Border collie vagy mudi?
Miért?
(már elolvasgattam az ilyesmi kérdéseket de ott csak elkezdtek veszekedni a hozzászólók :()
Veszekedés nélkül mindenki leírná tapasztalatait, véleményét erről a két fajtáról?És melyiket választaná és miért?Melyik a szebb, okosabb, "jobb kutya"?Érdekel a saját véleményed :)
köszönöm előre is :)
"Nem csak a Border collie tud agilityzni, lett már Mudi is világbajnok!"
Ki és mikor? (mert megsúgom, h mudi világbajnok nincs... 2010ben egy svájci lánynak volt esélye, de a kutya vert egyet)
Egyébiránt a jól agilityző mudik nem egy kategóriában versenyeznek a borderekkel. A border maxi, a jó mudik meg midik. Kár is összehasonlítani őket. A maxi mudik nem igazán jók - legalábbis én még jót nem láttam...mindegyik langyos, tűztelen. De az kétségtelen, h Magyarország egyik legjobb midi versenyzője egy mudi :o) - ám sajnos nem ez az általános, pedig van a magyar mezőnyben még vagy 10 mudi...
Én személy szerint MUDIT választanék. A border szerintem kényesebb kicsit. Viszonylag sokat járok Hortobágyra láttam pásztorokat pumival, mudival, és megfordultam már jó néhány tanyán is, ahol teljesen meg voltak elégedve a mudival. Őrizte is a portát, vigyázta és hajtotta is a jószágot. Kint a pusztán kánikulában is hajtotta a birkát, pedig nem Royal Canin-on nevelkedett. Kenyér, csont, és ami maradt a gazda ebédjéből.
Bordert ugye ilyen körülmények között nem láttam dolgozni, csak agilityn láttam, ott tényleg nagyon eredményesek voltak. Nyilván gazdán is nagyban áll vagy bukik.
Elég sajnálatos lenne, ha minden 2. kapualjban border collie figyelne. Borderesként inkább az a tapasztalatom, hogy azt se tudják, hogy mi ez a fajta, van aki berni pásztor keveréknek nézi...:)
Remélem nem válik tömegfajtává.
Bella, a border is divatkutya, csak nem az átlagemberek között hanem a kutyások között. De az se sokkal jobb.
14:16 most ne soroljuk azt a sok tényt hogy miért nem sztár a mudi, de megsúgom, egyiknek sincs sok köze a képességeihez... Csupán annyit mondok hogy akinek csak az a jó kutya akivel világbajnokságot tud nyerni az olyan ember is... Ezzel kvázi bevallod amit a borderesek annyira tagadnak, hogy azért veszik a bordert mert könnyű vele nyerni, ami valljuk be nem épp a legnagyobb dicsőség. :)
A 14:16-osnak üzenem:
Tényleg igazad van, elnéztem mert ez egy ÚJSÁGBAN VOLT. De HELYESBÍTEK! :-)
"14:16 most ne soroljuk azt a sok tényt hogy miért nem sztár a mudi, de megsúgom, egyiknek sincs sok köze a képességeihez... Csupán annyit mondok hogy akinek csak az a jó kutya akivel világbajnokságot tud nyerni az olyan ember is... Ezzel kvázi bevallod amit a borderesek annyira tagadnak, hogy azért veszik a bordert mert könnyű vele nyerni, ami valljuk be nem épp a legnagyobb dicsőség. :)"
Neked még mindig üldözési mániád van a mudik elnyomásával kapcsolatban.
Én soha egy szóval nem szidtam a mudikat - csak az általam tapasztalt - tényeket mondtam. A maxi kategóriában versenyző mudik legtöbbje egyszerűen valahogy nem drive-osak. Mennek, de nem tűzzel. A kisebb mudik között - akik midi kategóriában versenyeznek - több a jó kutya.
Egyszerűen azt kell felfognod, h a mudi egy nagyon heterogén fajta, ráadásul külföldön jobb kutyákat tenyésztenek mint itthon...
Az a teóriád "ha bordert veszel nyersz" nagyon könnyen megcáfolható. Ez nagyjából ugyanannyira állja meg a helyét, mint az ha te beülsz a legjobb Forma-1es kocsiba (ami ha jól tudom most a Red Bull) akkor te világbajnok leszel vele. Illetve ezzel megkérdőjelezed az összes világbajnok címét, mivel ők a legjobb autóval mentek - ez így nem ér!
Borderrel futni és nyerni egyáltalán nem úgy működik és nem olyan egyszerű, mint ahogy te gondolod. Most komolyan h veszed ahhoz a bátorságot - függetlenül attól, h milyen kutyáról van szó - h mások munkáját, elért eredményeit (amik sokszor nem kevés idő, pénz és enrgia befektetéssel járnak) becsmérled.
A te gondolatmeneted mentén egy ugyanolyan jó vagy még jobb mudival mint "egy" border, ugyanolyan könnyen lehetne nyerni?? És ha igen akkor vajon annak a lánynak akinek egy ilyen mudija van és emellett még nem is béna felvezető, miért nem sikerül?
