Csak én tartom ezt "árulásnak"?
Sajnos nem vagyok benne annyira otthon, de amikor beszélgetek hozzértőkkel akkor ők mondják. És persze azért valamennyire én is látom amikor nézegetem a külföldi kenneleket, képeket. De pl mentő, kereső kutyák, IPO (vagy nem is tudom hogy hívják most, nem ez a terület érdekel), segítő kutyák, frizbi, agility, obedience...
http://www.youtube.com/watch?v=JnS72HHYtUg&feature=related szerintem ez a videó pl elképesztően szép, főleg az apportos rész :D (mudim -is- van azért mutatom). És hiába nem ők a legnagyobb sztárok a külföldieknél sem, mégis versenyeznek velük. Komolyan több külföldi magyarfajtás videó van a neten mint magyar... Sőt fáj ezt mondani de mintha a külföldi tenyésztésú magyar kutyák jobban dolgoznának (igaz szerintem nem olyan szépek)... Szóval valamit mégis csak tudnak, és mégiscsak fel lehetne hozni más kutyákat is a csúcsra...
De - jelen esetben - obedience-ben nincsenek kategóriák. Ott össze lehet hasonlítani egy mudit (vagy bármit egy borderrel) és ott nincs is nagy eltolódás a border irányába. Azok a szakágak borderesednek el, ahol a gyorsaság és fordulékonyság számít: ez elsősorban az agility és a frizbi. A többiben én nem látok ilyen border dömpinget. Viszont agilityben a mudi és a border nem is versenyeznek egy kategóriában!
Abban igazad van viszont h a skandinávok sokkal jobb munkaképességű magyarfajtákat - elsősorban pumit és mudit - tenyésztenek, mint mi. Ez nem tudom eldönteni h szomorú vagy inkább hízelgő...
A keverékem is felveszi a versenyt az agarakkal - síkon, és fordulékony is, ha akar... de nem az agility pályán. Ott olyan mint egy hintaló :oP Tehát ez nem mérvadó.
A mudival agilityben több probléma van: az első h rettentően lutri h milyen érzékenységű kutyát fog ki az ember. Én egyetlen egyet ismerek aki border szinten terhelhető. Ez a fő indok amiért nem választottam mudit, pedig nagyon nagyon tetszik. A másik a méret: egy maxi mudinak esélye sincs a borderekkel szemben: összehasonlításként van egy nagyon stabil maxi mudi Magyarországon, akivel a labradorom szinte tizedre hasonló eredményeket szokott futni - pályától függ h melyikük végez előrébb. A mudival akkor lehet eredményesen versenyezni, ha midibe nő. De sajnos nem homogén a fajta. Így nem csak a nevelésen múlik, hanem a nagyobb részben a szerencsén. Most tényleg van a világ élvonalában 2(-3) olyan mudi akik világbajnok esélyesek lehetnek: egy svájci, egy belga, (a szlovén mudi már kiöregedőben van, de van egy fiatal magyar + ott van még az az atom kis magyar) De amíg nem tudják kiszámíthatóan, homogénen tenyészteni, stabil munkakészséggel, addig csak a legelvetemültebbek fogják választani.
De azt még mindig tartom, h aki bordert vesz, azoknak a legtöbbjének meg sem fordul a fejében a mudi mint alternatíva, mivel aki bordert akar, az maxiban akar eredményt elérni...a mudi meg nem maxi (hiába lehet az a standard szerint). A mudi a sheltieseknek alternatíva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!