Bordeaux-i dogom 4 hónapos múlt, cirka 15 kg most a testsúlya, normális ez (etetésről bővebben lent), mennyi tápanyag szükséges neki naponta?
Értem itt lebontva, szénhidrát, fehérje, zsír.
Nem szupertápozom. 2 hónapos koráig kapott tápot, de akkor is már a vége felé vegyesen. Normálisan étkezik egy nap, csirke, csirkemáj, rizs, krumpli, tészta, húsok, száraz vegyes kutyatáp, csonterősítő (naponta) stb. Kb egy nap 1-1,3 kiló körül tuti megeszik vegyesen. Normális ez a súly? Nemsokára 5 hónapos lesz.
Tapasztalatok?
Köszönöm a válaszokat.
A boreaux-i dognak, mint minden nagytestű kutyafajtának nagyon fontos, hogy kiengyensúlyozott legyen a táplálása, mivel egy gyorsan növő fajta. A legjobb és leg optimálisabb számára egy minőségi kutyatáp lenne. Ezalatt azt értem, hogy:
-Max 26% fehérje (állati), és 14% zsírból álljon (ha több, túl gyorsan nő, és ez fejlődési rendelleneséghez vezethet
-a táp Ca-P tartalma ne haladja meg a 0,8-0,68%ot (Emelellé, ha jóminőségű tápot kap, TILOS bármilyen Ca-kiegészítőt adni. Ugyanis a Ca hormonálisan van szabályozva. Ha kevés van, egyszerűen a szervezet megnőveli a felszívódást a belekből, viszont ha SOK, akkor csontkinövéseket, csontbetegségeket okozhat)
Ill vagy maga a táp tartalmazzon, vagy táplálék-kiegészítővel kapjon "porcképzőket" (glükozamin, chondroitin-zöldkagylókivonat), ami segít megelőzni, vagy klegalább is csökkenti a diszplazia kialakulást.
Ha ilyen szép kuytafajtát választottál, ne sajnáld rá a pénzt kölkyök és növendékkorában, és ő ezt meghállálja, mert szép és egészséges felnőtt kutyád lesz.
Egyet értek az előttem szólóval. De ha magad kutyulgatsz, kb. ezt kell előállítanod neki:
nyersfehérje: 18 - 24 %
nyerszsír: 8 - 13 %
nyershamu: 4 - 7 %
nyersrost: 2 - 4 %
Plusz a kiegészítések mg/tskg
A vitamin 0,0225
B1 vitamin 0,0200
B2 vitamin 0,0500
B6 vitamin 0,0200
B12 vitamin 0,0005
D vitamin 0,0030
E vitamin 0,0005
klór 120,0000
kálium 55,0000
kálcium 80,0000
magnézium 15,0000
nátrium 50,0000
foszfor 60,0000
vas 1,4000
jód 0,0150
réz 0,1000
mangán 0,0700
szelén 0,0025
cink 0,9000
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!