Mennyibe kerül egy magyar fajta kutyakölyök törzskönyvezése a tenyésztőnek? 25 ezerről beszél de én úgy hallottam magyar fajta olcsó
10.47: Ne haragudj kedves válaszoló, de ilyet egy normális tenyésztő nem csinál. Egy olyan akinek fontos a fajta, a tőle kikerült kutyák (és esetleg azok utódainak) a sorsa. Ez a legnagyobb kókler dolog, a tk. nélküli szaporítás után.
Most komolyan, ki venne olyan kocsit amelyiknek nem lehet igazolni az eredetét, a szerviz történetét, a valós kilométereket stb. Érdekes, kocsivásárlásnál az ember minden lószart elkér, megnéz, elviszi, megnézeti, lenyomoztatja stb. Kutyavásárlásnál meg nagyjából mindenki olyan igénytelen, h tök mindegy milyen származású, honnan van, csak az a lényeg h fajtatiszta(ának néz ki). Legyen már az emberekben annyi igényesség és felelősség és tisztelet a saját kutyájuk (akit legalább 10 évre választ az ember társául, családtagnak) és a fajta iránt, h ne érje be egy "ki tudja ki fia borja", igazolatlan származású és genetikai hátterű kutyával.
Mert aki így ki tudja kérni a tk-eket mint 10.47eséknél, az az illető azért valószínű meoe tag, csak lusta és baszik az egészre. Ha meg már meoe tag akkor nem lenne egyszerűbb és tisztességesebb lekérni az egész alomra és 6000 Ft-tal drágábban adni (amennyi a tk. anyagköltsége). Most komolyan, miért fáj az ilyen embereknek ez?? Fel nem tudom fogni. Foglalkozik egy fajtával, gyanítom szereti is őket (a a maga módján) és ennyire semmibe veszi őket és a tőle kikerülő kutyákat.
De emberek amiről itt írogattok az csak elméleti szinten érvényes, a szaporítóknak hála a tenyésztők is kénytelenek lejjebb tenni a mércét.
Gondoljatok bele, ma már bármelyik fajtát megkaphatod 20-30.000 forintért, a mai fogyasztói társadalomba az emberek csak az árat nézi, legyen minél olcsóbb de tűnjön drágának. Ilyen helyzetben szerencsétlen tenyésztő hiába végezni tisztességesen a munkáját, a kutyákat nem veszik meg tőle 100.000-ért, tehát vagy lejjebb adja az árat vagy a nyakán marad. Így történik az hogy neves nagy tenyésztők, akik egyszer tényleg azok voltak, ma már szinte csak papíros szaporítók lettek, mert a "tenyésztés" folytatják mert ez az életük, ehhez értenek, de ők is ott spórolnak ahol tudnak, átverve a laikus vevőt aki meg csak szépet és cukit és olcsót akar.
Persze vannak az rendes tenyésztők de ezek leginkább a gazdag unatkozó emberek akik szeretik ezt csinálni, és van rá pénzük, idejük, hogy a lehető legtisztességesebben csinálják. Sajnos az országban egyre ritkább az ilyen.
De van egy másik fajta TENYÉSZTŐ is, aki (és itt bár egy általam ismert emberről beszélek, feltételezve hogy bár ritka de talán nem ő az egyetlen ilyen a világon) aki szerelmes egy fajtába, de se ideje se pénze hogy évente több almot lehozzon és mutogassa magát nagymenő tenyésztőként. De fajtát imádja ezért szorgosan gyűjtöget hogy egyszer egyszer összehozzon egy különleges és rendes almot. 8 éve fogalakozik ezzel, és most várja az ötödik almot. Nos szerintem 8 év alatt 5 alom, kizárhatjuk a kutyagyáros szaporító lehetőséget, az eddigi 4 alomból több kutya került külföldre, és lett champion, és/vagy lett bevonva másik tenyésztésbe külföldön. Azért ahhoz hogy egy kutya külföldön ekkora sikereket érjen el, gondolhatjátok hogy nem sumákolhatnak. Ez egy tenyésztő aki kizárólag különleges párosításokat hozz össze és elég ritkán, még is többször fordult elő hogy a gazdijelöltek visszamondták (mert egy laikus ember mért ne mondaná vissza ha a szomszédba ugyanaz a kutya 10.000fonrint?), és a kölykök hónapokig a nyakán maradnak, megtartani meg nem tudja az anyagiak miatt, hát kénytelen engedni az árból, mert még az ígéretes kutyákat csak elviszik, de a hibásakat hobbi célra annyi pénzért tuti nem.
És bizony a mostani alomnál ha becsúszik hibás kutya akkor nem fogja lekérni a törzskönyvet mert színkeverést csinál amit a MEOE engedélyezett, és mindenki tisztában van hogy ilyenkor nagyobb az esély hibás kutyára, tehát ha születik 6 kölyök minek fizessen ki 30.000ft törzskönyvre, ha ebből csak 1-2 lesz fajtának megfelelő?
igen lehet mondogatni hogy egy igazi tenyésztő így meg úgy... de mutassatok nekem olyan igazi tenyésztőt aki nem sumákol... muszáj nekik hála a szaporítóknak és a korrupt országnak ahol érdekes módon előre tudni hogy kifog győztesen távozni az adott bírótól, vagy ki kap papírt tenyészszemle nélkül.
Lássuk be, a tenyésztés egy költséges hobbi, rendes ember nemhogy megélni nem tud belőle, de örülhet ha nem megy rá az egész gatyája. Tehát aki nem milliomos, hanem csak egyszerűen szereti a fajtát és nagy ritkán megenged magának egy almot amit tudja hogy a ráköltött összegnek a felét sem fogja visszakapni, annak igenis számít a tk ára, ha az teljesen felesleges mert a kutya annyira hibás hogy szeretgetésen kívül nem lehet vele mit kezdeni.
Nem mondom hogy gyakori az ilyen, sőt extrém esetnek is számíthatjuk, de azért létezik, és szerintem nem elítélendő.
szerintem a 18:04 es válaszoló mindent leírt.....
és nem tudom azt h az itteni felszólaló tenyésztők miért hiszik azt h ha így vettem a kutyát akkor az "biztos" genetikai roncs meg nem jó..persze-persze a tietek tökéletes,DE az is előfordulhat h véletlen a te almodba pottyan bele egy genetikai hulladék és pont akitől én vettem minden tekintetben minőségi.....persze-persze papírok...de azok SEM garanciák mindenre....mert úgy csináljátok mintha az lenne ....közben csak nagy %ban zárja ki a korcsosulást, de attól az a pici % ott van.....szóval részedről az enyém sz@r részemről a tied ennyi erővel....látatlanban légyszíves ne hozz véleményt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!