Hogyan szoktassam le a kutyámat a morgásról?
5 éves fiú Bolognese. Soha nem harapott meg senkit, de ha olyanja van még ránk is morog. Amit kicsúszott a hang a száján/torkán azonnal húzza össze magát, mintha épp agyonverni készülnénk, tehát tudja hogy nem szabad. Rá fél percre vagy még azonnal ha hozzáérünk, megsimogatjuk újra. Kapott a morgásért büntit, volt, hogy tudomást se vettünk róla, volt hogy orrbacsaptuk (mielőtt bárki kiakadna imádom a kutyámat, szinte gyerekemként szeretem, nem ütöm-vágom) a helyére zavartuk, de semmi nem hatott.
Lehet mondani, hogy amikor ilyenje van ne piszkáljuk mondjuk, de ha megszületik a babám, akkor a kicsinek nem mondhatjuk, hogy ne is közelítsen felé.
Sokat, nagyon sokat segítettél. A leírtak alapján ha mi közelítünk felé az utolsó jellemző rá. Leginkább.
Ha pl. jön egy kisgyerek vagy akár felnőtt is és elege van a játékból, akkor is morog.
Csak azt tudnám mi az oka, hogy fél. Nem volt ütve, vagyis... nekem volt egy gyanúm, hogy ahonnan jött ott érhette valami sokk, mert amikor hátulról simogattuk nagyon bizalmatlan volt és húzta össze magát.
Mondtad Te is, hogy szakember kell... Kutyaiskola vagy mire gondolsz?
Ha akkor morog, amikor elege van a játékból, az dominanciára utal (ő diktálja, mikor van a játékidő). Az már más kérdés, ha például érzékeny egy adott szituációra, amiben korábban bántva volt, és egy erre emlékeztető helyzet alakul ki játék közben, akkor hirtelen bestresszel, és ezért hagyja abba a játékot. Ekkor viszont ismét a félelem az ok. Ezt így látatlanban nehéz megállapotítani.
Ha húzta össze magát, amikor hátulról símogattátok, akkor világos, hogy fél. Bizonyára egy ehhez hasonló helyzetben érte egy igen erős kellemetlen élmény (vagy több). A megoldás eredményessége azon múlik, hogy mennyire mélyült el és rögzült az adott helyzethez kapcsolt félelem. Ha már mélyen rögzült, akkor nem biztos, hogy teljesen helyrehozható. Attól persze még jó kutya lesz ő, csak tisztában kell lenni ezzel a helyzettel. A félelemről tudni kell, hogy nagyon erős, ösztönös reakció, nehéz felülírni. Gondoljunk csak az emberi poszttraumás stresszre, amikor egyetlen negatív élmény hosszú évekre pokollá teheti valaki életét.
A kutyasuli remek ötlet, de én még várnék vele, amíg teljesen nem lesz világos a gond kiváltó oka és súlya. Persze, ott is szakember van, és lehet, hogy jó is, de ők elsősorban "normális" és nem problémás kutyák nevelésére szakosodtak. Én inkább menhelyek, kutyamentő egyesületek, rehabilitációs központok között néznék szét. Náluk nagyon gyakori a lelki sérült kutya, és hatékony átnevelési programjaik vannak, hogy örökbeadható állapotba hozzák a szerencsétlenül járt állatokat.
Addig is sok szeretetre és vidámságra van szüksége. Ne kényeztessétek el, de játszodjatok vele sokat. Minél változatosabb helyzetekben és módokon. Minél több szituációhoz kötődjön pozitív élmény. A következetesség most különösen fontos, hiszen minél inkább ki tudja számítani a kutya a következményeket, annál nyugodtabb, és annál inkább tudja, mit kell tenni. Ha nem tudja, mit tegyen, hogy elkerülje a bajt, akkor jön elő a szorongás, és áll elő a jelen helyzet.
Ha pesten vagy a közelben laktok, akkor mindenképpen a népszigeti kutyasulit válaszd. Itt nem csak a "normális" kutyáknak van megoldás. Én is bizonytalan, félelemből agresszorkodó kutyával kezdtem, ma már senki sem hiszi, hogy valaha problémás kutya volt.
kutyasuli.hu
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!