Ha megyek az utcán és rám támad valaki akkor mért én leszek a hibás ha a kutyám megvéd és megharapja a kezét vagy ilyesmi?
Namost nagy a különbség egy gazdáját megvédő kutya és egy valakire rátámadó, megharapó kutya között.
Jóban voltam egy őrző-védő kutyával, bár nem én voltam a gazdája, a felügyeletemre bízták. Szépen sétáltunk, majd találkoztam egy ismerőssel, aki üdvözlésképp megveregette a vállam. A kutya azonnal cselekedett, falhoz állította. Nem harapta meg, hozzá sem ért, csak közénk állt, vicsorgott és ugatott, hidd el, elég volt. Azonnal szóltam neki, hogy nyugi van, utána rá sem nézett, nyugodtan beszélgettünk.
Ez egy tanított kutya. Ha megharapta volna (önvédelemből), az jó lett volna? Természetesen nem.
Most ha valaki rádtámad, bőven elég, ha rámordul a kutya, elmegy tőle a kedve. Az uszításra csak akkor van szükség, ha valóban szorult helyzetben vagy, ha valóban rád támadnak. Akkor már jogos. És akkor nem te vagy a hibás.
Mindenképpen pozitív, hogyha a kutyán szájkosár van, mert nem tűnik úgy, hogy a támadás volt a célod.
Mondok egy példát:
Állsz a bíró előtt, hogy xy megtámadott, de a kutyád lerendezte, a karja használhatatlanná vált, 2 hónapot volt kórházban stb.
Ő azt mondja, hogy hát kérem, jött egy fickó kutyával, pénzt követelt, nem volt nálam, rám uszította a kutyáját. Majd sírva fakad, elmondja, hogy soha többé nem tudja használni a kezét, satöbbi.
Kinek hiszel? Ki tudja?
Ha szájkosárban van a kutyád, nem látja senki, hogy történt a támadás, nem tud olyan károkat okozni, amit egyértelműen ő tett. Bizonyítsa be a támadó, hogy kutya volt, és nem elcsúszott a jégen.
De ez amúgy teljesen életszerűtlen helyzet, a kutyával erőfölényben vagy, senki nem fog eszköz nélkül rádtámadni.
Ha meg pl. késsel neked esik valaki, a kutya teljesen jogos, nem mondhatja azt, hogy kérem, késsel sétáltam, erre rámuszították a kutyát, csak úgy tudtam megvédeni magam, hogy megszúrtam az embert.
Tehát itt csak arról van szó, hogy valóban veszélyben vagy-e, vagy a kutya csak erőfitogtatás.
Akkor megvédhet a kutyád. De a támadót nem szedheti szét, nem tehet benne indokolatlan kárt. Ha mondjuk támadás közben elkapja a kezét, eltöri, oké. De ha utána nem szeded le róla azonnal a kutyát, hanem hagyod, hogy még egy kicsit a seggét is kicakkozza, akkor az már bosszú, akkor már te vagy a támadó fél.
Tehát csak okosan, minimális erőszakkal!
Köszönöm a válaszokat!
Tehát összegezve:
1.Ha szájkosár van a kutyán és rám támadnak és megsérül a támadó akkor nem én vagyok a felelős.
2.Ha késsel vagy bármi más fegyvernek számító tárgyal rám támadnak akkor ráküldhetem a kutyát kosár/kosár nélkül és akkor se terhel a felelősség ha megsérül.
Nekem egy roti-németjuhász keverékem és egy szálkásszőrű tacskóm van. Igaz még senkit nem haraptak meg, meg nagyon barátságosak, de nem igazán jöttek még úgy oda hozzám , hogy bármi bajom lett volna, mert rögtön vicsorogtak. Viszont egy tök idegen 5 éves a hasuk alatt és mászhatna. Szerintem megérzik, hogy ha valaki nem jót akar tőlem...
Ja és egy 18 éves lány vagyok...:) ennyi a gyengébbik nemről, egy hűséges kutya nálunk is jól jön:D
Ha a kutyádon szájkosár van és pórázon tartod akkor egy valóságos rád támadás esetén, a kutyát felszólíthatod a saját megvédésedre.
A rendőrség, főleg ha tanúd is van akkor jogos önvédelemnek fogja venni. Nem kell attól tartanod, hogy bajod lesz belőle.
Nekem is volt már élesben egy önvédelmi dolgom. Ott a kutyámon még szájkosár sem volt.
Felraktam a kutyát a támadóra aztán levettem róla.
A kutyás rendőr egység kivizsgálta az ügyet két nap alatt, és önvédelem lett belőle.
Lényeg az, hogy a kutyát ne engedd el póráz nélkül bevetésre.
rossz kérdés !!
talán kicsit elborult az agyad ???
ezért is van rossz híre a kutyás társadalomnak !!
a kutya nem testőr !!
nem az a dolga ,hogy megvédjen, HISZEN A KUTYA NEM TUDJA ELDÖNTENI ,HOGY MIKOR IS KELL TÁMADNIA !!!
alapból véd, és őriz, de ez nem támadást jelent !!az a kutya ami támad = veszélyes eb , mivel nem irányítható.
HA MEG PARANCSRA TÁMAD = nem szolgálati kutya, tehát nem szabadna emberre támadnia ( és nem életszerű,hogy az utcán valaki megtámad, amikor egy akkora méretű kutyával sétálsz ami már támad-félelmet gerjeszt ,stb )
hiszen a legtöbb kutyás kis termetű kutyát sétáltat, a nagyobbakat sétáltatók közelébe pedig nem nagyon mennek !!!
elméletben lehet róla beszélni, de gyakorlatban aki ilyenre képezi a kutyáját, az egy barrroommm.
mert a kutya nem önvédelmi fegyver !
elrettentő, jelző ,esetleg támadó szellemű , DE NEM TÁMADHAT MEG EMBERT, mert nem dönthet róla !!
kivétel a szolgálati kutyák, akiknek teljesen más a képzésük, tartási körülményeik, idegrendszerük,stb!!!!
ők is csak ártalmatlanná tesznek, nem pedig maradandó sérülést okoznak !
szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!