Hamarosan családi házba költözünk. Mindenképpen szeretnénk egy kutyát. DE MILYET?
Pontosan.
A kutya nem a ház tartozéka, hanem élőlény.
Én a vizslát és a labradort tudom ajánlani.
Gyerekszerető, okos, engedelmes kutyák, bár nem őrző-védőknek használják igazából őket.
Szerintem a kérdezőnél idővel minden kutya "meggajdulna", mert ha csak házőrzésre használják, az kevés egy kutyának.
Vizslát, aki igencsak emberközpontú, nem a kérdező egyéniségének való!!!!!!!!!
Először is, ahogy látszik, nála a családi ház adja meg elsősorban a kutyatartás lehetőségét.
Ha elköltöznek mi lesz a kutyával?
Ha nem vállal valaki lakásban kutyát, akkor nagy valószínűséggel minden "imádata" a házőrzésnek szól, ami nem a legjobb kutyatartást szokta jelenteni.
Nem, nem lovalom bele magam túlságosan a témába, mert túl sok depressziós és elhanyagolt kutyát láttam és hallottam életükről.
Tudom, hogy az ember fontosabb - éppen ezért csak annak lenne szabad kutyát tartani, aki az életmódjával tud és akar igazodni hozzá. Akinek nem csak egyvalamire kell a kutya.
A kertes ház ideális állapot. De sajnos nincs ideális állapot mindig.
Sok kutyának az életet jelenti, ha sintértelepről, vagy kóborlásból fogadják be, akár városi lakásba is.
A gyakorlat az, hogy a városi kutya többet mozoghat, több inger éri, mint a kerti kutya, akinek a mozgás igényét csak a kert adja.
És ha az általánosítás nem is mindig helyt álló - rengetegen adnak túl az addig hűségesen szolgáló kutyáikon, csak mert elköltöznek kertes házaikból.
És ha az a közfelfogás, hogy kutyának kertben a helye, ha direkt olyat választottak, akkor bizony meg fognak válni tőle. Mert sokan nem engedik be a lakásba, ezért aztán elképzelni sem tudják, hogy a kutya ott is boldog lehet, mert beleférhet az ember életmódjába.
Úgyhogy fontos az ilyennel szembesíteni az embereket - sőt, hiba ezt elhallgatni!!!
Amíg nem tudom, hogy vinné-e magával esetleges költözés esetén a kutyát, én bizony semmiféle állatot nem javasolnék neki. Főleg nem olyat, aminek szükséges a kert.
Egyébként a városi kutyák sétáltatási szokásait nehéz megítélni.
Nálunk is van két alkalom naponta, amikor csak tíz percre vagyunk kint. Aki ez után ítél, az bizony téved. Mert van két alkalom, amikor két-két órát.
Nem hiszem, hogy minden kutyás minden sétaidejét ismeri az, aki véleményt akar formálni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!