Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyát szabad futtatni/sétálta...

Kutyát szabad futtatni/sétáltatni kerékpár mellett?

Figyelt kérdés
Nem az érdekel, hogy ki mit gondol az egészről, hanem hogy ez törvényileg szabályozva van-e. Ha igen, akkor örülnék a konkrét törvény szövegének is. :) Azért érdekel, mert elég ellentmondásos dolgokat hallottam eddig.
2011. máj. 20. 11:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Kutyát csak kerékpár mellett lehet futtatni, ill. sétáltatni, és azt is csak 1 éves kor után javasolt. A pontos szöveget nemtudom, de állatorvosod kérdezd meg. Robogó, és autó mellett szigoruan tilos.
2011. máj. 20. 12:07
 2/12 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom,hogy lehet. Mi is így futunk,de javaslom,hogy csakis maximálisan engedelmes,megbízható kutyussal. Az én kutyám az. Ha nem lenne,nem tenném. Megbízhatatlan kutyussal életveszélyes. Egy rossz mozdulat is okozhat halált. Nekem egy ismerősöm így halt meg. Berágott a kutyájára,mert szökött. Gondolta,addig futtatja,amíg össze nem esik a kutty. A kutya belépett elé a lejtőn,átesett rajta,és kitörte a nyakát.
2011. máj. 20. 12:32
 3/12 anonim ***** válasza:

NEM! a KRESZ tiltja sajnos...

mi a földutakon szoktunk bringázni velük. elvben ott sem szabad, de gyakorlatilag nem látja senki.

2011. máj. 20. 13:25
 4/12 Ninna ♥ ***** válasza:

Én nem tudom, hogy szabad-e, de én is szoktam biciklizni a kutyáimmal, ha eljön velem a barátom is, akkor így megyünk biciklivel 2 kutya + 2 ember. Azt, hogy engedélyezve van-e, azt nem hiszem, mert hát sajnos a kutyatartóknak nagy része nem rendelkezik tökéletesen engedelmes kutyával, és azzal szabadna csak futni. Nekem a nagyobbik kutyám ilyen, el nem mozdulna mellőlem bármi is történik.. futhat előtte nyúl, macska, akármi.. ha frisbee-t dobunk sem érdekli, pedig az az élete. Szóval csak tökéletesen engedelmes kutyussal szabadna, az meg sajnos a magyar kutyáknak elég kevés százaléka, de minden tiszteletem a kivételeknek :)

A kisebbik kutyám már más tészta, ő még csak pár hónapos, de már jön velünk és fáradhatatlanul futkározik, persze még vele több pihi van, illetve csak rövidebb biciklizésekre visszük el :) De mind a két kutya természetesen elengedve van, egyik kutyámmal sem próbálnám meg pórázon a biciklizést, életveszélyes. Akármennyire is bízom a kutyámban, tényleg 99%-osan megbízom benne, de az az 1% mégis ott van.. mégiscsak ő kutya. Oké, hogy stabil idegrendszerű, engedelmes, okos, nyugodt kutya viszonylag, de ki tudja, hogy mi történhet.. akár ő okozza, akár pl. egy gödör amelyiket valamelyik válaszoló is írta. Csak elengedve, azt meg eleve sajnos nem szabad, de mindig is sz*rtam a szabályokra, főleg az ilyen jellegűre. Margit, Hajógyári-szigetet kerüljük, inkább a pici eldugottabb mezőket kedveljük, ott pedig senki sem bagózik ránk.

2011. máj. 20. 14:31
 5/12 anonim ***** válasza:
Én meg úgy tudom,hogy nem is olyan régóta tilos.Büntetik.Valamelyik kérdésben volt róla szó.
2011. máj. 20. 15:42
 6/12 anonim ***** válasza:
Elvileg pórázon nem futtathatod biciklivel, nálunk több 10 ezerre büntetnek. Ha magad mellett tudod tartani, futtathatod simán. 6 hós stafimat is viszem, de csak eü-s futásra, füvön, és olyan helyen, ahol nincs senki.
2011. máj. 20. 16:44
 7/12 anonim ***** válasza:
50%

Hát, a törvényt nem tudom, hogy van e ilyen, csak azt tudom hogy ez sok mindentől függ.

Például én egy jól nevelt, de óriási berni pásztort nem merném futtatni a bicó mellett, viszont egy kicsike, de nem annyira jól nevelt kutyát igen. Az a lényeg, hogy ne a nevelésében bízz (egy macska jön, és onnantól kezdve kiordíthatod a tüdődet, akkor se fog visszjönni), hanem hogy a kutya ne legyen erősebb nálad.

2011. máj. 21. 10:42
 8/12 anonim válasza:

Tiltja a KRESZ? Nem tudom én vagyok-e hülye, de nekem az ide vonatkozó szabály nem egészen egyértelmű, de inkább az jön le belőle, hogy nincs tiltva, amennyiben tudom irányítani, és nem okoz balesetet.

Idézem:

"Állatok hajtása (vezetése)

62. § (1) Állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni; ha azonban ez a forgalmat lényegesen akadályozná, az állattal a leállósávra, illetőleg az útpadkára kell lehúzódni.

(2) Úton állatot olyan személy hajthat, illetőleg vezethet, aki az állatot irányítani képes, és meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személy- és a vagyonbiztonságot veszélyeztesse. Állatok csoportos hajtásához annyi hajtó szükséges, amennyi e feltételek teljesítéséhez elegendő.

(...)

(4) Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az állat, illetőleg állatcsoport bal oldalán előre fehér vagy sárga fényt, hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

(5) Tilos

a) főútvonalon állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve ha más út (útszakasz) nem áll rendelkezésre;

(...)

(7) Az e §-ban foglalt rendelkezések - a (2) bekezdés első mondatát kivéve - nem vonatkoznak a kutyának pórázon való vezetésére; a kutyát pórázon vezető személyre a gyalogosokra vonatkozó rendelkezések az irányadók."

2011. máj. 26. 15:18
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez sem elég egyértelmű? Ne az állathajtásra vonatkozó szabályokat nézd meg, hanem a kerékpárra vonatkozóakat!

54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

(4) Kerékpárral

a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni

nem szabad.

A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

(5) A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.

(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

(7) Tilos

a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

b) elengedett kormánnyal kerékpározni;

c) kerékpárhoz oldalkocsit, valamint - kerékpárutánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;

d) kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;

e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;

f) kerékpárral állatot vezetni.

(8) Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés b) pontjában, valamint a (7) bekezdés b)-f) pontjában foglalt rendelkezéseket a segédmotoros kerékpárok - a quad és a mopedautó kivételével - közlekedésére is alkalmazni kell azzal, hogy

a) lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni,

b) kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani,

c) segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni

nem szabad.

(9) A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte.

(10) A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.

(11) Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

AZ F) PONTBAN LE VAN ÍRVA, HOGY TILOS!!!!

2011. máj. 27. 09:54
 10/12 anonim válasza:
100%
Köszi a választ!!!! Felkiáltójelenként jár valami bónusz ezen az oldalon? Mert akkor én is használom!!!!!! MEG A CAPSLOCKOT IS, ÚGY HANGOSABB, AMIKOR OLVASSÁK!!!
2011. jún. 2. 13:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!