiszóltak/megállóban beszóltak, hogy ugye nem akarom a kukába beledobni a kutyasz@rt. Ekkor általában kedvesen felajánlom azt az opciót, hogy nagyon szívesen kiborítom ott helyben az aszfaltra, ha nem értékelik azt, hogy összeszedem, zacsizom stb... Eddig még senki sem ragaszkodott ehhez az opcióhoz. Az szomorú, hogy a mi környékünkön (panelházak) 20-ból, ha egy kutyás szedi fel a kutyus után a szemetet és igen, én is szoktam borzasztóan anyázni, ha belelépek egy "aknába".
Persze, hogy kötelezhetnek rá, ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy bár kutyát csak pórázzal lehet sétáltatni, de amíg az állam neked nem biztosít pórázt, addig nem vagy hajlandó költeni rá. Ez nem így működik, hiszen mégis miről beszélünk? Néhány forintos műanyag zacsiról?
Ráadásul pozitív, hogy ahonnan mi a kutyakaját rendeljük, már lassan fél éve van egy olyan akció, hogy a legnagyobb kiszerelésű kajához adnak egy csomag (30 db) zacsit. Fekete, vastag, nagy, abszolút kényelmes.
A közterület tisztaságának megóvása nem az egyének feladata, hanem az államé. Értem ezt úgy, hogy én felszedem, mert az én kutyámé, de ő adjon hozzá kukát. A városokba se lenne annyi eldobált szemét, ha több lenne a kuka. Azért itt élünk Európa szívében, mégis arra a barbárságra lennék kényszerítve, hogy 20 percen keresztül cipeljem az ürüléket?nálunk 20-25 perces körzetben egy kuka sincsen. hazaviszem és a sajátomba tudom kidobni.
Van szabály arra, hogy fel kell szedni a kutyaürüléket?
Eszembe se jutna nem felszedni, akár van kuka, akár nincs!
Én utálok kutyaürülékbe lépni, gondolom más se szeret. És nem túl jó úgy sétálni, hogy lavírozni kell jobbra-balra. Mit zavar az téged, hogy ráhúzol egy zacsit a kezedre és felszeded? Sehol sincs kétméterenként kuka, vigyél magaddal akkor egy szatyrot vagy valamit.
És az ürülék veszélyes hulladék. Jobb ha tőlem tudod. Kérdezz meg egy környezetmérnököt!
Nálunk az egész faluban (kb 8000 fős falu) csak a buszmegállókban vannak kukák , sehol máshol.Ha az utcán végzi el a dolgát a kutyám ,akkor felszedem zacsiba és otthagyom egy háztartási kukánál , így a szemetesek elviszik.
Lehet hogy nem vagy köteles felszedni de ha a házam előtt szaratnád a kutyádat és csak úgy otthagynád a végterméket , az biztos hogy felszedném és hozzádvágnám az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!