Mit kell tennem a németjuhászommal? Alább bővebben kifejtem.
egy németjuhász könnyen tanul. ha nem az egész udvar lesz az övé, célszerű az egyik kerítés mellé egy nagyobb kennelt csinálni, illetve azt a részt elkeríteni, ahova nem mehet. sétáltatásnál nem fog egyszerűen menni előszor a dolog. ha nem akar jönni láb mellett, akkor rángatni kell, attól nem lesz baja, és hamar megtanulja, hogy kell mennie.
tanításnál: ül: lenyomod gyengén a farát, és mondod közbe, hogy ÜL. tuti le fog ülni, ha megcsinálja, akkor adhatsz neki jutalomfalatot, de nem fontos az se, elég ha megdicséred, simogatod, mondod neki, hogy jó kutya. a többi ilyesmi alap dolog tanításánál is hasonló módon kell eljárni.
"Mivel a korábbi helyén valószinűleg már érték különböző behatások, igy szeretném meg tudni, hogy ebben a helyzetben mi a teendő."
Ezalatt mit értesz, mire gondolsz, s hogyan nyilvánul meg (ha megnyilvánul egyáltalán) a kutya viselkedését tekintve? Mert ezt jó lenne tudni...
Tanítás:
A sétálást tekintve, személy szerint nem vagyok híve a póráz rángatásnak, pláne nem egy 5 hónapos kutyánál.
Ha húz v. előre szalad, akkor egy hátra arcot szoktam csinálni minden figyelmeztetés nélkül. Ezzel azt közlöd a kutya felé, hogy TE vagy az aki eldönti, merre mentek és milyen sebességgel. Esetleg még húzásnál a "befékezés" is beválhat. Egész egyszerűen megállsz egy helyben ha húz a kutya és addig nem mentek sehova amíg a póráz meg nem lazul. Előbb-utóbb a kutya meg fogja tanulni, hogy ha húz akkor pont az miatt nem fog jutni sehova.
Ülni tanítás:
Az én módszerem kicsit humánusabb, mint a fenék lenyomás, de kutyája válogatja, hogy beválik-e nála. Annyi az egész, hogy az orra elé és picit fölé tartok egy jutalom falatot. Ezt nagyon lassan mozgatom hátra, a feneke irányában, a feje felett (ennél jobban nem tudom leírni). A lényege az, hogy elkezdi követni az orrával, így kénytelen leülni.
A fektetést ugyanezzel a módszerrel tanítottam a kutyáimnak. Orra elé a jutalom falatot, és szépen lassan húzni le a föld felé, majd a földön lassan elhúzni előle ameddig teljesen le nem fekszik. Ezt érdemes több lépcsőre bontani, és szinte minden, a fekvésre irányuló megmozdulását jutalmazni a teljes elhasalásig, majd mikor már megy akkor csak a hasalást jutalmazni.
Ebből még lehet ötletelni a kutya tanításáról illetve, egyéb trükköket is taníthatsz majd neki:
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!