Örökbe fogadtam egy kutyát (magyar vizsla). Okos, gyorsan tanul, de viszont nagyon szemtelen. "Semmitől sem fél" Mivel lehetne megfogni, hogy hallgasson rám?
A lényeg:
1,5 éves körül lehet. Azt már elértem, hogy amikor enni kap üljön és ne ugráljon (kilökte a kezemből a tálat, stb...). Azt is megtanulta, hogy bizonyos helyekre nem mehet be lakásban. A helyére is tud menni (nem mindig). Sajnos nagyon szemtelen. Tegnap a kajámat ette az asztalról, ma pedig a konyhapultról lopta le a jutalomfalatokat. Semmivel nem lehet lenyugtatni. Ha erélyesebben szólok rá, akkor rögtön magalá húzza a farkát és lefekszik, lapul. Meg sem tudom mozdítani. És ha kellemesebb hangnemre váltok, akkor elkezd felugrálni és harapdálja a kezem, persze puszikkal egyetemben. Valószínű, hogy az előző "gazdija" bántotta. Csak egy parancsszót tudott: NEM!!!!
Hiperaktív, amivel nincs is gond. De pl. folyamatosan piszkálja a másik kutyámat (ő is vizsla) amikor simogatom.
Hogy tudnám nevelni? Ma már elszakadt a film, és rácsaptam a fenekére. Én nagyon megijedtem, ő nem. Jött a szokásos rítus: farok be, fekvés, izgésmozgás. Mivel semmivel sem tudok rá hatni, így kicsuktam a kertbe 10 percre. Segítsetek. Mi lenne Neki a legjobb? Nem akarom még jobban bántani a kis lelkét, de azért vannak határok.
A kutyaiskola ötlete megfontolandó!
Amiket elronthattál, esetleg folyamatosan elrontasz:
- amikor hazavitted nem pozícionáltad a helyét családban. új családnál nagyon fontos (pláne ha kamaszodik vagy eleve domináns típus)
- mivel kertes házban vagy megkérdezném mennyit sétáltok? mert a kert is csak egy kennel, csak nagyobb mint a menhelyi
- a verés soha nem segít és abból nem azt tanulja meg amit meg kéne
- legyél határozottabb, simán tesztel/provokál téged (és a család többi tagját is)
Mivel nagyon aktív, fáraszd le (vadászkutyáról beszélünk). Hosszú séta, esetleg futás vagy bicikli.
És mindig légy résen, ha bent van. A "nem" használata jó, de rá is kell mozdulni a kutyára - kb elé állsz és eltereled a kajától. És mivel a vezetője vagy, vedd el (még ha össze is csócsálta a kajádat) tőle, mert az nem az övé, hanem a tied. Az övé csak az lehet, amit te adsz neki. Akkor kapjon "ajándékot", ha úgy viselkedik, ahogy te akarod hogy viselkedjen (amit pl az etetésnél is csinálsz)
ha mindent tudsz akkor miért is kérsz segítséget?
a hiperaktivitás bizony probléma!-ezt te okozod(a nem elegendő mennyiségű és minőségű sétákkal és a rosszul időzített jutalmazással)-erre épül a domináns jellegű viselkedése, a tiszteletlensége is
a hierarchikus viszony rendezése fontos,te ezt nem veszed figyelembe!
"Mi lenne Neki a legjobb?" -ha valóban figyelembe vennéd a kutya igényeit (és nem csak a sajátodat), a számára szükséges fizikai és szellemi munkát biztosítanád neki,ha következetesen és erőszakmentesen nevelnéd, csak indokolt esetben (ha nyugodt és engedelmes is) jutalmaznád!
Oké, rendben, húzzál le.
Már megoldódott a probléma! Egyre okosabb és ügyesebb. Mint kiderül, eddig udvari kutya volt. Valószínűleg innen az izgága viselkedés. És meg kellett szokni az új helyet, embereket, kutyákat. Hozzátenném még, hogy nem verem a kutyáimat. De mint látszik, itt mindig mindenki felfújja a dolgokat. Tudom azt, hogy hogyan kell nevelni egy kutyát, csak mivel eddig még nem fogadtam örökbe kutyát, nem tudtam hogyan viszonyuljak hozzá. Persze, ahogy itt szokásos, a kérdésemre megint nem kaptam választ(csak leszólást), de nem is gond, mert már minden rendben. Itt fekszik mellettem, miközben szendvicset eszek, rám se néz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!