Miért él az a hiedelem hogy a nagy testű kutyák előbb utóbb úgymond megbolondulnak és agresszívak lesznek?
Mondjuk nekünk a szomszédunkban volt egy kuvasz, már igencsak felnőtt korban volt, nem tudom hány éves lehetett, de olyannyira agresszív lett a saját gazdáival is hogy le kellett lőni, (bár fogalmam sincs, hogy mennyit foglalkoztak vele vagy ilyesmi)az előtt a gazdáival nagyon szelíd volt, csak az idegeneket nem tűrte.
Ez miért van?
itt nem a nagytestu kutyan van a hangsuly,hanem a fajon.
Pl pitbull,Rottwailer,Dobermann...na ezekkel a kutyakkal az a helyzet,hogy kicsi a koponyajuk es az agyuk folyamatosan no,amikor mar nagy,nyomodik,faj nekik es ettol agresszivebbek.ezt olyan 6-8 eves korukra erik el.Azutan meg vagy szelid marad vagy nagyon megbololndul.Amit en meg nem ertek az a tacsko es a Coccer Spaniel.na azok meg idiotak...azok is csak ugy ni maguktol bevadulna.Tisztelet a kivetelnek.a baratnomnek volt spanielje,odajott hozzam farokcsovalva,hozzamdorgolozott,amikor megsimogattam elkezdett morogni es majdnem megharapott.... :)) ugyanigy volt a hulye tacskoval is.amikor az evett a konyhaba nem lehetett kimenni a konyhaba mert nekiment az ember labanak :)))
emberekel szemben, vagy kutyákkal? mert nem mindegy.
a kistestűek agresszívebbek, de csak azért, mert sokan püntyörögve gyereket akarnak nevelni belőle. az én staffim pofáját pl. morogva húzogatta egy palotapincsi (2 kiló, az enyém 22), de csak ellökködte a fejével.
a neten sok kimutatást találsz, melyik fajta mennyire nyugodt, támadó-kedvű, barátságos emberekkel stb. ha jól emlékszem harapósság tekintetében a spániel, a palotapincsi és a yorki szerepelt többek között a legelső helyen...
nekünk több kuvaszunk is volt, mikor kislány voltam...(ez sem most volt). de akkor jobbára, csak házőrzésre tartották ezt a fajtát, főleg most is...
az a kutya, már kölyökként sem szívelt minket gyerekeket. mikor 7 éves lett ki kellett vinni a gazdaságunkhoz, mert már ránk nézve veszélyes volt. és ekkor születtek ez öcsémék is, anyu meg nagyon féltette őket. pedig sosem volt láncon, nálunk is volt mozgástere. amennyire lehetett, játszottunk is vele, de ha morgott, akkor inkább békén hagytuk....
8-10 éves lehetett, amikor rátámadt a kutya az állatorvosra, és már apunak is neki-nekirontott. ekkor kellet elaltatni. kezelhetetlen lett.
viszont azóta került a családba egy másik kuvasz, ő már 13 éves, igaz, láncon kell tartani, csak felügyelettel lehet szabadon egy rövid időre, mert nincs kerítés 8per miatt, húzódik a telekper) és már okozott pár százezres kárt, mert kiszaladt autó elé is , és a kisebbséget nem igazán szíveli..szóval csak azt akarom mondani, hogy ő nagyon barátságos, igaz az állatorvost ő sem szereti, 5 ember kell, hogy lefogja egy-egy oltásnál...de a gyerekekkel barátságos. a kisfiam oda szokott menni hozzá, de nagyon jámbor. mondjuk én nem szeretem, mikor megsimogatja, mert azért féltem, nehogy baj legyen...ezt a kuvaszt nem mi neveltük kölyökként, úgy fogadtuk be felnőtt fejjel, mert azt a gazdit nem szerette, ahol először volt, mert nem bírta megenni a kutyatápot. nálunk minden reggel megjelent a száraz kenyérért...
szerintem a nevelésükön is sok múlik, de főleg az számít, hogy milyen géneket hoz magával, és erre jön rá a gazdi figyelme, és tanítása.
ma 09:09 ezt a választ én írtam.
otthon van egy rotink, egy amerikai staffordshiere terrierünk, és egy yorkink is. a nagyobbik fiam 3 éves lesz, a kicsi most múlt 1 éves...
a stafi a nagy fiam kedvence. a kutya szuka, sosem voltak kölykei, de a fiamat a kölykének fogadta. vadászni tanítja, kerítést mászni...lovagolhat a hátán is a gyerekem. ha idegen megfogja a fiam kezét, akkor nekimegy az idegennek, annyira figyel a fiúnkra. a roti is jámbor jószág. ő is megengedi, hogy lovagoljanak rajta, hogy elzavarják a kajától, hogy kivegye a gyerekem a szájából az ételt...mi így neveltük őket, hogy a gyerekre nem támadhatnak, a gyerekektől mindent el kell viselniük. mig kölyök kutyák voltak sokat vittük gyerekek közé, hogy szokják a nyüzsgést, fark és fülhúzást. ne problémázzanak ilyenen...szóval, sok múlik a nevelésen szerintem és az öröklött géneken.
top 10 bejelentett kuytaharapás (AKC):
1. Retriever (Labrador)
2. Retriever (Golden)
3. Yorkshire Terrier
4. German Shepherd Dog
5. Beagle
6. Dachshund
7. Boxer
8. Poodle
9. Shih Tzu
10. Miniature Schnauzer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!