Szép dolog h kiállsz a mudi mellett. De ne legyél elfogult, szemellenzős, csőlátású.
Egyszerűen nem találom halálosan fontosnak hogy minden mudi egyformán munkagép legyen. Neked ez a rögeszméd, vagy mi? Attól még hogy nem drive-os, akár okosabb is lehet mint a border. Különbözőek és ettől sokkal érdekesebbek, előbbek számomra. Miért kéne a mudinak a borderhez hasonlítani amikor mudi és nem border? Neked nem jön be hogy heterogén az állomány. Én meg halálosan tojok rá. Ennyi. Fontos a nyerés de nem annyira hogy másik fajtát válasszak amiatt. Nem utolsó sorban sokkal nagyobb dicsőség elérni valamit.
Amúgy meg én is beszélhetnék a tapasztalataimról a borderrel és a borderesekkel kapcsolatban. De leszólnál hogy az nem úgy van. Bezzeg a te tapasztalataid a mudival mind igazak... Most komolyan hogy hasonlíthatod össze azt 10 kis mudit a sok borderrel? 10 kutyából nem várhatod hogy ugyanolyan eredmények legyenek mint a legnépszerűbből. És ez megint nem a képességei miatt van.
Ha úgy tetszik akkor rögeszmém... az h egy munkakutya (mint a mudi is), ha dolgozik, akkor azt tegye tűzzel. Tök mindegy, h border, mudi, belga juhász, horvát juhász, sheltie, labrador... vagy bármi.
"Attól még hogy nem drive-os, akár okosabb is lehet mint a border."
Most ez olyan, mint az oviban? De az én apukám erősebb!
Fajtákra nem lehet ráhúzni h "okosak", "buták" stb. Vannak egyedek, akik jobb képességekkel rendelkeznek és vannak akik gyengébbekkel. De egy fajtát kikiáltani, megbélyegezni egy-egy jelzővel...hm, felelőtlenség.
Én nem vagyok hasraesve a bordertől - mint fajtától. Rengeteg - ilyen értelemben és ebben a megvilágításban - botrányos bordert láttam már - igazi barbie colliek :o) Ellenben van nagyon sok jó kutya. Akikről már megszületésük előtt lehet tudni, h jó kutyák lesznek, mert olyan szülei vannak, és olyan a vonal, amiből ezt hozza. Én ez az amit hiányolok a mudiknál. Ezeket a vonalakat, ezeket a biztos párosításokat. Én azt látom, h a mudi egy versenyzőnek lutri (ahogy pl. a sheltie is..). Ha valaki kikap egy nem drive-os kutyát abból nagyon nehéz építkezni és egy szinten túl akkor sem lehet vele jutni, ha az ember a feje tetejére áll.
"Fontos a nyerés de nem annyira hogy másik fajtát válasszak amiatt."
Két kategória van:
- van akinek van kedvenc fajtája és ő semmi pénzért nem versenyezne más kutyával - megpróbálja abból kihozni a maximumot, ám ez nem mindig elég. (itt a saját példám: imádom a labradorokat, most is az van, azzal versenyzek és biztos vagyok benne h mindig lesz labradorom, és fogok vele versenyezni is - de tudnom kell h az életben nem lesz egyik sem világbajnok)
- és van akinek nagyobb álmai, vágyai vannak: nemzetközi szinten akar nagyot alkotni. Ahhoz elengedhetetlen a border collie. Mivel aki ért ehhez a sporthoz az tudja, h borderrel nyerni a legnehezebb. Maxiban!
Bevállalhatnának ezek az emberek pl. egy "tökös" kis parson russellt - aki ugyan mini, de hasonló kihívás mint egy border. De az is tény h egy parsonnal nehezebb együtt élni mint egy borderrel. Vagy egy malit...de a malinál viszont az alkat, a fordulékonyság a kérdés.
A másik ami meg tény, h akinek ilyen álmai vannak biztosra akar menni -> olyan kutyát kevesebben fognak bevállalni ami lutri.
Nem tudom ezt mennyire érted és mennyire vagy képes ezt átérezni, úgy h nem versenyzel és a sporttal nincsenek nagy álmaid...
"Nem utolsó sorban sokkal nagyobb dicsőség elérni valamit."
Dicsőség lehet(ne)... de jó példa erre a pireneusi juhászkutya. Silvia Trkman 2x-es világbajnok pirivel. Mégsem terjedt el a fajta, mivel az ő kutyája kivételes képességű és adottságú kutya. A legtöbb - nem az összes! - piri lutri. Ilyen szempontból nagyon hasonló a fajta a mudihoz. Ezzel még mindig nem azt akarom mondani, h az összes border csak jó lehet, mert a bordereknek a többsége még a világbajnokságra sem jutna ki.
És ez rég nem a két fajta összehasonlítása - mert azt nem lehet. Hanem eszmecsere...talán olyan nézőpontot mutatni a másiknak, amivel még nem találkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!