Mikor kell a fedezési jegyet elkérni a kan kutya tulajdonosától?
na igen...nekem is a 2 hét szabi volt múltkor mikor a szukának nem volt teje..
milyen fajta kutyád? akkor tudom milyen szűrések kellenek. sajna a szemszűrések klinikaiak a legtöbb esetben ezért bár a kutya mentes lehet de hordozza ezért is kell minden kutyát szűrni.. klinikai teszt 7500 ft körül van genetikailag 12 ezer és nem minden fajtára van.
Ami kell a szüléshez: ellető láda, infra lámpa, fogselyem, betadni
szülés előtt félidőben Uh.
utána oxitocin injekció ismételt Uh vagy röntgen...esetenként császár stb szóval szerintem esélyed sincs, hogy pozitívan gyere ki a dologból...
Ha gyulladt az emlő,akkor nem jó a tej a kicsiknek, mert az összes baktériumot is megkapják.
én etettem 3 hétig 12 kölyköt, ne tudd meg.... azt hiszem talán ha napi 2 órát aludtam
persze, hogy van, az embereknél is van olyan, hogy nem indul meg a tejelválasztás..
az emlőgyulladást könnyű kivédeni, minden szoptatás után ellenőrizni kell a szuka emlőit, ha érzed, hogy kicsit is meg van keményedve le kell fejni a bennlévő tejet.
Nagyon sok komplikáció előfordul a kutyáknál is..Azt kell megérteni, hogy ez egy szülés, abszolút tiszta higiénikus környezet kell, nyugalom stb. Pont ugyanaz mint az embereknél és ugyanazok a komplikációk is. Minden kicsinél ellenőrizni kell, hogy nem e nyitott a szájpadlás, van e végbélnyílás, ha kell lélegeztetni kell a kicsiket, szárazra törölni, kiszívni a tüdőből a vizet mert ha vizes marad akkor tüdőgyulladást kaphat a kicsi (ezért kell az infra is, kiszárítja a tüdőt)
szóval hihetetlen sok módon sülhet el balul a dolog, pl nálam most hatalmasak voltak a babák és az első aki fél kg volt farfekvéssel jött, alig tudtuk kihúzni mert beszorult és olyan sokáig volt a szülőcsatornában, hogy 15 percig nem sírt fel annyi víz volt a tüdejében...nagyon megküzdöttünk érte bár már 5 hetes és nemsokára indul Dél Afrikába:) szóval megérte, de hatalmas munka és lehet a szukád nem lesz jó anya, nekem van egy szukám akit konkrétan 2 óránként (éjjel nappal) be kellett ráncigálni a ládába szoptatni...hát nem sokat aludtam a most ellett szukám meg túl jó anya...12 órán átt feküdt a ládában mozdulatlanul, pórázzal kellett kivinni pisilni, a második adag oxitocin kalcimus injekció rakta helyre az agyát... (calcimus és oxitocin mindig kell mert összehúzza a méhet, megakadályozza a fertőződést és kinyomja a bennmaradt trutyit)
ma 17:43
teljesen átérzem... 10 kölyköt cumiztattam egyszer 3 hétig...elment 3 raklap energia ital és a végére hallucináltam a fáradságtól.. ráadásul abszolút életképtelen egy banda volt, minden etetés egy küzdelem.. már 2 évesek de még mindig nem hevertem ki a dolgot :D
Egyszer meg sikeresen benyeltük a herpesz vírust és 7 kiskutyát vesztettem el 2 hét alatt...egy rémálom volt... na akkor semmit se aludtam, szerencsére volt segítségem...de durva volt... a legrosszabb az volt, hogy a 6 baba körül már sírni se tudtam csak elástam a kertben... mondanom se kell Francia fedeztetés és a kan tulajának voltképe elkérni az 1000 euró fedeztetési díjat mert egy életben maradt...
Ezeket az orvos elmondja, ha megkérdezed,azt is megmondjamit szerezz be. Mire figyelj, mikor kell rohanni a szukával és mikor kell hívni. (jó ha a doki tud az ellésről én mindíg felhívom, ha elindult az első és akkor a telefonjával alszik.)
nekem német dogjaim vannak,azoknál a sok kölyök miatt szokott gond lenni. a legtöbbször 2 turnusban esznek, tehát odateszek 6-ot, aztán elveszem őket és jön a másik 6. a legkisebb végig ehet :) a sok kölyök miatt figyelni kell,a szukakönnyen összenyom egyet,ezért "alszom" (fekszem) ott mellette egy hálózsákban.
Kérdezd ki jól a dokit a saját kutyafajtádról is, milyen sajátosságokra kell figyelned.
Anyukám kedvenc fajtája a német dog, de persze csak messziről imádja...
Persze, megbeszélünk mindent a dokival, csak, ha lehet, akkor nem az alapoktól faggatnám őt. Mondjuk tényleg nagyon sokat olvastam már, és gyanítom, mire oda jutunk, addigra bemagolom a "kézikönyvet", ahogy magamat ismerem.
Más, amiről sehol nem írnak:
Az van mindenhol, hogy amit leraksz a dobozba, olyan dolog legyen, ami könnyen tisztán tartható. Oké, van két plédem, meg két lepedőm ilyen célra, de gondolom azt naponta piszkítják a kicsik, éééés hogy kell azt kimosni? Nem tudom elképzelni, azért a kádba, vagy mosógépbe nem teszem... Vagy ki a kertbe, leslagozom, vagy hordóban mosom, aztán már mehet a kádba, vagy hogy szoktátok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!