Honnan is származik a Komondor, a Puli meg a Kuvasz? Komolyan a sumérokig lehet visszavezetni?
Erről talán 1,5-2 ével ezelött olvashattam,de nem magyar oldalon hanem egy német ismertetőben.
Aztán magyarul is találtam kevest talán egy tenyésztő honlapján.
Most meg megint egy német oldalon olvasom.
Hamurappi törvény tábláin is olvasható? A törvények között?
www.hirtenhundewelt.de -akit érdekel.
Kár,hogy nincs ilyen oldal magyarul
Említenek egy dr Erna Mohr nevű szerzőt aki a magyar kutyákról írt. A könyvét lehet kapni nálunk?
Olvastam én olyat ahol ezt az eredete megemlítik,de el is vetik. (Nem is biztos,hogy a mostani kutyák azoknak aleszármazottai.Lehet,hogy cska nevüket viselik)
A kunkok bejöveteléhez kötik a Komondort és a Kuvaszt is.
Csak a Pulit nem.
A belonkelt oldalon ez áll.
"Az uszkár vagy pudli nyomait a terelő juhászkutyák külsején igen gyakran szembeötlően tapasztalhatjuk, mert a Hortobágyon éltek s élnek is olyan pulik, amelyeknek szőrzete az uszkár kültakarójának szőrzetével hasonlatosan, göndörödésre igen hajlamos.".
Valahol olvastam,hogy azért régebben más kutyákra is rámondták,hogy puli. Szöveg 1820-ban íródott.
Lehet,hogy esetleg másik kutyára értik? Pumi???hm?
Badiny Jós Ferenc tanulmányaiból értesültünk, hogy az angol régész, R:C: Thompson Jarmo (Irak) ásatásánál talált egy napon szárított, ékírásos agyagtáblát, melyre a puli neve, így: puli és alakja van bevésve. A sumér ékírásos táblácskákon a komondor és a kuvasz nevei kumundor és ku-assa alakban kerültek elő. A sumérek a kutyát kudda-nak nevezték. Mások ezt nem látják igazoltnak. Ha azonban valósnak bizonyulnának, abból arra lehetne következtetni, hogy e kutyafajták a kárpát-medencei őstelepes nép szolgálatában állottak már a korai ezredekben. Ez azonban nem zárja ki, hogy az avarok és Árpád népe is használták őket. A sumér nyelvben számos olyan szó van, mely e kutyák munkakörével, azaz a pásztorélettel kapcsolatosak, és ma is érthetők, bár nem pontos megfelelőik a mai értelmüknek, de azonos fogalomkörbe tartoznak. Például:
A juhászlegény vászonból készült bő-gada-t (len, gatya, Bobula) visel, s miután magára teríti meleg suba-a-ját (díszes, suba, Bobula), fütyörészve tere-el-geti (uralkodik, terel, Dudás. R.) ugadu (düh, Kis D. A dühös kutya ugat) kudda-jával (kutya, Orbán) a jámbor bar-rin-na-ait (bárány, Bobula), miközben ustur-ával (ostor, Dudás R.) nagyokat csördít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!